Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αυγενάκης: Μόνο τα εγγεγραμμένα στο Μητρώο σωματεία θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές των ΕΠΣ

Γενική Γραμματεία Αθλητισμού
19 Φεβρουαρίου 2021 / 15:51
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

ΑΘΗΝΑ. Οι αλλαγές που έχει κάνει η κυβέρνηση στον αθλητισμό είναι πολλές, έχει κατηγορηθεί ότι θέλει να «βάλει χέρι» στις Ομοσπονδίες ,

υπάρχει γενικότερα μια ανησυχία, αλλά στην πορεία θα δούμε την πραγματική αξία των αλλαγών.
 
που ξάφνιασε είναι η δήλωση του Υφυπουργού Αθλητισμού Λ. Αυγενάκη, στη Βουλή ότι  «στις εκλογές των ΕΠΣ, δικαίωμα ψήφου θα έχουν μόνο τα σωματεία που είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο της Γ.Γ.Α. ως την ημέρα των εκλογών. Για τον λόγο αυτό και έδωσε παράταση σε όσες έχει λήξει η θητεία τους να κάνουν εκλογές ως τις 30/6/2021. Μια κίνηση που δίνει χρόνο σε πολλά σωματεία να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους και να γραφτούν στο Αθλητικό Μητρώο της ΓΓΑ.
 
Βέβαια η ΕΠΟ στην οποία ανήκουν οι ΕΠΣ και από αυτές εκλέγεται το Δ.Σ. της, ήρθε σε επαφή με FIFA και UEFA και πήραν θέση αναφέροντας ότι: «Ο νόμος προβλέπει ότι εφόσον σωματεία δεν διαθέτουν την αναγνώριση και τη σχετική καταχώριση στο μητρώο της ΓΓΑ και συμμετάσχουν σε εκλογική γενική συνέλευση, το Υπουργείο Πολιτισμού Αθλητισμού δικαιούται να ακυρώσει τα αποτελέσματά της και ότι τα μέλη μιας εκτελεστικής επιτροπής που επιτρέπουν σε σωματεία χωρίς αναγνώριση να ψηφίζουν σε μια γενική συνέλευση μιας αθλητικής ένωσης ή επιτρέπουν σε ένα φυσικό πρόσωπο που ανήκει σε ένα τέτοιο σωματείο να είναι υποψήφιο σε αρχαιρεσίες, αυτόματα εκπίπτουν του αξιώματός τους».
 
Μάλιστα FIFA και UEFA τόνισαν ότι τα κριτήρια αυτά δεν θα πρέπει να παραβιάζουν τις υποχρεώσεις της ΕΠΟ να διαχειρίζεται τις υποθέσεις της ανεξάρτητα, συμπεριλαμβανομένης της απόφασης του ποια σωματεία μπορούν να συμμετέχουν στις διοργανώσεις της και τον καθορισμό τού ποιοι έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν στη γενική της συνέλευση.
 
Αυτή η κατάσταση που δημιουργείται έχει δυο όψεις, από τη μια σωστά ο Λ. Αυγενάκης θέλει να μπει μια τάξη σε όλα αυτά και στις εκάστοτε εκλογές να αποφασίζουν τα ενεργά σωματεία και όχι τα σωματεία σφραγίδα, από την άλλη μπαίνει στα χωράφια της ΕΠΟ και παραβιάζει το αυτοδιοίκητο. Όμως όταν δίνει ακόμη τέσσερις μήνες περιθώριο να τακτοποιηθούν οι ομάδες στο Μητρώο, δεν μπορεί να καυηγορηθεί ότι περνάει τη δική του γραμμή.
 
Αν σκεφτούμε ότι θα γίνουν κάποια στιγμή και οι εκλογές στην ΕΠΣ Κέρκυρας, που έχει 46 ενεργά σωματεία και είναι τακτοποιημένα μόλις το 1/3 αυτών, καταλαβαίνει κανείς ότι οποιοδήποτε εκλογικό αποτέλεσμα με 17 ομάδες δεν είναι αντιπροσωπευτικό. Πρέπει όμως να τονίσουμε ότι τουλάχιστον τα τελευταία 30 χρόνια στις εκλογές ψήφιζαν μόνο τα ενεργά σωματεία, εκείνα δηλαδή που είχαν πάρει μέρος στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΚ έστω και λίγα παιχνίδια. Ήταν μια νόμιμη και πεντακάθαρη απόφαση που δεν αμφισβητήθηκε από κανέναν.

ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Συνεργάστηκε το 1979 με την «Αθλητική Πορεία» 2 χρόνια. Αρχές του ΄92 για 25 χρόνια στο «Κερκυραϊκό Βήμα», από το 1994 εκδότης - διευθυντής στα «Κερκυραϊκά Σπορ», από το 2000 για 15 χρόνια στο «ΦΩΣ των ΣΠΟΡ», τα τελευταία 9 χρόνια στην «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ». Επίσης συνεργάστηκε με την τηλεόραση του Corfu Chanel και Start TV συνολικά 15 χρόνια