Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο ΦΟΔΣΑ προκήρυξε το έργο της Κεφαλονιάς - Τι περιλαμβάνεται

φοδσα
22 Ιανουαρίου 2021 / 18:49

ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ. Ο Φορέας Διαχείρισης στερεών αποβλήτων, Ιονίων νήσων προκήρυξε το έργο κατασκευής της νέας Μονάδας επεξεργασίας και εναπόθεσης απορριμμάτων στην Κεφαλονιά.

Πρόκειται για την πρώτη τέτοια ενέργεια του διαβαθμιδικού, περιφερειακού ΦΟΔΣΑ. Σύμφωνα με την προκήρυξη, πρόκειται για έργο συνολικής εκτιμώμενης αξίας (με το δικαίωμα προαίρεσης) 20.584.260,52 € χωρίς Φ.Π.Α. 24%, που θα διεξαχθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4412/2016.
 
Στο έργοι περιλαμβάνονται:
1. Η δημιουργία ενδιάμεσου κυττάρου, μεταξύ του παλαιού α’ κυττάρου και του εν λειτουργία β’, το οποίο θα αυξήσει τον χρόνο ζωής του χώρου πάνω από 17 έτη.

2. Η ανάπτυξη των υποδομών για την διαχείριση των στραγγισμάτων. Πιο συγκεκριμένα, απαραίτητη είναι η κατασκευή δικτύου συλλογής των παραγόμενων στραγγισμάτων, τόσο από το νέο πυθμένα που θα δημιουργηθεί στο ενδιάμεσο πλατώ, όσο και από την επιφάνεια του α΄ κυττάρου, η οποία θα στεγανοποιηθεί. 

3. Η βελτίωση των υφιστάμενων και την κατασκευή νέων υποδομών του χώρου. 
4. Έργα περιβαλλοντικής παρακολούθησης -σύστημα τηλεπαρακολούθησης διαδικασιών ΟΕΔΑ (Σ.σ. Ολοκληρωμένης διαχείρισης).

5. Αναβάθμιση της Μονάδας Επεξεργασίας Στραγγισμάτων με προσθήκη προκατασκευασμένων μονάδων υπερδιήθησης και αντίστροφης όσμωσης καιτην μετατροπή της υφιστάμενης μονάδας SBR.

6. Η αναβάθμιση της υφιστάμενης μονάδας προεπεξεργασίας και κομποστοποίησης σε δύο άξονες: την προσθήκη αναγκαίων υποδομών (υποδοχή, στέγαστρο) και εξοπλισμού επεξεργασίας (μαγνήτης,χειροδιαλογή) με στόχο την περιβαλλοντική αναβάθμιση της λειτουργίας της, τηνπροσθήκη γραμμής κομποστοποίησης προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων, όπως ορίζει ο εγκεκριμένος ΠΕ.Σ.Δ.Α., έτσι ώστε να είναι δυνατή η επεξεργασία των οργανικών αποβλήτων, που προβλέπεται να συλλέγονται ως ξεχωριστό ρεύμα με διαλογή στην πηγή. Το έργο θα πραγματοποιηθεί εντός του οικοπέδου του υφιστάμενου Χώρου Υγειονομικής Ταφής της νήσου. Επιπλέον η σύμβαση περιλαμβάνει και τηλειτουργία του έργου για 6 έτη από τον κατασκευαστή.