Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η κυβέρνηση με τη δικαιολογία της πανδημίας δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερη ανεργία στους Έλληνες ναυτικούς

ναυτεργάτες
08 Φεβρουαρίου 2021 / 16:15

Ερώτηση για την απαράδεκτη διάταξη της κατάργησης των υποχρεωτικών οργανικών συνθέσεων στα πλοία, κατέθεσαν ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών και 25 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

ΑΘΗΝΑ. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογραμμίζουν ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με πρόσχημα την πανδημική κρίση, προέβη στην κατάργηση ενός σημαντικού εργασιακού δικαιώματος των Ελλήνων ναυτικών.
 
Ειδικότερα στο άρθρο 76 του ν. 4745/2020 προβλέπεται ότι για το χρονικό διάστημα από τις 10 Οκτωβρίου 2020 έως την 31 Μαρτίου 2021 «στα πλοία υπό ελληνική σημαία άνω των 3000 κοχ που έχουν νηολογηθεί με το άρθρο 13 του ν.δ 2687/1953 δεν εφαρμόζονται οι απαιτήσεις της οργανικής σύνθεσης των παρ. Α1 και Α2 του όρου 8 της οικείας εγκριτικής απόφασης και δεν επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπονται στην παρ. 83 του ως άνω όρου 8».
 
Με λίγα λόγια οι πλοιοκτήτες απαλλάσσονται από την υποχρέωση σε ότι αφορά την ελάχιστη στελέχωση των πλοίων με Έλληνες ναυτεργάτες, στην πράξη μπορούν να μην προσλαμβάνουν Έλληνες ναυτεργάτες μέχρι τον Μάρτιο του 2021 και μάλιστα έχουν δικαίωμα ανανέωσης με απόφαση του Υπουργού, ενώ δεν έχουν και καμία κύρωση γι’ αυτό.
 
Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν ότι «είναι άξιο περιέργειας το γεγονός ότι αυτή η ρύθμιση συνδυάζεται με την πανδημία και πως μπορεί να βοηθήσει μια τέτοια διάταξη τον ήδη πληττόμενο από την ανεργία κλάδο των ναυτικών.

Οι δε διαμαρτυρίες των αντίστοιχων συνδικαλιστικών φορέων αποδεικνύουν ακριβώς αυτήν την αντίφαση. Η υποχρεωτική σύνθεση πληρωμάτων από Έλληνες ναυτικούς είναι μια κατάκτηση εργασιακή που διασφάλιζε την επαγγελματική εξασφάλισή τους».
Στην κατατεθείσα ερώτηση οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ερωτούν τον αρμόδιο υπουργό εάν προτίθεται να προβεί στην κατάργηση του άρθρου 76 του νόμου 4745/2020 που αφορά τη σύνθεση των πληρωμάτων στα πλοία.