Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Επτά προτάσεις Μπιάγκη για την ψυχική υγεία στην Κέρκυρα

Μπιάγκης
16 Φεβρουαρίου 2021 / 11:00

Στο υπόμνημα παρουσιάζονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δομές και οι υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας στην περιοχή μας και προτείνονται δέσμες μέτρων και πρωτοβουλιών για την αναγκαία στήριξη τους.

ΚΕΡΚΥΡΑ. (ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ). Ο Βουλευτής Κέρκυρας του Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μπιάγκης, κατάθεσε αναλυτικό Υπόμνημα στην Υφυπουργό Ψυχικής Υγείας κα Ζωή Ράπτη στο πλαίσιο της επίσκεψής της στην Κέρκυρα την Δευτέρα 15/2/2021. Στο υπόμνημα παρουσιάζονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δομές και οι υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας στην περιοχή μας και προτείνονται δέσμες μέτρων και πρωτοβουλιών για την αναγκαία στήριξη τους. 

«Η πανδημία δίνει έναν υπαρκτό λόγο για μία στροφή προς την ψυχική υγεία», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Βουλευτής στο υπόμνημά του. «Η πανδημία μπορεί να αποτελέσει την αφορμή για να αντιμετωπιστεί με τρόπο ορθολογικό μια σειρά δομικών προβλημάτων. Είναι πραγματικά σημαντικό ότι για πρώτη φορά στη χώρα μας υπάρχει Υφυπουργείο Ψυχικής Υγείας».

Στον Υπόμνημα γίνεται εκτενής αναφορά στην ιστορική κληρονομιά που θέλει την Κέρκυρα πρωταγωνίστρια στα θέματα ψυχικής υγείας, καθώς το πρώτο ίδρυμα για ψυχικά πάσχοντες της χώρας, δημιουργήθηκε στην Κέρκυρα το 1838, αλλά και τους μεγάλους Κερκυραίους ψυχιάτρους που άφησαν το στίγμα τους με την παρουσία τους στην Ψυχική Υγεία της χώρα μας, τον πρωτοπόρο Χρήστο Τσιριγώτη και τον μεταρρυθμιστή Νίκο Μώρο. 

Στο Υπόμνημα προτείνονται μέτρα και δράσεις για την Ψυχική Υγεία στην περιοχή όπως:
Κάλυψη των υφισταμένων δομών και υπηρεσιών σε προσωπικό
Ενίσχυση Δικτύου Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών Υγείας & Κοινωνικής Φροντίδας Κέρκυρας
Επανασχεδιασμός - Επαναπροσδιορισμός Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι»
Δημιουργία Ξενώνα Απόρων - Αστέγων στην Κέρκυρα
Ανάπτυξη Οικοτροφείου για πάσχοντες από Άνοια τελικού σταδίου
Χορήγηση έγκρισης Σκοπιμότητας στη Μονάδα «Διάπλους»
Εκπροσώπηση Μονάδας «Διάπλους» στη Σ.Ε. Δικτύου Κέντρων Πρόληψης

«Η πανδημία δίνει έναν υπαρκτό λόγο για μία στροφή προς την Ψυχική Υγεία. Οι μεγάλες ανατροπές της καθημερινότητας, αλλά και τα πρωτόγνωρα συναισθήματα που επέφερε η πανδημία, μας ωθούν να δράσουμε με επιστημονική ευθύνη και κοινωνική αλληλεγγύη», δήλωσε ο Βουλευτής και συνέχισε «Πιστοί στις δεσμεύσεις μας απέναντι στην κερκυραϊκή κοινωνία καταθέτουμε για ακόμα μια φορά τις προτάσεις μας. Η Κέρκυρα ακόμα και σήμερα διαθέτει μεγάλα πλεονεκτήματα σε πόρους, τεχνογνωσία και πολιτιστική παράδοση τα οποία εφόσον οι τοπικοί, θεσμικοί, πολιτικοί και κοινωνικοί φορείς τα διαχειριστούν κατάλληλα θα επηρεάσουν καθοριστικά συμβάλλοντας στην εδραίωση Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας αντάξιων της ιστορίας που παρέδωσε ο θεσμός του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Κέρκυρας».