Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πρέπει να επιβάλουμε δημοκρατικές υποχρεώσεις στους μεγάλους ψηφιακούς παίκτες

τραμπ
15 Ιανουαρίου 2021 / 18:35

Η οργάνωση του διαδικτυακού δημόσιου χώρου δεν πρέπει να αφεθεί στις δυνάμεις της αγοράς ή στα ατομικά συμφέροντα.

ΜΟΝΠΕΛΙΕ. (ΓΑΛΛΙΑ). Αφού παρέβλεψε τα ψεύτικα νέα και τη ρητορική μίσους που δημοσίευε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ετών του ως πρόεδρος των ΗΠΑ, το Twitter αποφάσισε μονομερώς στις 8 Ιανουαρίου να κλείσει μόνιμα τον λογαριασμό του @realDonaldTrump και στη συνέχεια, λίγες μέρες αργότερα, 70.000 άλλοι λογαριασμοί που συνδέονται με το pro-Trump QAnon κίνηση.

Το Facebook, το Instagram και το Twitch ανέστειλαν επίσης τους προεδρικούς λογαριασμούς για μια απροσδιόριστη περίοδο, ενώ η Amazon ανέστειλε στη συνέχεια το pro-Trump social media Parler.
 
Όλες αυτές οι αποφάσεις ελήφθησαν από εταιρείες του ιδιωτικού τομέα χωρίς δημοκρατικό ή δικαστικό έλεγχο!
 
Οι νόμοι της δημόσιας σκηνής συνήθως θεσπίζονται από τα κοινοβούλια και επιβάλλονται από δικαστές, αλλά οι εταιρείες του ιδιωτικού τομέα είναι τώρα επικεφαλής και αρμόδιες.

Οι κανόνες τους δεν καθορίζονται σε ένα δημοκρατικό πλαίσιο με ελέγχους και ισορροπίες, δεν είναι διαφανείς και δεν μπορείτε να προσφύγετε σε κανένα δικαστήριο πριν από τη επιβολή τους. Η οργάνωση του διαδικτυακού δημόσιου χώρου δεν πρέπει να αφεθεί στις δυνάμεις της αγοράς ή στα ατομικά συμφέροντα.