Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ρόδη Κράτσα σε Υπ. Εσωτερικών: «Απαιτείται ειδική προσέγγιση στις νησιωτικές Περιφέρειες λόγω των ιδιαιτεροτήτων τους»

Ρόδη Κράτσα
15 Ιανουαρίου 2021 / 15:40
ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Πρώτη συνάντηση ΕΝ.Π.Ε. με τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών Στελέχωση υπηρεσιών, θεσμική μεταρρύθμιση, εκλογικός νόμος και απόδοση πόρων από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» μεταξύ των θεμάτων που τέθηκαν από τους Περιφερειάρχες στον Υπουργό, Μάκη Βορίδη και τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα.

Η πρώτη θεσμική συνάντηση των Περιφερειαρχών με τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, πραγματοποιήθηκε -μέσω τηλεδιάσκεψης- το μεσημέρι της Πέμπτης 14 Ιανουαρίου 2021.

Η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα -Τσαγκαροπούλου, όπως και τα υπόλοιπα μέλη του δ.σ. της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.), είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με το νέο Υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη και τον Αναπληρωτή Υπουργό, αρμόδιο για την Αυτοδιοίκηση, Στέλιο Πέτσα, όλα τα σημαντικά θέματα που αφορούν τη θεσμική λειτουργία και τις αρμοδιότητες των Περιφερειών και την επικείμενη μεταρρύθμιση.

Η νέα ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών παρουσίασε το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, με τον Υπουργό, Μάκη Βορίδη, να υπόσχεται πως θα προσπαθήσει να συναντηθεί δια ζώσης με όλους τους Περιφερειάρχες, το συντομότερο δυνατό, μόλις επιτρέψουν κάτι τέτοιο οι υγειονομικές συνθήκες.
Από την πλευρά τους, τα μέλη της ΕΝ.Π.Ε. έθεσαν ζητήματα που απασχολούν την περιφερειακή διοίκηση προχωρώντας και σε προτάσεις για την καλύτερη λειτουργία του β’ βαθμού Αυτοδιοίκησης.

Ιδιαίτερη βαρύτητα είχε το θέμα του προσωπικού των υπηρεσιών των Περιφερειών της χώρας, καθώς διαπιστώνονται σοβαρά προβλήματα λόγω της υποστελέχωσης, με αποτέλεσμα οι Περιφέρειες να αδυνατούν συχνά ν’ ανταποκριθούν στις καθημερινές υποχρεώσεις τους, πολλώ δε μάλλον ν’ αποτελέσουν αναπτυξιακούς πυλώνες σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών. Ειδική μνεία έγινε, εξάλλου, στο σύστημα κινητικότητας των υπαλλήλων.

Η προετοιμασία για τον νέο εκλογικό νόμο, αλλά και η τελική πρόταση για τη θεσμική μεταρρύθμιση σε επίπεδο δημόσιας διοίκησης, με τη συρρίκνωση των αρμοδιοτήτων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και παράλληλη μεταφορά τους στις Περιφέρειες, απασχόλησε επίσης την πρώτη θεσμική τηλέ-συνάντηση του δ.σ. της ΕΝ.Π.Ε. με τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών.

Συζήτηση έγινε ακόμα για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ένα σημαντικό χρηματοδοτικό-αναπτυξιακό εργαλείο για την Αυτοδιοίκηση, το οποίο ωστόσο, δεν περιλαμβάνει τις Περιφέρειες στο ίδιο εύρος που καλύπτονται οι Δήμοι της χώρας.
Από τη δική της πλευρά, η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων και εκλεγμένο μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΝ.Π.Ε., Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, στάθηκε ιδιαίτερα στο μείζον πρόβλημα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών υπογραμμίζοντας τις ιδιαιτερότητες που έχουν οι νησιωτικές Περιφέρειες.

Η Περιφερειάρχης -μιλώντας επί της ουσίας και για λογαριασμό των άλλων νησιωτικών Περιφερειών της χώρας δεδομένης της απουσίας από τη χθεσινή συνάντηση των κ.κ. Γιώργου Χατζημάρκου και Κώστα Μουτζούρη, Περιφερειαρχών Νοτίου και Βορείου Αιγαίου, αντίστοιχα- τόνισε ότι απαιτείται ειδική προσέγγιση για τις Περιφέρειες αυτές. Η κα Κράτσα-Τσαγκαροπούλου έβαλε στο τραπέζι την αναγκαιότητα ύπαρξης ειδικών κινήτρων για τους προσληφθέντες προκειμένου να καταφέρουν οι νησιωτικές Περιφέρειες, όπως αυτή των Ιονίων Νήσων, να έλξουν, αλλά και να διατηρήσουν, το απαραίτητο προσωπικό για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών τους.

Η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων αναφέρθηκε και στο θέμα της λειτουργίας του νέου διαβαθμιδικού Φο.Δ.Σ.Α., τον οποίο χαρακτήρισε σημαντικό εγχείρημα συνεργασίας των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης κάνοντας λόγο για πρόκληση σε ό,τι αφορά ένα κομβικό ζήτημα, όπως αυτό της διαχείρισης των απορριμμάτων σε πανελλαδικό επίπεδο. Όπως σημείωσε μάλιστα, η κα Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, προετοιμάζεται μια από κοινού παρουσίαση με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο, στα συναρμόδια Υπουργεία.
Ένα ακόμα θέμα, το οποίο έθιξε η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων ήταν αυτό του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά δεν είδε να υλοποιείται η δέσμευση της προηγούμενης ηγεσίας του ΥΠ.ΕΣ. σχετικά με την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας -σε επίπεδο πρόληψης, στελέχωσης, απόκτησης εξοπλισμού κ.α.- αλλά και των αποκαταστάσεων από φυσικές καταστροφές, όπως ο «Ιανός».

Η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, εξάλλου, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο έντονο πρόβλημα, το οποίο ταλανίζει την Π.Ι.Ν., με την έλλειψη κτιριακών εγκαταστάσεων για τις υπηρεσίες της. Ένα πρόβλημα, το οποίο υπάρχει σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες και δημιουργεί την ανάγκη για εύρεση νέων κτιριακών εγκαταστάσεων, αλλά παράλληλα και αποσαφήνιση της κατάστασης (ιδιοκτησιακό κτλ) των υφιστάμενων.
Η κα Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου δεν παρέλειψε, τέλος, να ευχαριστήσει τον νέο Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα, για το ενδιαφέρον και την άμεση ανταπόκρισή του στο ζήτημα της αποκατάστασης των ζημιών από φυσικές καταστροφές στην Ιθάκη λόγω της κατάρρευσης κομβικού σημείου του δρόμου του Μπροσταετού.

ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.