Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τι συζήτησαν Υδραίου και Κράτσα για τον ΦΟΔΣΑ

ΦΟΔΣΑ
22 Ιανουαρίου 2021 / 13:19
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Σε περιορισμένο κύκλο, καθ΄ όπως λέγεται, σε καλό κλίμα ξεκίνησαν οι ειρηνευτικές συνομιλίες, Περιφέρειας Ι.Ν. και ΣΥΔΙΣΑ, το πρωί της Πέμπτης.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, σε ρόλο κυανόκρανου η αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και Πολιτισμού, Κατερίνα Μοθωναίου, που φέρεται να αναρρωτήθηκε «προς τι το μίσος και ο αλληλοσπαραγμός;», προτρέποντας τους αντιμαχόμενους να καθίσουν γύρω από ένα τραπέζι. Κι αυτό ήταν της περιφερειάρχη, στην άκρη του ευρύχωρου γραφείου της, στις Αλυκές του Ποταμού.
 
Πολλές ειδήσεις δεν βγαίνουν από την συνάντηση, εκτός ίσως της ένθεν κακείθεν πρόθεσης να πέσουν οι τόνοι και να γεφυρωθούν οι διαφορές. Όσο μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, λένε οι γνωρίζοντες, αφού η κάθε πλευρά επιμένει στις θέσεις της όσον αφορά στην προκήρυξη του μεγάλου έργου της Κέρκυρας, του εργοστασίου σκουπιδιών και του τελικού αποδέκτη.

Η ΠΙΝ (σ.σ. διαθαθμιδικός ΦΟΔΣΑ) διατείνεται ότι οσονούπω θα προκηρύξει το έργο με τα διορθωμένα και εγκεκριμένα τεύχη δημοπράτησης, που όμως δεν κατέχει νομίμως (;). Κι αυτό διότι η κερκυραϊκός ΣΥΔΙΣΑ έχει αποφασίσει να μην τα παραχωρήσει στον περιφερειακό ΦΟΔΣΑ. Βεβαίως με το επανειλημμένο πήγαινε-έλα των τευχών στην Αθήνα, αντίγραφά τους έχει και η «άλλη» πλευρά. Εκτός αυτού βεβαίως, η «παραγγελία» του νομοθέτη να διαλυθεί ο ΣΥΔΙΣΑ και να παραδώσει στον ΦΟΔΣΑ συνεπάγεται και την υποχρέωση, που αφορά στα τεύχη δημοπράτησης. Όμως η νομιμότητα του... νόμου αμφισβητείται, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει την υπόθεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Εκεί όπου, όποιος και να κερδίσει, η πιθανότητα να χαθεί εντέλει το εργοστάσιο γίνεται μεγαλύτερη!

Η πλευρά του απερχόμενου ΣΥΔΙΣΑ εκτιμά ότι θα μπορούσε να καθυστερήσει η διαπιστωτική πράξη της διάλυσής του και δεδομένης της νηπιακής κατάστασης του περιφερειακού ΦΟΔΣΑ, που βαρύνεται και με την υποχρέωση να τρέξει το έργο της Κεφαλονιάς, θα μπορούσε να είναι ο κερκυραϊκός Σύνδεσμος εκείνος που θα προκηρύξει εκ νέου το έργο του εργοστασίου στο Τεμπλόνι.
Τούτων δοθέντων, χθες η Μερόπη Υδραίου, ο Σερεμέτης, ο Καλόγερος και ο Χρ. Σαρλής, πέρασαν το κατώφλι της ΠΙΝ. Και παρέμειναν εκεί συζητώντας (και) με τον Ιωάννου, ακόμα κι όταν η Ρ. Κράτσα έφευγε για το αεροδρόμιο λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων (σ.σ. λέγεται ότι στην Αθήνα θα δει και τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Στουρνάρα).

Στην συνάντηση δεν παραβρέθηκαν οι άλλοι δήμαρχοι είτε διότι κανείς δεν τους κάλεσε είτε διότι δεν θέλησαν να παρεβρεθούν. Πάντως δεν πήγαν. Κι ας εκκρεμεί η υπόθεση της μεταφοράς των σκουπιδιών εκτός Κερκύρας αλλά και των δεμάτων, υπόθεση που όλους μας δονεί και μας ενώνει. Κι όπως παραπονιέται ο Νεράντζης, κάθε καθυστέρηση στην ενιαία αντιμετώπιση του project αφαιρεί χιλιάδες τόνους από τη δυνατότητα της Κέρκυρας να τα μεταφέρει. Επισημαίνει μάλιστα ότι εδώ που έφτασαν τα πράγματα, η μόνη διαθέσιμη λύση είναι η λειτουργία του Τεμπλονιού και ως Σταθμού Μεταφόρτωσης (ΣΜΑ) έως ότου κατασκευαστούν οι άλλοι, όπου. (Σ.σ. Κάπως έτσι το μαρτυρικό Τεμπλόνι έγινε ο σκουπιδοτενεκές της Κέρκυρας, μέχρι να φτιαχτεί το οτιδήποτε άλλο, κάπου αλλού, που ποτέ δεν γίνεται κι έτσι προβάλλει αποκλειστικά και μόνον διαθέσιμο το Τεμπλόνι)!

Σε κάθε περίπτωση, η συνάντηση καλού κλίματος που έλαβε χώρα την Πέμπτη, ήταν η πρώτη του είδους και σίγουρα θ' ακολουθήσουν κι άλλες. 

Αίνιγμα παραμένει το γιατί «στράβωσε» έτσι η όλη υπόθεση. Όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση επείγεται, κι εδώ που τα λέμε και οι προθεσμίες πιέζουν ώστε να χωρέσει η ολοκλήρωση του έργου στο Πρόγραμμα με οροφή το 2023. Πάντως στην όλη συζήτηση, όλο και αναφέρεται η «ευρωπαϊκή προαίρεση» στην υπόθεση, που θα διευκόλυνε λένε, και την εμπλοκή ιδιωτών στη χρηματοδότηση και την συνιδιοκτησία του έργου. Μένει να διευκρινιστεί η προαίρεση και κυρίως οι προθέσεις.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.