Τετάρτη 17.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ένα μίλι ακόμα, αρκεί να μην είναι το... πράσινο!

editorial
09 Φεβρουαρίου 2021 / 20:44

Με δεδομένη τη μη επίτευξη της ανοσίας έως την αρχή της τουριστικής περιόδου, δεν είναι λίγοι εκείνοι που φλερτάρουν με την ιδέα της προνομιακής διοχέτευσης του εμβολίου ώστε να επικρατήσει και το vaccination booklet ως ταξιδιωτικό έγγραφο, στους φορείς της μετακίνησης και της τουριστικής βιομηχανίας εν γένει.

Υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός τη ραγδαία αύξηση των εμβολιασμών. Η επάρκεια των εμβολίων έχει μια αντικειμενική διάσταση και μια διαχειριστική.

Τα επιλεκτικά φαινόμενα που είδαν και 'δω το φως της δημοσιότητας ωχριούν μπροστά στην αφερεγγυότητα που επέδειξε για μια ακόμα φορά η Ε.Ε. να τακτοποιήσει τους όρους του παιχνιδιού. Ενώ βεβαίως πάντα υπάρχει και η παγκόσμια ανισομετρία, που διακρίνει και σ' αυτήν την περίπτωση τους λαούς σε πατρίκιους και πληβείους.

Το αντικειμενικόν του πράγματος οφείλεται στην αδυναμία του συστήματος να μπορέσει ξαφνικά να τροφοδοτήσει με δισ. δόσεις τους κατοίκους του πλανήτη. Ούτε η τεχνολογική βάση ούτε η παραγωγική χωρητικότητα μπορούν να ικανοποιήσουν με μιας όλες τις περιπτώσεις, όπως θα ήταν ο ιδανικός τρόπος απόκτησης της περιλάλητης ανοσίας. Ακριβώς σ' αυτό το σημείο εστιάζεται η προσοχή εφόσον οι προτεραιότητες αποκτούν, όπως πάντοτε συμβαίνει, μεγαλύτερη σημασία σ' αυτές τις περιπτώσεις.

Στην Κέρκυρα ο ρυθμός εξακολουθεί στους περίπου 800 εμβολιασμούς ανά εβδομάδα. Οι υπολογισμοί με τον πληθυσμό και τις εβδομάδες του χρόνου είναι εύκολοι και οι συλλογισμοί γνωστοί. Ελπίζεται ότι η αναμενόμενη μεγαλύτερη προμήθεια σκευασμάτων θα διασκεδάσει τις απαισιόδοξες σκέψεις. Αλλά και εδώ θα προκύψει ζήτημα οργάνωσης και υποδομών. Καθ' όσον οι περισσότεροι εμβολιασμοί και μάλιστα σε μικρότερο χρονικό διάστημα (σ.σ. αυτή αναφέρεται από όλους ως η προϋπόθεση της κατάκτησης της ανοσίας στην κοινωνία) θα απαιτήσουν περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα, προσωπικό και γενικότερα υποδομές ώστε να μην πηγαίνουν χαμένες οι δόσεις.

Εφιστάται ακόμα η προσοχή και στην κλίμακα της μεγάλης εικόνας. Με δεδομένη τη μη επίτευξη της ανοσίας έως την αρχή της τουριστικής περιόδου, δεν είναι λίγοι εκείνοι που φλερτάρουν με την ιδέα της προνομιακής διοχέτευσης του εμβολίου ώστε να επικρατήσει και το vaccination booklet ως ταξιδιωτικό έγγραφο, στους φορείς της μετακίνησης και της τουριστικής βιομηχανίας εν γένει. Θα είναι το δεύτερο μεγάλο ηθικό δίλημμα της επιδημίας απέναντι στην οικονομία και του ποσοστού των επιλογών: Οικονομία ή υγεία;