Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ξεκίνησε ο Σχολικός Μαραθώνιος «Πάμε Ανακύκλωση»

ανακύκλωση
09 Φεβρουαρίου 2021 / 12:47
ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Συμμετέχουν και οι μαθητές των νηπιαγωγείων

ΚΕΡΚΥΡΑ. (ΔΗΜΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ). Τον μαραθώνιο ανακύκλωσης ξεκινά σήμερα (9/2) ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων με αφορμή την έναρξη των δια ζώσης μαθημάτων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Ο μαραθώνιος πραγματοποιείται για δεύτερη συνεχή χρονιά σε συνεργασία με τη δημοτική πλατφόρμα επιβράβευσης της ανακύκλωσης Followgreen και η Δήμαρχος συμβολικά σήμερα επισκέφθηκε το Δημοτικό Σχολείο Άφρας συνοδευόμενη από τους αντιδήμαρχους Γιάννη Σερεμέτη και Παναγιώτα Τζάνε.


Η σχολική δράση υλοποιείται σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων και υποστηρίζεται από την υπεύθυνη του Τμήματος Παιδείας του Δήμου Μαρία Ζερβού, την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, την ΑΦΗΣ και το πρόγραμμα ανακύκλωσης αλουμινίου «Κάθε Κουτί Μετράει».

Φέτος, εντάσσονται και τα νηπιαγωγεία στον σχολικό μαραθώνιο, με στόχο την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση όλο και περισσότερων μαθητών. 
Οι μαθητές νηπιαγωγείων και δημοτικών, καλούνται να ανακυκλώσουν κάνοντας διαλογή στην πηγή (4) υλικών χαρτί, αλουμίνιο (μόνο τα δημοτικά), πλαστικό και μπαταρίες στους ειδικούς χάρτινους κάδους, που είναι τοποθετημένοι σε όλα τα συμμετέχοντα σχολεία.


Μέσω αυτής της προσπάθειας, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί γίνονται μία ομάδα που έχουν ως κοινό στόχο να αποδείξουν πως η ανακύκλωση συνεχίζεται για το καλό του περιβάλλοντος.
Για την έναρξη της διαδικασίας του μαραθωνίου η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων επισκέφθηκε συμβολικά σήμερα το πρωί το σχολείο της Άφρας οι μαθητές του οποίου πέρυσι είχαν συλλέξει τον μεγαλύτερο όγκο απορριμμάτων ανακύκλωσης.

Όπως επεσήμανε, στόχος είναι και φέτος, παρά τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουμε λόγω της πανδημίας, να μην ξεχάσουμε τις καλές μας συνήθειες. Η Δήμαρχος κάλεσε μάλιστα όλους τους πολίτες να γίνουν μέλη στο followgreen.gr ώστε όλοι να συνδράμουν και να ενισχύσουν την προσπάθεια των μαθητών μέσω της δημοτικής πλατφόρμας, δωρίζοντας πόντους στο σχολείο της επιλογής τους.
Επίσης ευχαρίστησε τη Διεύθυνση Καθαριότητας, για το εξαιρετικό έργο που αναλαμβάνει καθώς και όλους όσοι στηρίζουν έμπρακτα την προσπάθεια του Δήμου  “για να πετύχουμε το μεγάλο ζητούμενο, να μειώσουμε τα απόβλητα που παράγουμε και να αυξήσουμε την ανακύκλωση” όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στην σημερινή διαδικασία έναρξης του μαραθωνίου παρέστησαν εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής εκτός της Δημάρχου και οι αντιδήμαρχοι Καθαριότητας Γιάννης Σερεμέτης και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Ανάπτυξης και ψηφιακής διακυβέρνησης Παναγιώτα Τζάνε.

Λίγα λόγια για τη διαδικασία της δράσης

Όταν γεμίσουν οι κάδοι, τα υλικά ζυγίζονται από τη Διεύθυνση Καθαριότητας και το σχολείο λαμβάνει πόντους επιβράβευσης ανά κιλό και ανά υλικό. Oι επιδόσεις κάθε σχολικής μονάδας καταγράφονται ηλεκτρονικά, στη σελίδα «ΣΧΟΛΕΙΑ» με link followgreen.gr/centralkerkira/contest, όπου είναι προσβάσιμη σε όλους. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα, μόνο για τα μέλη της δημοτικής πλατφόρμας, να δωρίσουν πόντους στα συμμετέχοντα σχολεία, ως ενίσχυση της προσπάθειας των μαθητών.

Στο τέλος της σχολικής χρονιάς και εφόσον το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για να βραβευθούν όλα τα συμμετέχοντα σχολεία.
Υπενθυμίζουμε πως στον Σχολικό Μαραθώνιο 2020-2021, τα αποτέλεσμα ήταν ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά, καθώς συλλέχθηκαν πάνω από 7.500 κιλά ανακυκλώσιμων υλικών, από τους μαθητές των δημοτικών σχολείων.
Ευελπιστούμε πως και φέτος οι μαθητές θα αγκαλιάσουν τη δράση με τον ίδιο ενθουσιασμό

ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.