Πέμπτη 18.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σημαντική νίκη στα αιτήματα των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς

εργαζόμενοι
19 Φεβρουαρίου 2021 / 09:49
ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Τα δίκαια αιτήματά μας και η αγωνιστική αποφασιστικότητά μας, έφεραν τους πρώτους καρπούς μιας σημαντικής νίκης!

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η Συντονιστική Επιτροπή εργαζομένων στους δημοτικούς παιδικούς και βρεφ/κούς σταθμούς ανακοίνωσαν τα εξής: «Τα δίκαια αιτήματά μας, και η αγωνιστική αποφασιστικότητά μας, έφεραν τους πρώτους καρπούς μιας σημαντικής νίκης!

Αρχίσαμε την προηγούμενη εβδομάδα έναν δύσκολο, αλλά πέρα για πέρα δίκαιο αγώνα για το παρόν και τη συνέχεια των Δημοτικών παιδικών - βρεφ/κών σταθμών όλης της Κέρκυρας, αφού η υποστελέχωση σε μόνιμο προσωπικό έχει πολλαπλές συνέπειες τόσο στους ίδιους τους εργαζόμενους, όσο και στην λειτουργία του συνόλου των δομών.

Η δημοσιοποίηση της αντίθεσής μας στις μεθοδεύσεις της προέδρου του ΣΥ.ΚΟΙ.ΠΑ. με την κήρυξη 2-ήμερης ΣΤΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ(για 18 - 19 Φλεβάρη), με σειρά αιτημάτων που αφορούν κυρίως την επιτακτική ανάγκη για προσλήψεις προσωπικού εκτάκτων αναγκών τελικά… «έπιασαν τόπο»! 
Οι ευφάνταστες θεωρίες περί «πλεονάζοντος»(!!!) προσωπικού που «διέρρεε» ως βολικό άλλοθι, για να μετακινήσει άρον-άρον, εργαζόμενους από παιδικούς σταθμούς της πόλης, για να καλύψει τάχα προσωρινά τα κενά που δημιουργήθηκαν στους παιδικούς σταθμούς (Κασσιόπης & Σφακερών)… κατέρρευσαν!

Κάτω απ’ την πίεση των επικείμενων αγωνιστικών κινητοποιήσεων των εργαζόμενων,  προχώρησαν τελικά στη λήψη απόφασης (ΑΔΑ:6TE446M2T2-ΣΘΑ / https://diavgeia.gov.gr/doc/6ΤΕ446Μ2Τ2-ΣΘΑ) για διενέργεια μιας μίνι προκήρυξης για πρόσληψη έκτακτου προσωπικού για κάλυψη 4 θέσεων 2 ΤΕ βρεφονηπιοκόμων, 1 ΔΕ βοηθών βρεφονηπιοκόμων και 1 Δ.Ε βοηθών Νοσηλευτών.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:

H όψιμη υιοθέτηση από μέρους της προέδρου του ΣΥ.ΚΟΙ.ΠΑ., έστω ενός μικρού μέρους των αιτημάτων και των τεκμηριωμένων προτάσεων που θέσαμε εξαρχής ως συντονιστική επιτροπή με την δημόσια ανακοίνωσή μας (στις 8/2) τα οποία απαξιωτικά απορρίφθηκαν), δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να θεωρηθεί τώρα καύχημα όσων πήραν την παραπάνω απόφαση.
Αντίθετα… αποτελεί αναδίπλωση της προέδρου του ΣΥ.ΚΟΙ.ΠΑ. μπροστά στην αποφασιστικότητα των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς για κινητοποιήσεις, οι οποίες θα είχαν την βέβαιη πλατιά συνδικαλιστική και κοινωνική στήριξη. Η στήριξη αυτή ξεκίνησε ήδη με την ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ και είχαμε πολλά μηνύματα συμπαράστασης και κοινής δράσης με τα σωματεία του νομού.
Αυτό ήταν που φοβήθηκαν!

 Την πλατιά στήριξη των δίκαιων αιτημάτων του αγώνα μας, γεγονός που θα τους έκανε να εκτεθούν ακόμα περισσότερο! Έχουμε λοιπόν κάθε λόγο να χαιρόμαστε όλοι οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς γι’ αυτή τη νίκη!
 Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε πως αυτό που καταφέραμε είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα αγωνιστικής συσπείρωσης για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου μας. Μια παρακαταθήκη που θα μας δείχνει ότι μόνο με τον δικό μας αγώνα μπορούμε αν σπάσουμε λογικές παραίτησης και ηττοπάθειας, να διεκδικήσουμε σθεναρά κι αποφασιστικά το δικαίωμα στη μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους!

 Μετά τις παραπάνω εξελίξεις συμφωνήσαμε με το σωματείο ΟΤΑ να ανασταλεί η ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ως μια ακόμη κίνηση καλής θέλησης από μέρους των εργαζόμενων.
Συγχρόνως όμως, καλούμε και πάλι τους 3 Δημάρχους της Κέρκυρας και τον ΣΥ.ΚΟΙ.ΠΑ. ν’ αναλάβουν τις ευθύνες τους για μονιμοποίηση των από χρόνια όμηρων συμβασιούχων του ΕΣΠΑ, καθώς και την κάλυψη των θέσεων με προκήρυξη μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων.
Η κατάσταση στους σταθμούς σήμερα, με στοιχεία που δεν μπορεί κανείς ν’ αμφισβητήσει:

Τα πραγματικά δεδομένα της στελέχωσης των 17 Δημοτικών παιδικών – βρεφ/κών σταθμών (και των 3 Δήμων Κέρκυρας), αποτυπώνουν την κραυγαλέα και ολοφάνερα πολλαπλή υποβάθμιση σχετικά με τον αριθμό του (δήθεν πλεονάζοντος !!!) προσωπικού, την σύνθεση και τις εργασιακές σχέσεις διαφορετικών ταχυτήτων.

-Απ’ τους 103 συνολικά εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων των 17 παιδικών - βρεφ/κών σταθμών μόλις το 1/3 είναι μόνιμοι και αορίστου χρόνου. Τα υπόλοιπα 2/3 είναι συμβασιούχοι (ΕΣΠΑ) και 8-μηνίτες.

-Σε οκτώ (8) τουλάχιστον σταθμούς του νησιού δεν υπάρχει κανένας(!!!) μόνιμος βρεφονηπιοκόμος. Οι σταθμοί αυτοί καλύπτονται αποκλειστικά από όμηρους συμβασιούχους (ΕΣΠΑ) και ανακυκλούμενους συμβασιούχους 8-μηνίτες με 530 Ευρώ (ΟΑΕΔ κλπ.). Σ’ αυτούς τους σταθμούς συμβασιούχοι βρεφονηπιοκόμοι (ΕΣΠΑ) εκτελούν χρέη προϊσταμένης, στερούμενες (αδίκως και καταχρηστικά) ακόμα και το δικαίωμα να λάβουν το επίδομα θέσης. Μάλιστα αν κάποιες απ’ αυτές ασθενήσουν ή λάβουν κάποια μακρά άδεια ο σταθμός μένει κυριολεκτικά στον αέρα, αφού δεν υπάρχει κάποιος ν’ αντικαταστήσει. ( Eδώ ακριβώς εντάσσονται και τα κενά που προέκυψαν στην Κασσιόπη και Σφακερά και ποιος ξέρει που αλλού στη συνέχεια….).

-Ακόμη και στους υπόλοιπους σταθμούς συναντάμε περιπτώσεις με μια μόνο μόνιμη βρεφονηπιοκόμο και όλοι οι υπόλοιποι να είναι συμβασιούχοι.

-Στους παιδικούς σταθμούς της πόλης που θεωρητικά «σφύζουν»(!!!) από προσωπικό, σύμφωνα με τους θιασώτες του «πλεονάζοντος» προσωπικού, πάλι οι αναλογίες μόνιμων προς συμβασιούχους εξακολουθούν να «βγάζουν μάτι» με τους συμβασιούχους να παρουσιάζουν συνεχή αύξηση αφού προσλήψεις μόνιμων έχουμε να δούμε πολλά χρόνια.

- Ανάλογη είναι και η κατάσταση με τις ειδικότητες του λοιπού προσωπικού υποστήριξης (μάγειροι, τραπεζοκόμοι, καθαρίστριες).
Αυτή την απαράδεκτη κατάσταση στους Δημοτικούς παιδικούς – βρεφ/κούς σταθμούς στο νησί, δεν μπορεί πλέον Δήμαρχοι και κράτος να την βάζουν «κάτω απ’ το χαλί».

Ούτε μπορεί η κα πρόεδρος του ΣΥ.ΚΟΙ.ΠΑ. να αντιμετωπίζει αυταρχικά και αλαζονικά εργαζόμενους και συνδικαλιστές του κλάδου, που τολμούν να θέτουν τις πραγματικές ανάγκες προτείνοντας τα αυτονόητα (όπως αυτά που αναγκάστηκε εκ των υστέρων να αποδεχτεί κάτω απ’ το φόβο των κινητοποιήσεων).
Ως ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ καταδικάζουμε την αυταρχική και απαξιωτική αντιμετώπιση που δεχτήκαμε στο Δημαρχείο από την πρόεδρο του ΣΥ.ΚΟΙ.ΠΑ. και τον γεν. γραμματέα του Δήμου ( στην παράσταση διαμαρτυρίας στις 8/2), παρόντος της αντιπροσωπείας μας και του προέδρου του σωματείου ΟΤΑ Κέρκυρας.

Αποδοκιμάζουμε επίσης και τις άθλιες απεργοσπαστικές πρακτικές εκφοβισμού των εργαζομένων απ’ την πρόσφατα τοποθετημένη αναπληρώτρια τμηματάρχη του ΣΥ.ΚΟΙ.ΠΑ, η οποία σε ρόλο «προθύμου» προφανώς με «άνωθεν» εντολές, ζητούσε απ’ το τηλέφωνο την Τετάρτη το πρωί (17/2) από εργαζομένους και προϊσταμένους σταθμών να της αποστείλλουν εκ των προτέρων έγγραφη λίστα… όσων θα κάνουν στάση εργασίας!
Σε κάθε περίπτωση καλούμε τους εργαζόμενους σε συσπείρωση ετοιμότητα κι επαγρύπνηση γιατί τα δύσκολα τα ζούμε και… παραμένουν.
Και θα γίνουν ακόμα πιο δύσκολα, αν δεν πάρουμε μέτρα κι εμείς!

Διεκδικούμε:
Μονιμοποίηση των συμβασιούχων (ΕΣΠΑ),
δέσμευση για προκήρυξη μόνιμου προσωπικού,
δέσμευση για συμμετοχή εκπροσώπου των εργαζομένων στο Δ.Σ. του ΣΥ.ΚΟΙ.ΠΑ

ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.