Τρίτη 16.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Γιώργος Καρύδης: Η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα υποβάθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης

Κερκυραϊκή Συμμαχία
28 Ιανουαρίου 2021 / 12:03
ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων και επικεφαλής της Παράταξης «Κερκυραϊκή Συμμαχία» ζήτησε από το ΔΣ, που συνεδριάζει

στις 29-01-2021 να εκδώσει το παρακάτω Ψήφισμα:

Προς

Τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων.

κ. Πρόεδρε,

Θεωρώ αναγκαίο στην επικείμενη Συνεδρίαση του Δ.Σ., λόγω κατεπείγοντος,  να εκδοθεί Ψήφισμα προς την Κυβέρνηση με κοινοποίηση στο Υπουργείο Εσωτερικών, στον Πρόεδρο της Βουλής, στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και στην ΚΕΔΕ με το ακόλουθο περιεχόμενο:
Η  κυβέρνηση της ΝΔ μετά την αποψίλωση των αρμοδιοτήτων και την υποβάθμιση της λειτουργίας  των Δημοτικών Συμβουλίων, επιχειρεί άλλο ένα ισχυρό πλήγμα στη συνταγματικά κατοχυρωμένη δημοκρατική λειτουργία των ΟΤΑ, στην Αποκέντρωση και στην Αυτοδιοίκηση.
Έτσι σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού εσωτερικών Μ. Βορίδη κατατίθεται στη Βουλή νομοσχέδιο στο οποίο  περιλαμβάνονται διατάξεις που καταργούν το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής και μειώνεται ο αριθμός των εκλεγομένων δημοτικών συμβούλων στα Δημοτικά Συμβούλια.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων:

1)Εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στις παραπάνω νομοθετικές ρυθμίσεις.

2) Θεωρεί ότι το ισχύον σύστημα της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές πέτυχε την ευρεία και δημοκρατική αντιπροσώπευση όλων των δημοτών στα δημοτικά συμβούλια. Ενίσχυσε το ενδιαφέρον των πολιτών για τα κοινά, τον πολιτικό πλουραλισμό και διευκόλυνε τον αυτοδιοικητικό διάλογο και τις συγκλίσεις μεταξύ δημοτικών Παρατάξεων.

3) Η κατάργηση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές και η μείωση του αριθμού των δημοτικών συμβούλων, θα ακυρώσει τις παραπάνω δημοκρατικές κατακτήσεις και θα υποβαθμίσει ακόμη περισσότερο τα κορυφαία αιρετά όργανα του πρώτου βαθμού αυτοδιοίκησης, που είναι τα πλησιέστερα στους δημότες και στα καθημερινά προβλήματά τους.

4) Κατά συνέπεια ζητούμε την  άμεση απόσυρση των  αντι- αυτοδιοικητικών αυτών διατάξεων και την θεσμική ενίσχυση του ρόλου  των Δημοτικών Συμβουλίων, όπως επιβάλλεται από το Σύνταγμα (άρθρα 5 και 101), από την αρχή της Αποκέντρωσης, από τη δημοκρατική αρχή της λειτουργίας των αιρετών οργάνων και από την βούληση της μεγάλης πλειοψηφίας  των πολιτών.

ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.