Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αντίδραση της Κυνοφιλικής Λέσχης για την υποχρεωτική στείρωση των σκύλων

σκύλοι
02 Φεβρουαρίου 2021 / 11:17
ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ανακοίνωση εξέδωσε η Κυνοφιλική Λέσχη Κέρκυρας για το υπό ψήφιση νομοσχέδιο που προσπαθεί να περάσει η Κυβέρνηση σχετικά με την

στείρωση των κυνηγόσκυλων και όχι μόνο. Αναλυτικά:

«Σχετικά με τη περιρρέουσα άποψη που επικρατεί για το υπό ψήφιση νομοσχέδιο που έχει θορυβήσει όλους εμάς τους κυνόφιλους, νιώθουμε την ανάγκη να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα όπως άλλωστε επιτάσσει ο θεσμικός μας ρόλος. Θέλουμε να ενημερώσουμε την κυβέρνηση για τις συνέπειες που θα ακολουθούσουν εάν και εφόσον υλοποιηθούν όσα περιγράφονται στα σχετικά άρθρα.

Αρχικά, να σημειώσουμε πως το νομοσχέδιο αυτό δίχως τις απαραίτητες τροποποιήσεις που επιβάλλεται να γίνουν, θα είναι ένα παράλογο νομοσχέδιο που θα τιμωρεί την υπεύθυνη και οργανωμένη κυνοφιλία. Σε καμία χώρα της Ευρώπης και πουθενά στον κόσμο δεν βρίσκονται σε ισχύ τέτοιοι νόμοι, ούτε φυσικά ευδοκιμούν σαν ιδέα τα όσα προτείνονται στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο. Οι λόγοι είναι απλοί (για όσους επιθυμούν να καταλάβουν).

Εάν, παρ’ ελπίδα, θεσπιστεί η υποχρεωτική στείρωση των σκύλων όπως αναφέρεται στη σχετική πρόταση νόμου, αυτό αφορά άμεσα και τους καθαρόαιμους σκύλους. Αυτό σημαίνει ότι το πραγματικό πρόβλημα που είναι ο υπερπληθυσμός των  αδέσποτων σκύλων και η ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή τους, όχι μόνον δεν θα έχει λυθεί, αλλά από την άλλη θα έχουμε καταφέρει να στοχοποιήσουμε άδικα μια μεγάλη μερίδα ευσυνείδητων κυνόφιλων που δεν αποτελούν μέρος του προβλήματος και που με τις παράλληλες φιλοζωικές τους δράσεις αποτελούν μέρος της λύσης.

Είναι βέβαιο πως με τη θέσπιση ενός τέτοιου νομοσχεδίου οδηγούμαστε νομοτελειακά στο τέλος της οργανωμένης Κυνοφιλίας στην Ελλάδα, αφού θα περιθωριοποιηθούμε από τη Διεθνή Κυνολογική Κοινότητα. Θα είναι πραγματικά άδικο για τη χώρα μας η οποία εδώ και αρκετά χρόνια έχει καταφέρει να πρωταγωνιστεί κυνοφιλικά στην Ευρώπη και παγκοσμίως να στερείται συμμετοχής σε εκδηλώσεις όπως οι εκθέσεις μορφολογίας, οι αγώνες εργασίας, οι αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων και η συμμετοχή σε σχετικά σεμινάρια. Άλλωστε, τέτοιου τύπου εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα της οργανωμένης κυνοφιλίας προωθούν τη φιλοζωία, αναπτύσσουν το αίσθημα της ευθύνης απέναντι στα ζώα, μαθαίνουν σε μικρούς και μεγάλους πως ο κόσμος μας είναι καλύτερος όταν ζούμε αρμονικά σεβόμενοι τα ζώα.

 Επομένως, εάν ένα τέτοιο παράλογο νομοσχέδιο δεν τροποποιηθεί ως πρέπει, η κατάληξη θα είναι η εξαφάνιση του σκύλου ως οντότητα στη χώρα μας. Αυτό το ξεχωριστό πλάσμα, σύντροφος του ανθρώπου εδώ και χιλιετίες, δεν γίνεται να αντιμετωπίζεται με τις ευλογίες της εκάστοτε κυβέρνησης ως πρόβλημα που πρέπει να εκλείψει. Οι σκύλοι μας δεν είναι αριθμοί. Είναι οντότητες και ως οντότητες αξίζουν τον καθολικό σεβασμό. Εν αναμονή των εξελίξεων, ελπίζουμε πως ο αφανισμός του σκύλου ή της οργανωμένης κυνοφιλίας δεν θα είναι ένα επιβαλλόμενο μέτρο προς τη λάθος κατεύθυνση. Καλούμε τους ιθύνοντες να αντιμετωπίσουν την οργανωμένη κυνοφιλία με το σεβασμό που της αξίζει.

Συντασσόμενοι με όσα έχουν ήδη διατυπωθεί επισήμως από τον ΚΟΕ και τον ΟΚΑΔΕ, αναμένουμε με αγωνία τις πολιτικές εξελίξεις.

Για το ΔΣ

Τσιριγγάκης Κων/νος

ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.