Τετάρτη 24.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

O Σύλλογος Παλαιάς Πόλης για την απόφαση του Δ.Σ για την στάθμευση στη Λαϊκή – Σπηλιά

παλιά πόλη
22 Ιανουαρίου 2021 / 12:10
ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ανακοίνωση εξέδωσε ο Σύλλογος Παλαιάς Πόλης σχετικά με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου

για την στάθμευση στην Λαϊκή και στην Σπηλιά. Αναλυτικά:
«Μετά την ανάρτηση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης  (υπ´αρ.38/2020) του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, ο Σύλλογος Μονίμων Κατοίκων Παλαιάς Πόλης Κέρκυρας, σε σχέση με το συνολικό ζήτημα της αντιμετώπισης των προβλημάτων κυκλοφορίας, στάθμευσης, αλλά και της προσβασιμότητας των κατοίκων στις οικίες τους, και μεσούσης της, για στατιστικούς σκοπούς, διαδικασίας καταγραφής των οχημάτων των μονίμων κατοίκων, δηλώνει τα ακόλουθα:
Με δεδομένο ότι η Παλαιά Πόλης της Κέρκυρας εντάσσεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, οφείλει να αντιμετωπίζεται όχι μόνον ως ένα απρόσωπο κτιριακό σύνολο- μουσείο, αλλά ως μια ζωντανή πόλη όπου κατοικούν μόνιμα άνθρωποι και να αποδεικνύει-στην πράξη- τόσο την υψηλής αισθητικής της αξίας πολιτιστική οντότητα, όσο και παράλληλα τον σύγχρονο χαρακτήρα της.

Η κυκλοφορία και στάθμευση των οχημάτων, αλλά και το θέμα της προσβασιμότητας των μόνιμων κατοίκων στις οικίες τους αποτελεί ένα μόνον από τα ήδη συσσωρευμένα προβλήματα της καθημερινότητας στην πόλη της Κέρκυρας. Ήδη από την δεκαετία του 1990, έχουν κατά καιρούς εκπονηθεί διάφορες κυκλοφοριακές μελέτες από τον Δήμο, δίχως να έχουν εφαρμοσθεί. Οι θέσεις του «Συλλόγου Μονίμων Κατοίκων Παλαιάς Πόλης Κέρκυρας» για το θέμα αυτό, έχουν επανειλημμένα  τεθεί υπόψη των Δημοτικών Αρχών,

α) με την κατάθεση σχεδίου του ιστορικού κέντρου όπου απεικονίζονται θύλακες δυνητικής φιλοξενίας οχημάτων σε σημεία που δεν εμποδίζουν τη διέλευση οχημάτων εκτάκτων αναγκών,
β) με την κατάθεση προτάσεων για θέσεις στάθμευσης περιμετρικά της παλαιάς πόλης,
γ) με την κατάθεση προτάσεων για προσωρινά μέτρα ανακούφισης κατοίκων αποκλεισμένων περιοχών της παλαιάς πόλης (Αγ. Πατέρες, Καμπιέλλο), πάντα με διάθεση συνεργασίας με την Δημοτική Αρχή, στην κατεύθυνση κάθε παρέμβασης που θα συμβάλει στην βελτίωση της κατάστασης. Δυστυχώς όμως, ουδεμία παρέμβαση ουσίας έχει υλοποιηθεί, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η κατάσταση με το πέρασμα του χρόνου.

Σε ό,τι αφορά σε χώρους στάθμευσης αρμοδιότητας της Περιφερειακής Αρχής, ο Σύλλογος έχει έγγραφα ζητήσει να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την χάραξη και σήμανση θέσεων στάθμευσης οχημάτων μονίμων κατοίκων στις οδούς Αρσενίου, Δονζελότ, Ζαβιτσάνου και Ξεν. Στρατηγού. Εκπρόσωποι του Συλλόγου έχουν επίσης επισκεφθεί τον Δ. Σύμβουλο του ΟΛΚΕ, όπου και του τόνισαν την αναγκαιότητα να μην χαθούν οι θέσεις στάθμευσης στον χώρο του Παλαιού Λιμένα, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών και τη μετατροπή του σε μαρίνα, μη λαμβάνοντας όμως καμία δέσμευση για το ζήτημα.

Η πάγια θέση του Συλλόγου, στη βάση της λογικής και της λειτουργικότητας, είναι ότι, αφαιρώντας θέσεις στάθμευσης από το ιστορικό κέντρο δίχως την παράλληλη δημιουργία νέων χώρων στάθμευσης των οχημάτων σε άλλο παραπλήσιο σημείο και χωρίς την μέριμνα για την ρύθμιση θεμάτων κυκλοφορίας και στάθμευσης περιφερειακά για τους επισκέπτες, γίνεται απλά μετάθεση των θέσεων σε όμορες περιοχές, τόσο της παλαιάς, όσο και της νέας, με όποιες συνέπειες. Επομένως, όταν σχεδιάζεται η ανάπλαση περιοχής που φιλοξενεί οχήματα, αυτό οφείλει να αντιμετωπίζεται συνολικά, λαμβάνοντας υπόψη τις κατά τόπους ιδιαιτερότητες. Το πρόσφατο παράδειγμα της ανάπλασης του χώρου στη Λαϊκή Αγορά, αλλά και η κατάργηση των θέσεων στον χώρο του Παλαιού Λιμένα, είναι ακριβώς μια τέτοια περίπτωση.

Ο Σ.Μ.Κ.Π.Π.Κ. χαιρετίζει λοιπόν την ομόφωνη απόφασηαρ.38-408 του Δημ. Συμβ. στη Συνεδρίαση της 29ηςΔεκ.2020 για διατήρηση των θέσεων στάθμευσης στις εν λόγω περιοχές. Με δεδομένη όμως την πεποίθηση ότι όλοι προσβλέπουμε στην βελτίωση της εικόνας της πόλης μας, πόσο μάλλον όταν μια ενδεχόμενη ανάπλαση συμβάλει στην αύξηση του πολιτιστικού κεφαλαίου της, ουδεμία αντίρρηση θα είχαμε στην απομάκρυνση των οχημάτων, αφού όμως πρώτα υπήρχε η διασφάλιση της φιλοξενίας τους σε άλλον  όμορο νέο χώρο, καθώς εκεί φιλοξενείται πλήθος οχημάτων κατοίκων που διαμένουν στην ευρύτερη περιοχή αλλά και επισκεπτών. Για τον λόγο αυτό έγινε και η παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο, μέσω του Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, Συμβούλου κ. Γ. Καρύδη, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά, που τονίζει στην εισήγησή του το μέγεθος του προβλήματος που θα δημιουργηθεί με την αφαίρεση θέσεων στάθμευσης από τις προαναφερόμενες περιοχές.
Στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας που προτίθεται να εφαρμόσει ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και βρίσκεται στο στάδιο της διαδικασίας ανάθεσης της μελέτης, οφείλει να ληφθεί μέριμνα για πρόταση στάθμευσης οχημάτων εντός της παλιάς πόλης και να γίνουν προτάσεις για πεζόδρομους και/ή δρόμους ήπιας κυκλοφορίας.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι τα οχήματα εξυπηρετούν οικογένειες και τις ανάγκες τους, μεταφέροντας τόσο ανθρώπους όσο και αγαθά, καθώς και ότι η παλιά πόλη δεν είναι παντού εύκολα προσβάσιμη, πόσο μάλλον για την εξυπηρέτηση ανθρώπων μεγάλης ηλικίας (λ.χ. Καμπιέλο και Άγιοι Πατέρες). Η συνεχής «πεζοδρόμηση» μεγάλων τμημάτων της, δίχως την μέριμνα για την απρόσκοπτη πρόσβαση των ανθρώπων στις οικίες τους και την μεταφορά των αγαθών τους αφενός, και αφετέρου την ταυτόχρονη δημιουργία θυλάκων στάθμευσης των οχημάτων τους, έχει ως αποτέλεσμα τη σταδιακά επιταχυνόμενη εγκατάλειψη της μόνιμης κατοικίας στο ιστορικό κέντρο, με τις ανάλογες συνέπειες.

Φυσικά, η Ευρώπη έχει ήδη δείξει το δρόμο για τη χρηστή διαχείριση ιστορικών κέντρων- μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Προς την κατεύθυνση αυτή ο Σύλλογος Μονίμων Κατοίκων Παλαιάς Πόλης Κέρκυρας, πάντα με πνεύμα συνεργασίας, αλλά κυρίως με δυναμισμό και προσήλωση στις αρχές του Καταστατικού του, θα συνεχίσει να παλεύει για την προάσπιση των δικαιωμάτων των μονίμων κατοίκων της, καθώς και για την ύπαρξη και λειτουργία της παλιάς πόλης ως ένα ενιαίο, μοναδικό και ζωντανό οργανικό σύνολο»

ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.