Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πρώτα η Κέρκυρα και Κερκυραϊκή Αναγέννηση – Φωνή, για τον Ερημίτη

Ερημίτης
09 Φεβρουαρίου 2021 / 10:13
ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ανακοίνωση για τον Ερημίτη εξέδωσαν οι δημοτικές παρατάξεις, Πρώτα η Κέρκυρα και Κερκυραϊκή Αναγέννηση – Φωνή σχετικά με τον Ερημίτη στην οποία επισημαίνουν τα εξής: «Η διαφύλαξη, ο σεβασμός και η ενίσχυση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς πρέπει να είναι

κυρίαρχες παράμετροι της πολιτικής. Με αυτόν τον κανόνα σαν οδηγό, η Κέρκυρα απέκτησε μεγάλη προστιθέμενη αξία και έγινε παγκόσμια δημοφιλής προορισμός επισκεψιμότητας.
Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι υποστηρίζει την αειφόρο και φιλική προς το περιβάλλον ανάπτυξη. 

Είναι όμως προφανές ότι η πυρπόληση, εκχέρσωση και τσιμεντοποίηση του Ερημίτη, περιοχή απείρου φυσικού κάλλους, δεν αποτελεί υπόδειγμα σεβασμού στο περιβάλλον ή αειφόρου ανάπτυξης.
Αντίθετα, χαρακτηρίζεται ως οικονομικό έγκλημα, κακοποίηση του περιβάλλοντος και πολιτιστική  βαρβαρότητα.

Είναι μακρύς ο κατάλογος των διεθνών παραβιάσεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και οδηγιών της ΕΕ.
Υπενθυμίζουμε ότι το Σύνταγμα της Ελλάδας, ορίζει ρητά ότι, τα κοινόχρηστα πράγματα ως ανήκοντα στη δημόσια περιουσία του κράτους είναι αναπαλλοτρίωτα, αμεταβίβαστα, ακατάσχετα και εκτός συναλλαγής.
Επιμένουμε αγωνιστικά στην αποτροπή της ληστρικής για το περιβάλλον ιδιωτικής «επένδυσης» του Ερημίτη.

Υπάρχουν ομόφωνες Αποφάσεις του Περιφερειακού και Δημοτικού Συμβουλίου που ρητά διατυπώνουν την αντίθεσή τους στην εκποίηση του φυσικού πλούτου του περιβάλλοντός μας.
Υπάρχουν προσφυγές στην Ελληνική Δικαιοσύνη, αναφορά στην αρμόδια Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ το επόμενο βήμα αυτού του αγώνα θα είναι η προσφυγή  στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Το βασικότερο όμως όπλο μας είναι η συνείδηση του κόσμου, που πλέον παρουσιάζει ισχυρές αντιστάσεις στην προπαγάνδα περί θέσεων εργασίας, ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας και ανάπτυξης του τουριστικού κλάδου.
Γνωρίζουμε ότι επί της ουσίας θα χτιστεί μια ιδιωτική  Ειδική Οικονομική Ζώνη, που το κέρδος θα το καρπώνεται το μεγάλο κεφάλαιο, ψιχία μόνο θα διοχετευτούν, αν διοχετευτούν και αυτά, στην τοπική κοινωνία και κυρίως, θα κλείσει ή θα επιβαρύνει ζωτικούς χώρους της περιοχής (θάλασσα, γη, υδρευτικοί πόροι, οδικό δίκτυο).

Η αναπτυξιακή πορεία του τόπου μας, δεν έχει ανάγκη από εκείνο το μεγάλο κεφάλαιο που σχεδιάζει και υλοποιεί κατά τα δικά του στενά συμφέροντα, με αποτέλεσμα να αγκυλώνει την συνολική ανάπτυξη του τόπου μας. Υποστηρίζουμε ότι υπάρχει τεράστιο πολιτικό έλλειμμα σε μερικές πλειοψηφίες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι οποίες όταν δεν στηρίζουν το μεγάλο κεφάλαιο, το αφήνουν ασύδοτο να αυθαιρετεί αχαλίνωτα.

Πάνω απ’ όλα δεν είμαστε διατεθειμένοι να θυσιάσουμε το φυσικό περιβάλλον στο βωμό της κερδοσκοπίας των ιδιωτικών επιχειρήσεων.
Η εκποίηση και τσιμεντοποίηση του οικοσυστήματος του Ερημίτη, θα ακυρωθεί, όχι μόνο γιατί είναι παράνομη, αντισυνταγματική, αντίθετη στο Διεθνές Δίκαιο, επιβλαβής για την εθνική και τοπική οικονομία, αλλά και γιατί δεν θα το επιτρέψει η τοπική κοινωνία και τα κινήματα του νησιού.
Δεν θα ολοκληρωθεί, διότι δεν θα επιτρέψει κανείς να θιχτεί για άλλη μια φορά η αξιοπρέπεια και η νοημοσύνη των Ελλήνων πολιτών και των κατοίκων της Κέρκυρας.
Είμαστε βέβαιοι ότι θα έρθει το πλήρωμα του χρόνου που αποφάσεις κακοποίησης του Ερημίτη θα αποτελέσουν ντροπιαστικές μνήμες της επόμενης γενιάς. Η δημόσια γη και περιουσία ανήκουν στο λαό.

Για αυτό:

- Είμαστε καθαρά απέναντι σε κάθε πράξη ιδιωτικοποίησης, τσιμεντοποίησης και κακοποίησης της απείρου φυσικού κάλλους της περιοχής του Ερημίτη.
- Ζητούμε από την Κυβέρνηση  και τα κόμματα να κηρυχθεί  ο Ερημίτης προστατευόμενος χώρος απείρου φυσικού κάλλους με απαγόρευση κάθε δόμησης και χρήση του ως οικολογικό πάρκο σε δημόσια χρήση.
- Η διαχείρισή του ως οικολογικού πάρκου να περιέλθει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
- Ζητούμε από τον δήμο Κερκυραίων να συμπαρασταθεί δικαστικά υπέρ του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας και περιβαλλοντικών συλλόγων (Ερημίτης Πλους και άλλων), συνεχίζοντας το δικαστικό αγώνα που είχε ξεκινήσει ο Δήμος Κέρκυρας.
- Οι βουλευτές και η περιφερειάρχης καλούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Οι Δημοτικές Παρατάξεις:

Πρώτα η Κέρκυρα, Καλούδης  Γιώργος (επικεφαλής), Βλάχος Σπύρος , Βασιλάκης Τηλέμαχος, Καρδακάρη Άντζυ

Κερκυραϊκή Αναγέννηση – Φωνή, Σαρλής Χρύσανθος (επικεφαλής), Μπούκας Χρυσόστομος, Ρίγγα Άντζελα
 
 

ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.