Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Διαδικτυακή κοπή πίτας του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κέρκυρας - AOCTA

Τουρισμός
05 Φεβρουαρίου 2021 / 18:40

ΚΕΡΚΥΡΑ. Την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του πραγματοποίησε την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου ο Σύνδεσμος Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κέρκυρας

(AOCTA), εξ αποστάσεως μέσω διαδικτύου, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν. Τον αγιασμό τέλεσε ο Αρχιμανδρίτης Πολύκαρπος.
 
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Σπύρος Χαλικιόπουλος, καλωσόρισε τα μέλη του AOCTA, ευχήθηκε σε όλους καλή χρονιά και έκανε ένα σύντομο απολογισμό του περασμένου έτους κάνοντας αναφορά: 
  • Στα προβλήματα ρευστότητας και ανεργίας που αντιμετώπισε ο κλάδος.
  • Στην μεγάλη πτώση εσόδων, καθώς κάποιες επιχειρήσεις λειτούργησαν για πολύ μικρό χρονικό διάστημα ή παρέμειναν κλειστές το 2020,με τις γνωστές επιπτώσεις σε εργοδότες  και εργαζόμενους. 
Παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε ο AOCTA αλλά και οι υπόλοιποι σύνδεσμοι πανελλαδικά , δυστυχώς λύση δεν έχει ακόμα δοθεί στο μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζει μεγάλος αριθμός εργαζομένων τουριστικών γραφείων, οι οποίοι δεν έχουν συμπληρώσει τα 50 απαιτούμενα ένσημα προκειμένου να λάβουν ανεργία ή κάποιο άλλο επίδομα.
  • Στην αβεβαιότητα, την αγωνία αλλά και την ελπίδα για την νέα τουριστική σεζόν.
  • Στην έλλειψη έργων υποδομής στο νησί της Κέρκυρας για αρκετές δεκαετίες τώρα, η οποία  αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για την ανάπτυξη του ποιοτικού τουρισμού.
  • Στην επανεκκίνηση της τουριστικής σεζόν για την οποία  αυτή την στιγμή δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις, λόγω των προβλημάτων που έχουν προκύψει από τις μεταλλάξεις του ιού και της έλλειψης  των εμβολίων. Οι παρούσες συνθήκες  δεν βοηθούν να υπάρξει μια σταθερότητα και ένας προγραμματισμός.
    Ενδεχομένως κατά το τέλος Μαρτίου με αρχές Απριλίου θα υπάρχει μία πρώτη εικόνα και θα είναι εφικτό να γίνουν  εκτιμήσεις - αυτό βέβαια θα εξαρτηθεί
    από την πρόοδο των εμβολιασμών και την μείωση των κρουσμάτων. Το σίγουρο είναι ότι ο κόσμος λόγω του παρατεταμένου lockdown επιθυμεί πολύ να ταξιδέψει για αυτό και υπάρχει μεγάλη επισκεψιμότητα στα Travel Sites ,η οποία όμως μέχρι στιγμής δεν έχει μετατραπεί σε κρατήσεις. 
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του AOCTA ενημέρωσε σχετικά με τις ενέργειες του Συνδέσμου κατά το 2020: 
  • Τη στενή συνεργασία και τις κοινές προσπάθειες του AOCTA με άλλους συνδέσμους, με την HATTA, FEDHATTA ΚΑΙ  ΓΕΠΟΕΤ.
  • Την  σειρά συναντήσεων μέσω τηλεδιασκέψεων που έλαβαν χώρα με τον υπουργό και υφυπουργό Τουρισμού, με τον Γ.Γραμματεα του ΕΟΤ, φορείς και υπηρεσίες, οι οποίες  επέφεραν θετικά αποτελέσματα σε θέματα που απασχολούν τον κλάδο  και την προάσπιση των δικαιωμάτων των τουριστικών Πρακτόρων. 
Επισήμανε την ανάγκη για: 
  • Συνεχή προσπάθεια επίλυσης θεμάτων που απασχολούν τον κλάδο των ταξιδιωτικών πρακτόρων, επιχειρήσεις και εργαζόμενους.
  • Συνέχιση της οικονομικής στήριξης με επιχορηγήσεις των Ταξιδιωτικών γραφείων και των εργαζομένων από την κυβέρνηση έως ότου επανέλθουμε στην κανονικότητα.
  • Έντονη δραστηριοποίηση, οργάνωση και στοχευμένο σχεδιασμό ενός αναβαθμισμένου καινοτόμου τουριστικού προϊόντος, το οποίο θα προσελκύσει  ποιοτικούς επισκέπτες διατηρώντας την χώρα μας και ειδικότερα το νησί μας στις υψηλές θέσεις προτίμησης των ταξιδιωτών.
    Ο ανταγωνισμός άλλωστε για τη τουριστική σεζόν που έρχεται αναμένεται να είναι μεγάλος.
  • Ανάπτυξη πολλών μορφών θεματικού Τουρισμού με την ουσιαστική συμβολή των Δήμων και της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.    
  • Στοχευμένες ενέργειες του Υπουργείου τουρισμού, του ΕΟΤ και των Περιφερειών για την προβολή των τουριστικών προορισμών της χώρας.
  • Μία ενιαία και ξεκάθαρη  Ευρωπαϊκή πολιτική στο θέμα των κανονισμών ασφάλειας των ταξιδιών, είναι πολύ σημαντικό να ισχύσουν τα ίδια ταξιδιωτικά πρωτόκολλα για όλους τους επισκέπτες μας.
  • Έργα υποδομής από την ΠΙΝ και τους Δήμους για την ανάπτυξη του νησιού μας.
  • Παραχώρηση προτεραιότητας στον Εμβολιασμό σε όλους τους εμπλεκόμενους με τον Τουρισμό.
  • Συνέχιση των  RAPID TEST, διότι δεν θα ταξιδέψουν μόνο όσοι θα έχουν εμβολιαστεί, απλά ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού μπορεί να διευκολύνει
    τους επισκέπτες που έχουν εμβολιαστεί  να μην ταλαιπωρούνται από πιθανή καραντίνα η άλλα μέτρα.
  • Επικαιροποίηση  και έγκαιρη ανακοίνωση από την κυβέρνηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων που θα ισχύσουν τη σεζόν 2021.
  • Υπευθυνότητα και συνεργασία τηρώντας τα μέτρα πρόληψης διασποράς του ιού,  πάντα με την συνεργασία και την καθοδήγηση της πολιτείας και των ειδικών.
Κλείνοντας ο Πρόεδρος ανέφερε  πως κρίνεται  αξιόλογη η προσπάθεια που καταβάλει ο αντιδήμαρχος Τουρισμού κύριος Παναγιώτης Βαρούχας  σε συνεργασία με το Τμήμα Τεχνών  Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου, με στόχο την τουριστική προβολή του νησιού με όλα τα σύγχρονα ψηφιακά μέσα προβολής.
 
Ο Πρόεδρος ευχήθηκε σε όλους  Καλή  χρονιά, καλύτερος ΑΟCTA, καλύτερα επιτεύγματα στις δραστηριότητές του Συνδέσμου και γρήγορη επιστροφή στην κανονικότητα.
Να αναφερθεί ότι το τυχερό μέλος του AOCTA  που βρήκε το φλουρί είναι ο κος Φίλλιπος Κορμαρής (Meeting Point Hellas), στον οποίο ο Σύνδεσμος εύχεται τα καλύτερα και να είναι πάντα τυχερός.