Τρίτη 16.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αντιπαραθέσεις στο δημοτικό συμβούλιο για την κατάργηση της απλής αναλογικής - συμφωνούν Υδραίου και Τρεπεκλής

Δημοτικό συμβούλιο
30 Ιανουαρίου 2021 / 10:58
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Κοινή πρόταση Καλούδη, Σαρλή, Καρύδη για αντίδραση στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος - δεν «πέρασε» από τις παρατάξεις Υδραίου και Τρεπεκλή

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η επικείμενη αλλαγή του εκλογικού συστήματος της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως πραναγγέλθηκε από τον Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, βρίσκει αντίθετους τους δημοτικούς συμβούλους της ελάσσονος αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων. Αυτό εκφράστηκε στη χθεσινή συνεδρίαση, όπου το θέμα συζητήθηκε ως καταπείγον και συζητήθηκε εκτενώς

Ως γνωστόν, η απλή αναλογική εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 και εξασφάλισε ευρεία εκπροσώπηση στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια από όλες τις παρατάξεις. Δημιούργησε ωστόσο εύθραυστους συσχετισμούς για τις δημοτικές αρχές, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να προβεί σε τροποποιήσεις, προκειμένου να εξασφαλίσει την κυβερνησιμότητα. Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης τάχθηκαν κατά της κατάργησης της απλής αναλογικής, θεωρώντας ότι θα αποδυναμωθεί ο δημοκρατικός χαρακτήρας της αυτοδιοίκησης.

Η κοινή πρόταση Καλούδη, Σαρλή και Καρύδη, δεν ψηφίστηκε από τις ομάδες του Γιάννη Τρεπεκλή και της δημοτικής αρχής Υδραίου – τις δύο «γαλάζιες» παρατάξεις δηλαδή - που υποστήριξαν ότι η κατάργηση της απλής αναλογικής ήταν στο προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας που τελικά ψηφίστηκε και έγινε κυβέρνηση και υπ' αυτήν την έννοια διαθέτει τη δημοκρατική νομιμοποίηση.

Η δήμαρχος Μερόπη Υδραίου ειδικότερα είπε ότι το νομοσχέδιο Βορίδη δεν έχει πάρει την τελική του μορφή και θα ήταν άτοπο για το δημοτικό συμβούλιο να πάρει θέση χωρίς να γνωρίζει τις λεπτομέρειες. Ανέφερε μάλιστα ότι όταν γίνει η δημοσίευση, θα υπάρξει αρκετός χρόνος για διαβούλευση, έτσι ώστε όλα τα αυτοδιοικητικά όργανα να εκφράσουν τις απόψεις τους. Για το λόγο αυτό αντιπρότεινε την αναβολή λήψης απόφασης.

Τόνισε επίσης ότι αν ληφθεί απόφαση, η παράταξή της δεν θα ξαναφέρει το θέμα προς συζήτηση, όταν το νομοσχέδιο πάρει την τελική του μορφή, με τον Γιώργο Καλούδη να απαντά ότι το θέμα μπορεί να εισαχθεί ξανά τότε από την αντιπολίτευση. 

Τελικά η κοινή πρόταση των παρατάξεων Καλούδη, Σαρλή και Καρύδη έλαβε 14 ψήφους (δημοτικοί σύμβουλοι των παρατάξεων Καλούδη, Σαρλή, Λαϊκής Συσπείρωσης, ο Σπύρος Νεράντζης, η Μαρία Δρυ, ο Σπύρος Πουλής και ο Γιώργος Καρύδης).

Αρνητικά ψήφισαν 29 σύμβουλοι (παρατάξεις Υδραίου, Τρεπεκλή, ο ανεξάρτητος Σπύρος Ρίγγας και ο Πάνος Βαρούχας της ομάδας Νεράντζη).

«Παρών» ψήφισε ο Νικηφόρος Κοσμάς της «Εκκίνησης».
Σημειώνεται ότι κατά τη διαδικασία της ψηφοφορίας, η αρχική ψήφος της Λαϊκής Συπείρωσης ήταν επίσης «παρών», αλλά κατόπιν κάποιων διευκρινίσεων, οι τρεις σύμβουλοι ψήφισαν τελικά υπέρ της διατήρησης της απλής αναλογικής και το προεδρείο δέχθηκε την αλλαγή.        
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.