Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η επιμνημόσυνη δέηση στον Αφιώνα του ήρωα, Έκτορα Γιαλοψού

Εκτορας Γιαλοψός
08 Φεβρουαρίου 2021 / 10:17
ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Η θυσία των τριών ηρώων των Ιμίων, παντοτινή στη συλλογική μνήμη. Η απότιση φόρου τιμής αναγνώριση της θυσίας υπέρ πατρίδος.

ΚΕΡΚΥΡΑ. (ΔΗΜΟΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ).  Ιερουργούντος του Πανοσιότατου Αρχιμανδρίτη Σωσίπατρου Άνθη, ο Δήμος Βόρειας Κέρκυρας, την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2021, στον αύλειο  χώρο  του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννη  Προδρόμου στον Αφιώνα , τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του καταγόμενου από τον Αφιώνα ήρωα του Πολεμικού Ναυτικού Πλοιάρχου Έκτορα Γιαλοψού, που έπεσε υπέρ Πατρίδος κατά την κρίση των Ιμίων την 31η Ιανουαρίου 1996.

Η φετινή «απότιση φόρου μνήμης και  τιμής» πραγματοποιήθηκε με  αυστηρά περιορισμένο  αριθμό συμμετεχόντων   και υπό την τήρηση των υγειονομικών διατάξεων που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία λόγω των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.

Η σκιά των περιοριστικών μέτρων ουδόλως μείωσε το συγκινησιακό κλίμα το οποίο φορτίστηκε στο προσκλητήριο των αθάνατων ηρώων Παναγιώτη Βλαχάκου -Χριστόδουλου Καραθανάση -Έκτορα Γιαλοψού και στον Εθνικό Ύμνο. Εις μνήμη του ήρωα μίλησε ο πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Βόρειας Κέρκυρας Παναγιώτης Παπαδάτος ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Αισθάνομαι ιδιαίτερη συγκίνηση και θα τολμούσα να πω δέος, σήμερα, γιατί νιώθω πως δεν μιλώ μόνο σε σας αλλά ότι παρούσες εδώ, ανάμεσά μας, είναι οι μεγάλες ψυχές των ηρώων που μνημονεύουμε και τιμούμε.
Εις μνήμην αυτών των γενναίων, ανέβηκα στο βήμα σήμερα. Και γι αυτό, τα τόσο ιδιαίτερα αισθήματά μου. Κι όχι μόνο. Είχα την τιμή να υπηρετήσω στο δοξασμένο σώμα του πολεμικού μας ναυτικού.

Και πάει η σκέψη 25  χρόνια πίσω σε μιαν ημέρα του Γενάρη με συνθήκες σφοδρής  κακοκαιρίας, όπου, τρείς γενναίοι στο άνθος της ηλικίας τους,  οι Παναγιώτης Βλαχάκος, Χριστόδουλος Καραθανάσης και ο δικός μας Έκτορας Γιαλοψός επέλεξαν να πολεμήσουν υπέρ Πατρίδος, πιστοί σε ιδανικά και αξίες και στις παραδόσεις του Πολεμικού Ναυτικού και του Έθνους.

Για δες καιρό που διάλεξαν…

31 Ιανουαρίου 1996 - 31 Ιανουαρίου 2021… Είκοσι πέντε χρόνια πριν. Βράδυ, ξημερώματα. Ίμια. Η κρίση. Η κορύφωση. Βραχονησίδες. Κομάντος, αποβάσεις. «Η μάχη της σημαίας». Πολεμικό μπαρούτι έτοιμο να εκραγεί… Το ελικόπτερο το μοιραίο «AGUSTA BELL», ΠΝ21. Η εντολή. Το ιστορικό σήμα του Αρχηγού του ΓΕΝ: «…και ο Θεός μαζί σας». Τύποις, διατεταγμένη αποστολή αναγνωρίσεως.

ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.