Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Βίντεο από τον Σύλλογο Τεμπλονίου για την υφιστάμενη κατάσταση της χωματερής

χωματερή
25 Ιανουαρίου 2021 / 12:22
ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Βίντεο και ανακοίνωση έδωσε στη δημοσιότητα ο Πολιτιστικός – Εξωραϊστικός Σύλλογος Τεμπλονίου και δήλωσε τα εξής: «Για άλλη μια φορά νιώθουμε την

υποχρέωση  να παρουσιάσουμε στους συμπολίτες μας την κατάσταση του χώρου της χωματερής Τεμπλονίου προς αποφυγή λανθασμένων εντυπώσεων.

Όπως βλέπουμε στον χώρο:

α) Η περιβόητη "αποκατάσταση" ενώ θα έπρεπε ήδη να είχε τελειώσει και να είχε παραδοθεί από τον Απρίλιο του 2020 αντίθετα  βρισκόμαστε στο τέλος Ιανουαρίου του 2021 και έχουν  σταματήσει τα πάντα
.
β) Τα παραγόμενα δέματα βλέπουμε να κατακλύζουν όλους τους χώρους "προσωρινής" εναπόθεσης. Παρότι έχουν λήξει προ καιρού οι σχετικές αδειοδoτήσεις ΠΠΔ και θα έπρεπε να έχουν ήδη  μεταφερθεί, στοιβάχτηκαν  οπουδήποτε  χωρίς να έχουν γίνει καν οι απαραίτητες υποδομές αποστράγγισης και  οι πιστοποιημένες στεγανοποιήσεις που προβλέπετε, με  αποτέλεσμα να  τα βλέπουμε να κολυμπούν σε στραγγίδια που ρέουν ανεξέλεγκτα. Πολύ κοντά στην πλευρά αυτή βορειοανατολικά, βρίσκεται η Καβουρόλιμνη και άλλα εποχικά τέλματα, προστατευόμενοι νησιωτικοί υδροβιότοποι με το Προεδρικό Διάταγμα 229/19.6.2012 και αυτοί  όπως  και η λίμνη Μπρετάνου από την νοτιοανατολική  πλευρά με την τύχη που όλοι γνωρίζουμε.

γ) Στον χώρο του δεματοποιητή η εικόνα μιλάει μόνη της. Μια άθλια κατάσταση επικρατεί στον χώρο με τα μηχανήματα να  έχουν κυριολεκτικά πνιγεί από δέματα, βουνά χύδην σκουπιδιών και στραγγίδια που μάλλον εγκατάλειψη θυμίζει παρά τις ανακοινώσεις των αρμοδίων ότι ο δεματοποιητής λειτουργεί κανονικά.

δ) Στα πλαίσια της προσωρινής μεταφοράς των απορριμμάτων  στην Κοζάνη  να σημειώσουμε ότι ενώ  θα έπρεπε να έχουν σταλεί 23.700τ για το 2020, έχουν αποσταλεί μόνο 8.500τ  και  όχι μόνο, έχει σταματήσει κάθε διαδικασία μεταφοράς από τα μέσα του περασμένου  Δεκέμβρη.
Επισημαίνουμε ότι το πρόβλημα είναι εδώ και είναι υπαρκτό παρότι διανύουμε μια περίοδο με μειωμένες ποσότητες παραγόμενων απορριμμάτων λόγω των παρατεταμένων lokdown. Πόσο μάλλον αν όλα πάνε καλά, είναι κάτι που το ευχόμαστε, να  ανοίξει και η τουριστική σεζόν.
 Από την Δημοτική αρχή δεν έχουμε δει ακόμα  καμία ενέργεια για διαλογή στην πηγή με ανακύκλωση ξεχωριστών ρευμάτων (υποχρεωτική οδηγία ΕΕ και νέου ΕΣΔΑ) έτσι ώστε  να μειώνονται  σταδιακά οι  όγκοι σύμμεικτων. Δεν έχουμε δει καμία κίνηση για κομποστοποίηση.

Θυμίζουμε πως ήταν  κάτι που αποτελούσε προεκλογική δέσμευση και μάλιστα με διάθεση "επιθετική" γι αυτό και τα περιμένουμε, αποτελεί δε πλέον  και νομική υποχρέωση του Δήμου. Ακόμα δεν γνωρίζουμε από το ΣΥΔΙΣΑ τα επίσημα στοιχεία ποσοστών παραγόμενων απορριμμάτων, ανακύκλωσης και υπολείμματος  της προηγούμενης χρονιάς έτσι ώστε να ξέρουμε που ακριβώς βρισκόμαστε και τι στόχους για βελτίωση βάζουμε.
Βλέποντας και βιώνοντας  την κατάσταση αυτή θέλουμε να εκφράσουμε για άλλη μια φορά τους φόβους και τις ανησυχίες μας για τι άραγε να μας επιφυλάσσει το μέλλον.

 Για του λόγου το αληθές δημοσιοποιούμε  βίντεο με ημερομηνία 22-1-2021 και την υφιστάμενη κατάσταση της χωματερής.

Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του.

δείτε το βίντεο

ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.