Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πρώτη πανελλαδικά η Π.Ι.Ν. αξιοποιεί την τεχνογνωσία της Μ.Ο.Δ. ΑΕ για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των πόρων ΕΣΠΑ

Αναπτυξιακά προγράμματα
14 Ιανουαρίου 2021 / 18:42

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με πρωτοβουλία της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Ρόδης Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, προωθείται η συνεργασία της Ειδικής Υπηρεσίας

Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και της Μονάδας Οργάνωσης της Διαχείρισης αναπτυξιακών προγραμμάτων για την υποστήριξη των δικαιούχων του ΕΣΠΑ

Η πρώτη συνάντηση μεταξύ της Μ.Ο.Δ. ΑΕ, της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας και των Δήμων του Νομού Κέρκυρας, για την προώθηση εντάξεων και υλοποιήσεων έργων στο ΕΣΠΑ, πραγματοποιήθηκε, μέσω τηλεδιάσκεψης, το μεσημέρι της Πέμπτης 14 Ιανουαρίου.

Η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, έχει προωθήσει τη συνεργασία της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και της Μονάδας Οργάνωσης της Διαχείρισης αναπτυξιακών προγραμμάτων (Μ.Ο.Δ. ΑΕ) για την υποστήριξη των δικαιούχων του ΕΣΠΑ, δηλαδή την Περιφέρεια και τους Δήμους, για την καλύτερη δυνατή απορρόφηση και αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ 2014-20.
Σε συνέχεια της επικοινωνίας της Μ.Ο.Δ. ΑΕ με τους Δήμους της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για την καταγραφή των αναγκών τεχνικής υποστήριξης των διαδικασιών ένταξης των έργων και ολοκλήρωσης των μελετών, η Περιφερειάρχης συγκάλεσε σύσκεψη εργασίας, μέσω τηλεδιάσκεψης, το μεσημέρι της Πέμπτης 14 Ιανουαρίου 2021, με τους δικαιούχους φορείς.

Στη σύσκεψη, την οποία συντόνισε ο προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Π.Ι.Ν., Κώστας Ασπιώτης, εκτός από την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, συμμετείχαν η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κέρκυρας, Μελίτα Ανδριώτη, ο Αντιπεριφερειάρχης Τεχνικών Έργων & Υποδομών, Μανώλης Ορφανουδάκης, η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων, Μερόπη Υδραίου, ο Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας, Γιώργος Μαχειμάρης, ο Δήμαρχος Νότιας Κέρκυρας, Κώστας Λέσσης, ο Δήμαρχος Παξών, Σπύρος Βλαχόπουλος, ενώ από πλευράς Μ.Ο.Δ. ΑΕ συμμετείχαν ο πρόεδρός της, Γιώργος Παπαδημητρίου, ο αναπληρωτής Γενικός Δ/ντης, Γιάννης Αγαπητίδης, ο προϊστάμενος Τεχνικών Υπηρεσιών, Κώστας Αρβανίτης και τα στελέχη, Ηλίας Κανελλόπουλος και Νίκος Παπανικολάου.

Με δήλωσή της, η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων τόνισε τη σημασία που έχει η συνεργασία όλων των φορέων στην κατεύθυνση του μέγιστου οφέλους για τις τοπικές κοινωνίες.
«Η Περιφέρεια, οι Δήμοι και οι παραγωγικοί φορείς έχουν κοινή ευθύνη ως προς την αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ, με απώτερο σκοπό να ωφεληθούν οι τελικοί αποδέκτες, που είναι οι πολίτες των Επτανήσων, στο γενικότερο πλαίσιο της διεύρυνσης των προοπτικών ανάπτυξης της Περιφέρειας μας, σύμφωνα με τις σύγχρονες απαιτήσεις.

Υπό αυτό το πρίσμα είναι επιβεβλημένη η συνεργασία όλων μας προκειμένου να αξιοποίησουμε όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους από το τρέχον πρόγραμμα ΕΣΠΑ, το οποίο οδεύει προς το τέλος του», υπογράμμισε η Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, για να προσθέσει:
«Η Περιφέρεια μας θέλει ιδιαίτερη στήριξη, καθώς έχει την ιδιαιτερότητα να είναι η μοναδική που έχει δύο Περιφερειακές Ενότητες, των οποίων οι κεντρικοί Δήμοι διασπάστηκαν σε νέους, με αποτέλεσμα αυτοί να στερούνται επιχειρησιακής επάρκειας, άρα χρειάζονται περισσότερη στήριξη για να φθάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα».

Στο πλαίσιο της σύσκεψης εργασίας, ζητήθηκε η τεχνική υποστήριξη της Μ.Ο.Δ. ΑΕ για τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων του Δήμου Παξών, για τα έργα της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (Ο.Χ.Ε.) του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων και για τα έργα διαχείρισης βιοαποβλήτων των Δήμων Βόρειας και Νότιας Κέρκυρας.
Παράλληλα, υπήρξαν προτάσεις από την Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας για τέσσερα έργα και συγκεκριμένα:
  • Καταγραφή – Οριοθέτηση – Διευθέτηση ρεμάτων
  • Ανάπλαση παραλιακού μετώπου Κανόνι-Βρυώνη-Μωραΐτικα
  • Ανακαίνιση κτηριακών υποδομών Ιατρείου Κέρκυρας
  • Παράκαμψη Κάβου 
Σημείωση: Η Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων είναι ανώνυμη μη κερδοσκοπική εταιρεία του ευρύτερου δημόσιου τομέα υπό την εποπτεία του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Ιδρύθηκε το 1996 με κοινή απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αποστολή της ΜΟΔ είναι η στήριξη και ενίσχυση της Δημόσιας Διοίκησης για την αποτελεσματική διαχείριση και εφαρμογή των συγχρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, καλύπτοντας κυρίως ανάγκες σε εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, συστήματα, εργαλεία και διαδικασίες, μεταφορά τεχνογνωσίας και υλικοτεχνική υποδομή. Μία από τις κύριες αρμοδιότητες της ΜΟΔ είναι η στελέχωση των Ειδικών Υπηρεσιών όλων των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ).