Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κανείς δεν ζήτησε να φτιάξει τα (υπόλοιπα) κουρτελάτσα στη Γαρίτσα, απαντάει ο Σταϊκούρας στον Αυλωνίτη

υπουργείο οικονομικών
08 Ιανουαρίου 2021 / 10:13
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Υπάρχει τρόπος, που προβλέπεται να αποκατασταθεί το υπόλοιπο της παραλιακής της Γαρίτσας. Όμως κανείς δεν μας το ζήτησε, απαντάει ο υπουργός οικονομικών Σταϊκούρας σε ερώτηση του βουλευτή (ΣΥΡΙΖΑ) Αυλωνίτη.

ΑΘΗΝΑ. Στην απάντησή του ο πολιτικός προϊστάμενος της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου δεν ξεκαθαρίζει πότε θα παραχωρηθεί το παραλιακό μέτωπο στον κεντρικό Δήμο ενώ επισημαίνει και τη δικαιοδοσία του ΤΑΙΠΕΔ σ' αυτό, γεγονός που προκαλεί τουλάχιστον ανησυχία που επισημαίνεται από τον βουλευτή.
Υπενθυμίζεται ότι οι γραφειοκρατικές εκκρεμότητες για την παραχώρηση, τουλάχιστον σύμφωνα με παλαιότερη ερώτηση Αυλωνίτη για το ίδιο θέμα, είχαν σκαλώσει στην αναζήτηση της κυριότητας της πλατείας όπου το Ηρώο στην Σπηλιά, που αλίμονο θα πρέπει ακόμα να αναζητείται.

Όσον όμως αφορά στη δυνατότητα επισκευής/αποκατάστασης του υπολοίπου της παραλιακής (κουρτελάτσα) από του Δεσύλλα ως τον Ανεμόμυλο, ο Σταϊκούρας είναι σαφής: Cherchez la femme, δείχνοντας τον Δήμο!
 
Το πλήρες κείμενο της απάντησης
 
Στην αναφερόμενη περιοχή έχει καθοριστεί η οριογραμμή αιγιαλού με την υπ αρ πρωτ 141592/9-7- 2018 απόφαση του Συντονιστή της ΑΔΠΔΕΙ (ΦΕΚ 264/Δ/17-7-2018). Στο τμήμα αυτό δεν καθορίστηκε ζώνη παραλίας. Η εν λόγω περιοχή βρισκόταν εντός ορίων χερσαίας ζώνης λιμένα και αποχαρακτηρίστηκε με την αρ πρωτ 276405/13-12- 2018 απόφαση του Συντονιστή της ΑΔΠΔΕΙ.

Σήμερα το παράκτιο τοίχος και το μεγαλύτερο τμήμα του υφιστάμενου πεζοδρομίου βρίσκεται εντός των ορίων του προαναφερόμενου καθορισμένου αιγιαλού. Στη συνέχεια βρίσκεται η επαρχιακή οδός Νο1. Για την παραχώρηση χρήσης για την εκτέλεση έργων έχει εφαρμογή το άρθρο 14 Ν2971/01, όπως ισχύει σήμερα.

Στην Κτηματική Υπηρεσία Κέρκυρας δεν έχει κατατεθεί αίτημα από κάποιο φορέα για παραχώρηση χρήσης του αιγιαλού για την εκτέλεση έργων, όπως η κείμενη νομοθεσία ορίζει.

Επίσης σας επισυνάπτεται η υπ’αριθμ. πρωτ. 45796/16-11-20 απάντηση του Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. Α.Ε.

Τέλος, για το θέμα των παρεμβάσεων στο παράκτιο τείχος και το πεζοδρόμιο Γαρίτσας, αρμόδιο να απαντήσει είναι το Υπουργείο Εσωτερικών, στο οποίο διαβιβάζεται το παρόν, ως εποπτεύον ζητημάτων που άπτονται της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Περιφέρεια).

Την ερώτηση είχε καταθέσει στις 6 Νοεμβρίου 2020 ο Βουλευτής Κέρκυρας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Αυλωνίτης σχετικά με την επίσπευση της τεχνικής αποκατάστασης του παραλιακού τείχους στον όρμο της Γαρίτσας και την πορεία της παραχώρησης του προς το Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.