Πέμπτη 18.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κι αν δεν είναι Γκιγιέν Μπαρέ, πάντως για σύνδρομο πρόκειται

editorial
16 Φεβρουαρίου 2021 / 20:33

Οι ευθύνες δεν περιορίζονται στη δημοσιογραφία, που αξιοποιεί όταν και όσο το κάνει, αλλά εν προκειμένω στο γενικό νοσοκομείο, το οποίο θα πρέπει επιτέλους να ανακοινώσει.

Ουδέποτε επιβεβαιώθηκε το επώνυμο, νευρολογικό σύνδρομο στην περίπτωση της νοσηλεύτριας ως παρενέργεια του εμβολιασμού της. Η εντυπωσιακή περιγραφή των συμπτωμάτων της ως παράλυση, κέντρισε. Και το επικοινωνιακού, και όχι ιατρικού χαρακτήρα, κέντρισμα, αξιοποιήθηκε.

Αναλόγως και η περίπτωση του γιατρού. Οι εξετάσεις έγιναν, εκκρεμούν και άλλες. Διάγνωση για την αδιαθεσία που εκδήλωσε δεν ανακοινώθηκε. Τουλάχιστον ακόμα. Δεν υπάρχει δηλ. η πληροφορία, η οποία και στις δυο περιπτώσεις πυροδότησε τις βεβαιότητες, το ανάθεμα και την συζήτηση στα «σόσιαλ».
 
Αναμφισβήτητα ο χειρισμός των υποθέσεων αυτών, επηρεάζει τη διάθεση και τις πεποιθήσεις απέναντι στα εμβόλια. Η αφαιρετική παρουσίαση και η συνακόλουθη ανάγνωση δημιουργούν καταστάσεις που βαρύνουν ακόμα περισσότερο τη ψυχολογία της κοινωνίας. Οι ευθύνες δεν περιορίζονται στη δημοσιογραφία, που αξιοποιεί όταν και όσο το κάνει, αλλά εν προκειμένω στο γενικό νοσοκομείο, το οποίο θα πρέπει επιτέλους να ανακοινώσει. Η επίσκεψη της υφυπουργού υγείας στην κλινήρη νοσηλεύτρια ήταν μια ευκαιρία.
 
Ο δισταγμός της επίσημης Πολιτείας επιβαρύνει το νοσηρό κλίμα. Όπως και η αποκάλυψη της παραβίασης στην σειρά των εμβολιασμών στο εμβολιαστικό Κέντρο Υγείας της πόλης. Άλλη μια κερκυραϊκή πρωτοτυπία, στον αντίποδα αυτή, του εμβολιαστικού σκεπτικισμού. 
 
Ηχούσε ειρωνικά και πάντως σαρκαστικά η κριτική προς τους δημοσιογράφους που μεταλλάσσονται σε σεισμολόγους, επιδημιολόγους και συχνά εισαγγελείς, ανάλογα με τις ανάγκες του ρεπορτάζ. Αποδείχθηκε πλειστάκις πως δεν είναι αίολη. Μια νηφάλια ανάγνωση της αναδεικνύει και τα παιδαγωγικά της χαρακτηριστικά για τους λειτουργούς και τη μαζική επικοινωνία γενικότερα.

Ας αποφύγουμε την παγίδα της οίησης και της εντυπωσιοθηρίας λοιπόν, τουλάχιστον αυτή τη φορά. Κι ας απαιτήσουμε από τους ειδικούς και τους αρμοδίους να ανακοινώσουν επιτέλους, υπεύθυνα και συγκεκριμένα, διασκεδάζοντας την επιτήδευση και τη φρενίτιδα. Άλλωστε εκκρεμεί η έρευνα σύμφωνα με την εισαγγελική παραγγελία και για τις δυο περιπτώσεις.