Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ερώτηση (και) Αυλωνίτη για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα

Αλέξανδρος Αυλωνίτης
09 Φεβρουαρίου 2021 / 14:38
ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

ΚΕΡΚΥΡΑ. (ΓΡΑΦΕΙΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ). Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατέθεσαν 53 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία

της Τομεάρχη  Εργασίας &  Κοινωνικών Υποθέσεων της ΚΟΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και συνυπογραφή του Βουλευτή Κέρκυρας και Αναπληρωτή Τομεάρχη Τουρισμού ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρου Αυλωνίτη, σχετικά με την αδυναμία της κυβέρνησης της ΝΔ στην εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα των εργαζομένων στην καθαριότητα των φορέων του Δημοσίου.

Οι βουλευτές τονίζουν πως η παροχή υπηρεσιών καθαριότητας σε όλους τους φορείς του δημόσιου τομέα, όπου παρατηρείται μεγάλη συγκέντρωση εργαζομένων αλλά και πολιτών, αποτελεί μια πάγια και διαρκή ανάγκη και η απαρέγκλιτη τήρηση των απαραίτητων κανόνων υγιεινής μπορεί να διασφαλιστεί μόνο από εργαζόμενους με σταθερές σχέσεις εργασίας και όχι από ευκαιριακές συμβάσεις εργολαβικού τύπου.

Η έξαρση της πανδημίας του COVID-19 ανέδειξε ακόμη περισσότερο, την ανάγκη για απόλυτη τήρηση των κανόνων δημόσιας υγιεινής και ασφάλειας σε όλους τους εργασιακούς χώρους, ωστόσο φαίνεται πως  η κυβέρνηση της ΝΔ δεν επιδιώκει την επίλυση του προβλήματος. Προσκολλημένη στις ιδεοληπτικές εμμονές και τις πελατειακές λογικές της, επιδιώκει στην πραγματικότητα την εκχώρηση του έργου της καθαριότητας σε ιδιωτικά συμφέροντα, όπως άλλωστε έπραξε και στο παρελθόν.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο τα ερώτησης:

Θέμα: Η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν δίνει λύση στο πρόβλημα των εργαζομένων στην καθαριότητα των φορέων του Δημοσίου

Η έξαρση της πανδημίας του COVID-19 ανέδειξε ακόμη περισσότερο, την ανάγκη για απόλυτη τήρηση των κανόνων δημόσιας υγιεινής και ασφάλειας σε όλους τους εργασιακούς χώρους.
Είναι απολύτως σαφές ότι η παροχή υπηρεσιών καθαριότητας σε όλους τους φορείς του δημόσιου τομέα, όπου παρατηρείται μεγάλη συγκέντρωση εργαζομένων αλλά και πολιτών, αποτελεί μια πάγια και διαρκή ανάγκη και η απαρέγκλιτη τήρηση των απαραίτητων κανόνων υγιεινής  μπορεί  να διασφαλιστεί μόνο από εργαζόμενους με σταθερές σχέσεις εργασίας και όχι από ευκαιριακές συμβάσεις εργολαβικού τύπου.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, παρά τα στενά δημοσιονομικά περιθώρια και τους μνημονιακούς περιορισμούς στις προσλήψεις, προχώρησε στη θέσπιση της μεταβατικής διάταξης για την κάλυψη των αναγκών με 18μηνες συμβάσεις, με την προοπτική της εξεύρεσης μόνιμης λύσης στο ζήτημα, μετά την έξοδο από τα προγράμματα προσαρμογής και την άρση των σχετικών περιορισμών.

Δυστυχώς, όπως κατέστη εμφανές από την πρώτη στιγμή,  η κυβέρνηση της ΝΔ δεν επιδιώκει την επίλυση του προβλήματος. Προσκολλημένη στις ιδεοληπτικές εμμονές και τις πελατειακές λογικές της, φαίνεται ότι στην πραγματικότητα επιδιώκει την εκχώρηση του έργου της καθαριότητας σε ιδιωτικά συμφέροντα, όπως άλλωστε έπραξε και στο παρελθόν. 

Το μόνο που αναγκάστηκε να δεχτεί η κυβέρνηση, υπό το βάρος της πολιτικής και κοινοβουλευτικής πίεσης του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, ήταν η έκδοση προκηρύξεων για 18μηνες συμβάσεις σε μεμονωμένους  φορείς του Δημοσίου.
(Σχετικές οι υπ’ αριθ. 2103/22-11-2019 και 5421/03-04-2020 Ερωτήσεις  που κατέθεσαν στη Βουλή Βουλευτές της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, προς τους συναρμόδιους Υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών).

Όμως, η αποφυγή σύστασης μόνιμων θέσεων, ο μικρός αριθμός των προκηρυσσόμενων θέσεων,  ο αποσπασματικός χαρακτήρας των προκηρύξεων ανά φορέα του δημοσίου και σε διαφορετικές χρονικές στιγμές και η απουσία μέριμνας για περαιτέρω ενίσχυση της προϋπηρεσίας των ήδη εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα.

Ήδη η ενημέρωση που έχουμε λάβει μετά  την έκδοση  των πρώτων αποτελεσμάτων από την ΑΑΔΕ, δείχνει ότι το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας, δεν περιλαμβάνεται στον πίνακα προσληφθέντων. Άνθρωποι με πολυετή συνεχόμενη εργασία στην καθαριότητα, άνθρωποι που πλέον βρίσκονται σε προχωρημένη ηλικία και άρα σε προφανή δυσκολία αναζήτησης νέας εργασιακής  διεξόδου, βρίσκονται ξαφνικά στο δρόμο.

Το πρόβλημα που δημιουργείται είναι τεράστιο. Τόσο από πλευράς εξυπηρέτησης των αναγκών του Δημοσίου, καθότι χάνεται η πολύτιμη εμπειρία αυτών των ανθρώπων στην άσκηση των καθηκόντων τους, όσο και από πλευράς κοινωνικής και ανθρωπιστικής, καθώς άνθρωποι που πλέον είναι προχωρημένης ηλικίας, βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας και της οικονομικής ανασφάλειας. 

Δεδομένου ότι, η παροχή υπηρεσιών καθαριότητας αποτελεί πάγια και διαρκή ανάγκη.
Δεδομένου ότι, χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η χώρα εξήλθε από τα μνημόνια και ο  δημόσιος τομέας έχει τη δυνατότητα να προσλαμβάνει μόνιμους υπαλλήλους με βάση τον κανόνα 1/1.
 
Δεδομένου ότι, η έλευση της πανδημίας οδήγησε στην πλήρη αποδόμηση των νεοφιλελεύθερων δογματισμών και ανέδειξε την ανάγκη για στήριξη του κοινωνικού κράτους.
Δεδομένου ότι, με βάση  στοιχειώδεις κανόνες κοινωνικής ευαισθησίας, δεν επιτρέπεται να οδηγηθούν στην ανεργία άνθρωποι με πολύχρονη, συνεχόμενη εμπειρία στο χώρο της καθαριότητας του Δημοσίου, οι οποίοι  εκτός των άλλων έφεραν σε πέρας την αποστολή τους καθ΄ όλη τη διάρκεια της πανδημίας εκτιθέμενοι σε διαρκείς κίνδυνους για την προσωπική τους υγεία.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

Προτίθεται η κυβέρνηση να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα της καθαριότητας των υπηρεσιών του δημοσίου τομέα, μέσω της σύστασης μόνιμων θέσεων με βάση τις πραγματικές ανάγκες των υπηρεσιών;

Τι προτίθεται να κάνει για τους δεκάδες μακροχρόνια εργαζόμενους στην καθαριότητα στην ΑΑΔΕ, στο Υπουργείο Οικονομικών και σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου, οι οποίοι  θα βρεθούν εκτός εργασίας μετά την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων των εκδοθεισών προκηρύξεων; Θα επιδιώξει η κυβέρνηση την εξεύρεση  μόνιμης λύσης για αυτούς τους ανθρώπους που θα βρεθούν αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας και της ανέχειας σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη υγειονομική, οικονομική και κοινωνική συγκυρία;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

ΞενογιαννακοπούλουΜαριλίζα
Αβραμάκης Λευτέρης
Αγαθοπούλου Ειρήνη
Αλεξιάδης Τρύφων
Αναγνωστοπούλου Σία
Αυγέρη Δώρα
Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος
Βαγενά Άννα
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Γκαρά Νατάσα
Γκιόλας Γιάννης
Δρίτσας Θοδωρής
Ελευθεριάδου Τάνια
Ζαχαριάδης Κώστας
ΖεϊμπέκΧουσεϊν
Ηγουμενίδης Νίκος
Θραψανιώτης Μανώλης
Καλαματιανός Διονύσης
Καρασαρλίδου Φρόσω
Κασιμάτη Νίνα
Κάτσης Μάριος
Καφαντάρη Χαρά
Κουρουμπλής Παναγιώτης
Λάππας Σπύρος
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χάρης
Μάρκου Κώστας
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μιχαηλίδης Ανδρέας
Μπαλάφας Γιάννης
Μπάρκας Κώστας
Μωραϊτης Θάνος
Νοτοπούλου Κατερίνα
Παπαδόπουλος Σάκης
Παπαηλιού Γιώργος
Παπανάτσιου Κατερίνα
Παππάς Νίκος
Πολάκης Παύλος
Πούλου Γιώτα
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σκουρλέτης Πάνος
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
ΣκούφαΜπέττυ
Συρμαλένιος Νίκος
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τζούφη Μερόπη
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νίκος
Φωτίου Θεανώ
Χαρίτου Δημήτρης
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γιώργος»

ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.