Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Βιβλίο Ακη Παυλογιάννη: «Ο Χρόνος Μπροστά…»

βιβλίο
22 Ιανουαρίου 2021 / 11:52
ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Ένα νέο βιβλίο για τα αφανή των σπορ και τις υποδηλώσεις της αθλητικής ζωής

Η αθλητική ζωή δεν περιλαμβάνει μόνο τους αγώνες, τους φιλάθλους,
 τις επιτυχίες, τους πανηγυρισμούς, τους χώρους, άμεσους ή έμμεσους, παρακολούθησης των γεγονότων. Αυτά είναι τα προφανή των σπορ, ότι συνήθως προβάλλεται και ότι συνδέεται με μια «εικόνα» που κυριαρχεί και που κατασκευάζει αυτά που θα όλοι θα ήθελαν να ζουν σε σχέση με τα αθλητικά θεάματα.

Υπάρχουν, όμως και τα αφανή, αυτά που συμβαίνουν στο παρασκήνιο της ανθρώπινης συμμετοχής, που συγκροτούν τις δεύτερες αναγνώσεις, που συνήθως φθάνουν στο ευρύ κοινό με τη μορφή των υποδηλώσεων. Και βέβαια όλα αυτά δεν αφορούν μόνο στην αποτυχία ή στην ήττα. Οι σημαντικές υποδηλώσεις του αθλητικού χρόνου αφορούν πολύ συχνά και στην επιτυχία, ασφαλώς και σε αυτούς τους αθλητές / τις αθλήτριες που ξεχωρίζουν και φαίνονταν να απολαμβάνουν ιδιαίτερα προνόμια. Το αθλητικό «υποκείμενο» που προβάλλεται και συγκεντρώνει τα φώτα της δημοσιότητας έχει μια δεύτερη ζωή, συχνά όχι εύκολη και ισορροπημένη, που αξίζει κάποια στιγμή να αποτελέσει θέμα διαλόγου και επικοινωνίας.

Γύρω από αυτά τα αφανή του αθλητικού κόσμου περιπλέκονται οι δύο ιστορίες που περιλαμβάνονται στο βιβλίο του Άκη Παυλογιάννη «Ο Χρόνος Μπροστά…». Συνεκτικός ιστός αυτών των δύο αφηγήσεων είναι οι κοινωνικές και πολιτισμικές διαδρομές των προσώπων που συγκροτούνται μέσα και κυρίως έξω από τους αθλητικούς χώρους, εκεί που συμπλέκεται και αντιπαρατίθεται το παρόν με το παρελθόν, εκεί που το μέλλον γίνεται αβέβαιο, εκεί που οι πραγματικές ανάγκες και οι αναπόφευκτες συγκυρίες υπερτερούν του αθλητικού γεγονότος. Ο Νικόλας της πρώτης ιστορίας στο χώρο της κολύμβησης και ο Ανδρέας της δεύτερης στο χώρο της καλαθοσφαίρισης κινούνται πέρα από την αθλητική τους ταυτότητα και παλεύουν με τις συνθήκες μιας πιεστικής επιτυχίας.

Με τις επιλογές τους εμφανίζονται έτοιμοι να αντιπαρατεθούν με τις επιθυμίες και ιδιαίτερα με τις προσδοκίες που έχουν οι άλλοι από αυτούς. Φαίνονται έτοιμοι με κάθε τρόπο να διεκδικήσουν την αλήθεια τους και να πληρώσουν το τίμημα γι’ αυτό.         
Το βιβλίο «Ο Χρόνος Μπροστά…» μπορεί να διαβαστεί εύκολα από όλους τους αναγνώστες. Από εφήβους και νέους μέχρι ανθρώπους που βρίσκονται στην τρίτη ηλικία. Όπως επίσης δεν είναι καθόλου απαραίτητο να έχει ασχοληθεί κάποιος με τα σπορ για να βρει ενδιαφέρουσα την ανάγνωση των δύο ιστοριών του βιβλίου. Αυτά που ορίζουν τη ζωή έξω από τους αθλητικούς χώρους και τις αντίστοιχες συνήθειες αλλά και αυτά που καθορίζουν τις έννοιες της προσδοκίας και της νοσταλγίας στοιχειοθετούν τους βασικούς δρόμους ανάγνωσης των ιστοριών, που δεν εστιάζουν μόνο στους χώρους και στις πρακτικές των σπορ.

Το βιβλίο υπάρχει ήδη στα βιβλιοπωλεία της Κέρκυρας καθώς και στα γραφεία του εκδοτικού οίκου Corfupress, στην Νίκου Μώρου 6, πίσω από την Πλατεία Ψυχιατρείου. Παράλληλα εύκολη είναι η απόκτηση του μέσα από τη σελίδα του εκδοτικού οίκου: mykerkyrashop.gr. Πολύ σύντομα θα βρίσκεται και σε μεγάλα βιβλιοπωλεία σε όλη τη χώρα. Οι παρουσιάσεις του και στην Κέρκυρα και σε άλλες περιοχές προγραμματίζονται για την αρχή του καλοκαιριού για προφανείς λόγους.

ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.