Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η διαχείριση των σκουπιδιών και τα ΜΑΤ στην Λευκίμμη μας στοίχισαν την ήττα, λέει η Οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΥΡΙΖΑ
08 Φεβρουαρίου 2021 / 20:02

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σε αρχαιρεσίες επί διήμερον προχωράει η νομαρχιακή Οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ. Οι κάλπες στήνονται για Τρίτη και Τετάρτη. Προ αυτών συνήλθε διαδικτυακά, η συνδιάσκεψη της Οργάνωσης, οι εργασίες της οποίας ολοκληρώθηκαν την Κυριακή, δίνοντας στη δημοσιότητα το κείμενο της απόφασης για την πορεία των πολιτικών πραγμάτων στη Χώρα και ειδικότερα την Κέρκυρα.

Η Νομαρχιακή Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά το διήμερο 6 και 7 Φλεβάρη με πολύ μεγάλη συμμετοχή των αντιπροσώπων και με υψηλό επίπεδο πολιτικού διαλόγου και απόψεων που κατατέθηκαν στο σώμα της συνδιάσκεψης. Τα συμπεράσματα αυτού του διαλόγου μπορούν να συνοψιστούν στα εξής:
Η Ελλάδα αποτελεί σήμερα παράδειγμα προς αποφυγή, χώρα ουραγό, που βρίσκεται στο τέλος της λίστας σε όλους τους κρίσιμους δείκτες, υγειονομικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς, πράγμα που αποδεικνύει ότι η κυβερνητική πολιτική έχει αποτύχει ολοκληρωτικά και στρατηγικά σε όλους τους τομείς.
Στο υγειονομικό πεδίο με αλλοπρόσαλλες επιλογές φυσαρμόνικας, χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο, χωρίς ενίσχυση του ΕΣΥ, όπως καταδείχτηκε ως αναγκαιότητα παγκοσμίως, και με ανύπαρκτη εμβολιαστική πολιτική το τέλος του δεύτερου κύματος είναι ακόμη μακριά, ενώ ήδη οι επιστήμονες προειδοποιούν για ένα επιθετικότερο και φονικότερο τρίτο κύμα.
Η κυβέρνηση αντί να στηρίξει την εργασία και τους εργαζόμενους, να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ρευστότητα και όχι απλώς με νέα δάνεια επέλεξε την πολιτική της μικρότερης δυνατής δαπάνης, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να καταγράφει σήμερα την μεγαλύτερη ύφεση στην Ευρώπη θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και την μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Η υγειονομική κρίση μετασχηματίζεται ταχύτατα και σε κρίση της δημοκρατίας. Το υγειονομικό ζήτημα αντιμετωπίζεται ως ζήτημα δημόσιας τάξης. Η πανδημία αναδεικνύεται έτσι ως ένα πεδίο αμφισβήτησης ατομικών δικαιωμάτων και δημοκρατικών ελευθεριών. Συγχρόνως η ΝΔ υλοποιεί μια πολιτική που μετατρέπει την Ελλάδα σε εργαστήρι γέννησης ενός νέου αυταρχισμού. Όχι μόνο μέσα από την παραδοσιακή επένδυση της στην κρατική βία και καταστολή αλλά και μέσα από τον ολοκληρωτικό έλεγχο της ενημέρωσης και την συνολική αδιαφάνεια στις κρατικές δαπάνες.
Ταυτόχρονα η πολιτική του "προβλέψιμου σύμμαχου" που υλοποιεί ο κ. Μητσοτάκης στην εξωτερική πολιτική έχει οδηγήσει σε διπλωματικές ήττες και αποτυχίες σε όλα τα διεθνή ζητήματα. 
Η κατάσταση αυτή έχει αρχίσει να συσσωρεύει φθορά για την κυβέρνηση και να διαμορφώνει ένα διάχυτο ρεύμα κοινωνικής δυσαρέσκειας. Αυτό το ρεύμα πρέπει να συναντηθεί με μία θετική πρόταση εξόδου. Να μετατρέψουμε την λαϊκή δυσαρέσκεια σε αίτημα για την δημοκρατική, προοδευτική και αριστερή διακυβέρνηση.Αυτό δεν θα συμβεί νομοτελειακά, όπως δεν συνέβη νομοτελειακά και την περίοδο 2010 -2014 . Για άλλη μια φορά θα εξαρτηθεί από την δράση και τις πρωτοβουλίες μας, από το κατά πόσο αυτές θα απαντήσουν στα ερωτήματα που θέτει η συγκυρία και θα περιγράψουν ένα σχέδιο που θα εκφράζει τις ανάγκες και τα όνειρα της κοινωνικής πλειοψηφίας.
Σε τοπικό επίπεδο ο ΣΥΡΙΖΑ γνώρισε μια σοβαρή πολιτική ήττα σε κοινοβουλευτικό και αυτοδιοικητικό επίπεδοστις εκλογές του 2019. Το γενικότερο αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, η μεγάλη κρίση της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων με την ταυτόχρονη παρουσία των ΜΑΤ στο ΧΥΤΥ Λευκίμμης, και η ανεπαρκής επικοινωνιακή προώθηση του έργου που επιτελέστηκε σε Δήμο και Περιφέρεια, ήταν οι βασικές αιτίες αυτής της πολιτικής ήττας σε αυτοδιοικητικό επίπεδο. Αντίθετα σε επίπεδο κοινοβουλευτικό, ο ΣΥΡΙΖΑ όχι απλώς άντεξε, αλλά έχασε την πρώτη θέση για λίγες εκατοντάδες ψήφους. 
Ενάμιση χρόνο όμως μετά τις εκλογές αποδεικνύεται καθημερινά όλο και περισσότερο, μαζί με την ανεπάρκεια της κυβέρνησης και η ανεπάρκεια των αυτοδιοικητικών αρχών σε Δήμους και Περιφέρεια. 
Εκδηλώνεται μια απροκάλυπτη επίθεση εναντίον του ίδιου του θεσμού της Αυτοδιοίκησης που έχει οδηγήσει μέχρι σήμερα στην πλήρη υποβάθμιση των Δημοτικών και του Περιφερειακού Συμβουλίου, ενώ σχεδιάζεται η πλήρης επιστροφή στο Δημαρχοκεντρικό Αυταρχικό σύστημα που αγνοεί τις Δημοτικές Παρατάξεις και καταργεί τα αυτόνομα τοπικά συμβούλια.
Και στους δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης τα μόνα έργα που εκτελούνται είναι αυτά που ήδη είχε δρομολογήσει η Δημοτική Αρχή της ΝΕΡΙΚΙ και η Περιφερειακή Αρχή της ΑΝΑΣΑ.
Κάθε λογής σκάνδαλα μικρά και μεγάλα αποκαλύπτονται σε διαγωνισμούς, προσλήψεις, διπλοθεσίες και τριπλομισθίες.
Για το φλέγον ζήτημα της διαχείρισης των αποβλήτων , όχι μόνο δεν έχει γίνει τίποτα ουσιαστικό, αλλά είναι βέβαιο ότι το πρόβλημα το καλοκαίρι θα είναι ξανά πολύ μεγάλο, αν βέβαια υπάρξει, όπως ευχόμαστε, τουριστική σεζόν. 
Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, η ευθύνη της οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Κέρκυρας είναι μεγάλη. Η εκλογή των νέων συντονιστικών οργάνων και η εκλογή της νέας Νομαρχιακής Επιτροπής, που θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας με πλήρη εφαρμογή όλων των υγειονομικών μέτρων, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει την αφετηρία για μια νέα πορεία νίκης στην κοινωνία της Κέρκυρας. Με νέο όραμα, με αυτοδιοικητική και κυβερνητική εμπειρία, με πλήρη γνώση των προβλημάτων και των δυσκολιών, αλλά και με αποφασιστικότητα και πίστη στις αρχές και τις αξίες της Δημοκρατίας και της Αριστεράς οι κομματικές δυνάμεις, με αγαστή συνεργασία παλαιών και νέων μελών μπορούν να αποτελέσουν τον κορμό της ανασυγκρότησης της Δημοκρατικής Προοδευτικής παράταξης στο νησί της Κέρκυρας, τους Παξούς και τα Διαπόντια. Το έργο είναι δύσκολο και μεγάλο. Το ίδιο μεγάλη όμως είναι η πίστη και η αποφασιστικότητα όλων μας σε αυτόν τον αγώνα.