Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Νέα ερώτηση του Κινήματος Αλλαγής: Στηρίξτε επιτέλους τους Ξεναγούς!

Ξεναγοί
23 Φεβρουαρίου 2021 / 15:18

Δημήτρης Μπιάγκης: «Ο κλάδος των Διπλωματούχων Ξεναγών απειλείται πραγματικά με αφανισμό»

Νέα ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Τουρισμού κατέθεσαν οι Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μπιάγκης, Γιώργος Μουλκιώτης, Γιώργος Φραγγίδης, Κώστας Σκανδαλίδης, Βασίλης Κεγκέρογλου και Απόστολος Πάνας με θέμα: «Σε δεινή κατάσταση οι Ξεναγοί της χώρας, άμεση η ανάγκη στήριξής τους».
Οι Βουλευτές ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς αν σκοπεύουν να ικανοποιήσουν το αίτημα των ξεναγών για παροχή αποζημίωσης ειδικού σκοπού, αναδρομικά, με ένσημα, για τους μήνες Μάιο έως Αύγουστο και Νοέμβριο – Δεκέμβριο του 2020, για να συμπληρώσουν τα ένσημά τους για το 2020 και να δικαιούνται 3 μήνες επιδόματος ανεργίας, όταν επανέλθει η κανονικότητα.

Με βάση το γεγονός ότι δε διαφαίνεται καμία δυνατότητα για επανέναρξη των ομαδικών ξεναγήσεων μέσα στους επόμενους μήνες, οι Βουλευτές ρωτούν αν πρόκειται να συνεχιστεί η χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού στους ξεναγούς, αρχικά μέχρι τον Απρίλιο 2021 και μετά, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας.

 «Οι Διπλωματούχοι Ξεναγοί, “οι πρεσβευτές του τουρισμού”, τρεις χιλιάδες άνθρωποι σε πραγματικούς αριθμούς με τις οικογένειές τους, αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα μεγάλο βιοποριστικό πρόβλημα, ζώντας κάτω από τα όρια της φτώχειας, καθώς η πλειοψηφία αυτών δεν έχει δουλέψει ούτε μία μέρα από τον Οκτώβριο του 2019», δήλωσε ο Βουλευτής Κέρκυρας Δημήτρης Μπιάγκης.

«Το πλήγμα για το συγκεκριμένο εργασιακό κλάδο είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Η ενίσχυσή τους από το κράτος ανέρχεται σε 1.868 ευρώ συνολικά για ενάμιση χρόνο. Ένα ποσό χαμηλότερο από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που δεν τους παρέχει τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν ούτε τα στοιχειώδη. Παράλληλα, ενισχύθηκαν με 50 ένσημα για όλο το 2020 και δε θα δικαιούνται επίδομα ανεργίας στο τέλος του 2021, ενώ μπαίνει σε κίνδυνο ακόμα και η ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη».

Ο Βουλευτής Κέρκυρας του Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μπιάγκης πρόσθεσε: «Ο κλάδος των Διπλωματούχων Ξεναγών απειλείται πραγματικά με αφανισμό. Τρεις χιλιάδες οικογένειες τη δεδομένη χρονική στιγμή ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Πρέπει επιτέλους η πολιτεία να ακούσει τα δίκαια αιτήματά τους και να στηρίξει τον κλάδο που αποτελεί αναντικατάστατο κομμάτι της αλυσίδας του τουρισμού».