Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η Ιθάκη παραμένει κομμένη στα δυο, καταγγέλλει η Λα.Συ.

πιν
24 Ιανουαρίου 2021 / 20:26

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στο κείμενο της επερώτησης προς την περιφερειακή ηγεσία, που κατατίθεται ενόψει της προσεχούς συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου, η Λαϊκή Συσπείρωση επισημαίνει:

Έχουν περάσει 4 1/2 μήνες από την επέλαση του “ΙΑΝΟΥ” στα νησιά μας και ιδιαίτερα στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη οι πληγές που άφησε, όχι μόνο δεν επουλώθηκαν -πέρα από κάποιες σημειακές παρεμβάσεις-, αλλά μέρα με την ημέρα οξύνονται, επιβαρύνοντας την ζωή των κατοίκων και των λαϊκών οικογενειών. 
 
Ιδιαίτερα στην Ιθάκη εκτός από όλα αυτά, αντιμετωπίζει, επίσης διαχρονικά, τις επιπτώσεις της κυβερνητικής πολιτικής στην υγεία με την εγκατάλειψη των δομών της στην περιοχή (Κ.Υ., Π.Υ., Αγροτικά Ιατρεία κ.α.), το κόψιμο επί 1 1/2 μήνα του δρομολογίου Ιθάκη – Πάτρα, το κλείσιμο μιας σειρά δημόσιων υπηρεσιών (Ειρηνοδικείου) κ.α.
Σε αυτήν την πραγματικότητα ήρθε να προστεθεί -όχι ως κάτι απρόβλεπτο και ξαφνικό- το κόψιμο της Ιθάκης στα δυο, με την κατάρρευση του μοναδικού δρόμου σύνδεσης από το Βαθύ στην Βόρεια Ιθάκη.
 
Στην συγκεκριμένη περίπτωση απαιτείται ολοκληρωμένος σχεδιασμός για ένα ασφαλές οδικό δίκτυο στην Ιθάκη, που θα παίρνει υπόψη του:
την παλαιότητα του δικτύου,
την γεωγραφική θέση του σημείου δίπλα στην θάλασσα,
την σεισμικότητα της περιοχής,
τα συχνά έντονα καιρικά φαινόμενα,
τις αυξανόμενες ανάγκες και την προοπτική για τα επόμενα χρόνια
και την επιτακτική ανάγκη για ύπαρξη εναλλακτικού δεύτερου δρόμου.
 
 
Ακόμα και η προσωρινή λύση που έχετε προκρίνει, με την δρομολόγηση ενός μικρού πλοίου τύπου “παντόφλας”, έχει αδυναμία να ανταποκριθεί στις ιδιαίτερες καιρικές και ακτοπλοϊκές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή και αυτό αποδεικνύεται με τις μέχρι σήμερα ακυρώσεις των δρομολογίων. Λάβετε υπόψη, ότι σε λίγες ημέρες ανοίγουν τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης -όπου πρέπει να μεταφέρονται οι μαθητές από την Βόρεια Ιθάκη στο Βαθύ και αντίστροφα- με ό,τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό για τους μαθητές, τόσο για την παρακολούθηση των μαθημάτων, αλλά και για την επιστροφή τους στα σπίτια τους και φυσικά για την ασφάλεια όλων των επιβατών.
 
Με βάση τα παραπάνω Επερωτάται η κ. Περιφερειάρχης:
Πότε θα ολοκληρωθεί η προσωρινή λύση για την επανέναρξη της κυκλοφορίας από τον Μπρος Αετό;
Πότε αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή του έργου για την οριστική επίλυση του προβλήματος;
Τι πρόκειται να κάνετε με τον εναλλακτικό δρόμο για την παράκαμψη του Μπρος Αετού και πότε θα ξεκινήσει το έργο;
Ποιο είναι το ακριβές κόστος του οριστικού έργου, των επιπλέον μελετών για αυτό, της προσωρινής λύσης και της χάραξης του εναλλακτικού δρόμου; Υπάρχει άμεσα για τα παραπάνω η απαραίτητη χρηματοδότηση και από πού;
Σκοπεύετε να ζητήσετε μεγαλύτερο πλοίο για την εξυπηρέτηση του δρομολογίου Φρίκες - Βαθύ και αντίστροφα;
Προτίθεστε να ζητήσετε από την κυβέρνηση μέτρα ανακούφισης των κατοίκων της Βόρειας Ιθάκης;
Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης
Γκισγκίνης Ν., Κεφαλληνός Δ., Κολυβά Ε., Μπαλού Α., Χαραλάμπους Χ.
 
24.01.2021