Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μαρία Ζερβού - Ο Δήμος έχει τηρήσει όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες και πρωτόκολλα στην α΄θμια εκπαίδευση

σχολεία
20 Ιανουαρίου 2021 / 17:20
ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα από το Υπουργείο υγειονομικά πρωτόκολλα σε ό,τι αφορά τον καθαρισμό, τόνισε η εντεταλμένη σύμβουλος και πρόεδρος του ΣΥΚΟΙΠΑ Μαρία Ζερβού απαντώντας σε περί του αντιθέτου δηλώσεις.

ΚΕΡΚΥΡΑ. (ΔΗΜΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ) Η κ. Ζερβού δήλωσε σε ανακοίνωσή της δήλωσε τα εξής:
«Εκπλήσσομαι με τα λεγόμενα του προέδρου του ΣΕΠΕ διότι σε πρόσφατη συνάντησή μαζί του παρουσία της Δημάρχου και άλλων μελών του ΣΕΠΕ αναφέρθηκε στην άριστη μεταξύ μας συνεργασία. Να τονίσω την ουσία λοιπόν.  Ο Δήμος έχει τηρήσει στο έπακρο όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες και πρωτόκολλα σε όλο το εύρος λειτουργίας σχετικά με την πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Επειδή όμως διαβλέπω μια αντιπολιτευτική τάση, θα ήθελα να θυμίσω τι έχει πετύχει η Δημοτική αρχή το τελευταίο χρονικό διάστημα σε ό,τι αφορά την πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Ειδικότερα: 

1.Η υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση στο Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας έγινε με πολύ κόπο και άοκνη προσπάθεια, την περίοδο της δικής μας θητείας.
2.Ο προγραμματισμός για τη στέγαση των νηπίων έγινε από τη δημοτική αρχή βάσει και των  δεδομένων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
3. Ουδέποτε είχε γίνει τόσο μεθοδική και αποτελεσματική δουλειά στον τομέα καθαρισμού και ευπρεπισμού των σχολείων. Ο Δήμος ανέλαβε και συνεχίζει να εργάζεται καλύπτοντας όλα τα προβλεπόμενα ακολουθώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα που προβλέπονται από το Υπουργείο. 

Επιπρόσθετα, επειδή ειπώθηκαν ανακρίβειες και ψεύδη σχετικά με το θέμα του καθαρισμού των σχολείων, θεωρώ υποχρέωσή μου να αναφερθώ εκτενώς στα πεπραγμένα μας σχετικά με αυτό το θέμα. Αναλυτικότερα:
Από τον Ιούλιο του 2020 ο Δήμος έχει προχωρήσει σε πλήρη αποτύπωση των αναγκών καθαρισμού των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Στη μελέτη του αυτή, έλαβε υπόψη του όχι μόνο των αριθμό των αιθουσών αλλά και τον αριθμό των μαθητών, των διδασκόντων και των ειδικών συνθηκών που διέπει το κάθε σχολείο.
ο αίτημά του αυτό, που αφορούσε 102 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης (6,5 ώρες) το απέστειλε στο Υπουργείο Εσωτερικών, όμως η τελική έγκριση πρόσληψης ήταν για 69 άτομα εκ των οποίων 34 ήταν μερικής απασχόλησης (3 ωρών). Ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων αναγνωρίζοντας το έλλειμμα που προέκυψε στην πρωτοβάθμια κυρίως εκπαίδευση και ιδιαίτερα στη λειτουργία των ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων, προχώρησε σε μια σειρά αποφάσεων των συλλογικών του οργάνων (Δημοτικό Συμβούλιο και Οικονομική Επιτροπή) χωρίς να σκεφτεί την οικονομική επιβάρυνση. 

Συγκεκριμένα, αποφάσισε τη μετατροπή των τρίωρων συμβάσεων σε εξίμισι ωρών και την πρόσληψη 48 επιπλέον εργαζομένων και για τις δύο βαθμίδες εκπαίδευσης, με έμφαση στην πρωτοβάθμια. Η κατάσταση ομαλοποιήθηκε στο 2ο δεκαήμερο του Οκτώβρη και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση υπήρξε καθαρισμός από τις 9 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα. Γι’ αυτό, υπάρχουν και αντίστοιχες αποφάσεις της Δημάρχου. Έτσι, η εικόνα στις 31 Δεκεμβρίου 2020 αποτυπώνεται ως εξής: 133 άτομα στην καθαριότητα των σχολικών μονάδων εκ των οποίων 89 στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και 44 στην Δευτεροβάθμια.

Παράλληλα, ο Δήμος έχοντας Επόπτη Δημόσιας Υγείας και συνεργαζόμενος με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, εκπαίδευσε και ενημέρωσε το προσωπικό για τον τρόπο καθαρισμού που επιτάσσουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και ο ΕΟΔΥ.
Παρείχε στους εργαζόμενούς του και όλα τα μέσα ατομικής προστασίας ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια τόσο των ιδίων όσο και της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Μέχρι το τέλος του έτους, παρόλο που οι σχολικές μονάδες ασκούσαν μόνο διοικητικές εργασίες, ο Δήμος διατήρησε το σύνολο των εργαζομένων καθαριότητας στις σχολικές μονάδες προκειμένου να προβούν σε εκτεταμένες εργασίες γενικού καθαρισμού και ευπρεπισμού των χώρων. 

Η δημοτική αρχή για τη βελτίωση και την αμεσότητα της επικοινωνίας με την εκπαιδευτική κοινότητα διέθεσε και υπάλληλο (επιστάτη) ώστε να επιλύονται άμεσα τα προβλήματα χωρίς γραφειοκρατικές παρεμβολές.
Οι υπηρεσίες λειτούργησαν και λειτουργούν με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα στηριζόμενες στο νομοθετικό πλαίσιο, ώστε να προσφέρουν τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς. Στον άμεσο σχεδιασμό του Δήμου για το 2021 είναι η πρόσληψη 35 εργαζομένων στον καθαρισμό των σχολείων, απόφαση η οποία αναμένεται εντός των ημερών από την
αποκεντρωμένη διοίκηση και εν συνεχεία η άμεση πρόσληψή τους.
Οι εργαζόμενοι αυτοί, θα καλύψουν τις ανάγκες μέχρι το τέλος του διδακτικού έτους.

Για όλο αυτό το έργο, ο Δήμος κινήθηκε με διαφανείς διαδικασίες, απολύτως νόμιμα σε όλα τα επίπεδα και αυτό αποδεικνύεται περίτρανα και δια εγγράφων. Και δεν προτιθέμεθα να αναλωθούμε σε ανούσιες αντιπαραθέσεις που χρησιμοποιούν τα παιδιά μας και την εκπαιδευτική λειτουργία για μικροπολιτικές σκοπιμότητες και εμμονές. Σκοπός και χρέος μας είναι να εργαστούμε προς όφελος της εκπαιδευτικής κοινότητας και κυρίως των μικρών μαθητών που διανύουν ένα εξαιρετικά δύσκολο εκπαιδευτικό έτος».
 

ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.