Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Τα Κύθηρα»

editorial
27 Ιανουαρίου 2021 / 12:06

Η ρύθμιση των εθνικών δικαίων και στην παραμεθόρια θαλάσσια περιοχή του Ιονίου, εμπλέκει την Κέρκυρα σ΄ αυτήν τη γιγαντιαία γεωπολιτική τρίλιζα, όπου ζυγίζονται ξανά οι δυνάμεις και οι προσδοκίες τους.

Η Καθημερινή Ενημέρωση, δημοσιεύει το άρθρο του μέχρι πρότινος υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας, Ντ. Μπουσάτι, που επισημαίνει και αξιολογεί τις αλλαγές στην ελληνική εξωτερική πολιτική σε σχέση με τις θαλάσσιες ζώνες. Ο Ντ. Μπουσάτι παύθηκε από τον Έντι Ράμα ξαφνικά και αντικαταστάθηκε από τον ίδιο των Αλβανό πρωθυπουργό (σ.σ. μοντέλο που ακολουθούν πολλοί πρωθυπουργοί σε κρίσμες ιστορικές φάσεις. Εδώ ανάλογα παραδείγματα από τον Γεώργιο Παπανδρέου και κατά κάποιο τρόπο και από τον Ανδρέα) με «αναπληρωτή» του τον νεαρό Κοσοβάρο Κάκαϊ, που προσφάτως αντικαταστάθηκε από την μέχρι πρότινος υπουργό Άμυνας, Όλτα Τζάσκα.
Όλα αυτά μπορεί να μην έχουν και μεγάλη σημασία, εκτός της υπογράμμισης της κινητικότητας που χαρακτηρίζει τα ζητήματα των θαλασσίων συνόρων αυτήν την εποχή, ανατολικά και δυτικά των Αθηνών. Ο Μπουσάτι θεωρεί ότι η πρόσφατη συμφωνία της Ελλάδας για την ΑΟΖ με την Ιταλία επαναφέρει τη μειωμένη επήρεια των Διαποντίων εν προκειμένω στην απέναντι ηπειρωτική ακτή, κάτι που δεν υπήρξε στο κείμενο Καραμανλή - Μπερίσα το 2009, της ελληνο-αλβανικής συμφωνίας για τα θαλάσσια σύνορα, που ως γνωστόν ουδέποτε ίσχυσε.
Μάλιστα ερμηνεύει την αλλαγή της ελληνικής στάσης (σ.σ. που παγίως υποστήριζε την πλήρη επήρεια των νησιών στην απέναντι ακτή) ως στροφή προσαρμογής στα νέα γεωπολιτικά δεδομένα. Επισημαίνεται ότι ο πρ. υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Ν. Κοτζιάς είχε στηλιτεύσει την στροφή αυτή στο Ιόνιο (σ.σ. κι αργότερα με αφορμή την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία για την ΑΟΖ), λέγοντας ότι αυτήν την υποχώρηση η Αθήνα θα τη βρει μπροστά της.
Το δίχως άλλο, πρόκειται για τεχνικές λεπτομέρειες, που αποκτούν εξαιρετική (γεω)πολιτική αξία σε μια παρτίδα σιμουλτανέ, που συνδέεται με τον συσχετισμό ισχύος στη ΝΑ Μεσόγειο και εντός των φόρουμ που μετέχει και ο ελληνικός σχηματισμός. Κυρίως όμως σχετίζεται με τη νομή κοιτασμάτων και δρόμων, σ' ένα υφαντό που η υποθηκευμένη Ελλάδα, επικαιροποιεί τη θέση της.