Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η Επτανησιακή Πρωτοβουλία στη μνήμη του Γρηγορίου Ξενόπουλου

ξενόπουλος
15 Ιανουαρίου 2021 / 19:05

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στις 14 Ιανουαρίου του 1951, φεύγει από την ζωή ο Γρηγόριος Ξενόπουλος, μια σπουδαία φυσιογνωμία των ελληνικών γραμμάτων. Ο Γρηγόριος Ξενόπουλος, ο οποίος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, έζησε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια στην Ζάκυνθο, γενέτειρα του πατέρα του.

Ο Ξενόπουλος είναι ένας από τους σημαντικότερους λόγιους της γενιάς του, ενώ το συγγραφικό και θεατρικό του έργο αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη της ελληνικής λογοτεχνίας. Υπήρξε πνεύμα φωτεινό και ανήσυχο, ενώ μέσα από τα διηγήματα του αποτυπώνεται γλαφυρά η ζωή της πρωτεύουσας και της επαρχίας, καθώς πολλές από τις ιστορίες του εκτυλίσσονται στην Αθήνα, αλλά και στην Ζάκυνθο. Διετέλεσε αρχισυντάκτης στο θρυλικό πια περιοδικό, “Η Διάπλασις των Παίδων”, κατά την περίοδο 1896 - 1948. 
 
Κατά την αρχισυνταξία του Ξενόπουλου στο περιοδικό ήταν και ο βασικός του συντάκτης. Είναι χαρακτηριστική η υπογραφή του “Σας ασπάζομαι, Φαίδων”, που χρησιμοποιούσε στις επιστολές που υποτίθεται έστελνε στο περιοδικό. Η αφηγηματική δύναμη και το εύρος των παραστάσεων στο έργο του Ξενόπουλου, κατόρθωσαν να συγκινήσουν και να συγκινούν ως τις μέρες μας. Θα θυμόμαστε και θα τιμούμε διαχρονικά τον αξιόλογο και πολυγραφότατο επτανήσιο λογοτέχνη, ο οποίος χάρισε γενναιόδωρα στις επόμενες γενιές όλα όσα συναισθανόταν η ευαίσθητη ψυχή του.