Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Καταγγελία για την εγκατάσταση ΣΜΑ στα «Λεύτερα» Αργυράδων

ΣΜΑ
05 Ιανουαρίου 2021 / 13:10

ΚΕΡΚΥΡΑ. Έγγραφη καταγγελία - ψήφισμα αποστέλλει σε όλους τους αρμόδιους φορείς, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα κατά της εγκαταστασης ΣΜΑ στα Λεύτερα.

Την καταγγελία συνυπογράφουν τοπικοί φορείς των Αργυράδων, του Μαραθιά και του Περιβολίου, σχετικά με την απόφαση του Δημάρχου Νότιας Κέρκυρας κου Λέσση να εγκαταστήσει Σ.Μ.Α. στη θέση Λεύτερα στις Αργυράδες.

Όπως αναφέρει η καταγγελία η εγκατάσταση πρόκειται να γίνει σε «μια περιοχή χαρακτηρισμένη ως "ιδιαίτερου φυσικού κάλλους", εντός του αργυραδίτικου ελαιώνα και με πολλά μικρά και μεγάλα ρέματα που καταλήγουν στην παραλία του Μαραθιά, με ότι αυτό συνεπάγεται για την καταστροφή μιας από τις καλύτερες παραλίες του νησιού».

Συντονιστική Επιτροπή
«ΟΧΙ Σ.Μ.Α. στα Λεύτερα»

ΠΡΟΣ
1. Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κα Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου
2. Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Χωροταξίας κ. Ιωάννου
3. Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιαμού Δυτ. Ελλάδος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδος- Τμήμα Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού (ΠΕΧΩ)
4. κκ. Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του Τμήματος Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος
5. Διεύθυνση Δασών Περιφέρειας Ι.Ν.
6. Διεύθυνση Υδάτων Περιφέρειας Ι.Ν.
7. Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων
8. Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
9. Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
10. Υπουργείο Τουρισμού
11. Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
12. Συνήγορο του Πολίτη
13. Γενική Διευθύντρια Τμήματος Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Florika Fink- Hooijer (Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος Ευρωπαϊκής Επιτροπής)


ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
1. Δήμαρχο Νότιας Κέρκυρας κ. Λέσση
2. Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Αθλητισμού, Τουρισμού, Πρωτογενούς Τομέα και Υπεύθυνος Δ.Ε Κορισσίων κ. Κουρτέση
3. Αντιδήμαρχο Καθημερινότητας και Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Νότιας Κέρκυρας κ. Σαγιά
4. Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Νότιας Κέρκυρας κ. Ιωάννη Καββαδία
5. Βουλευτή Κέρκυρας κ. Γκίκα
6. Βουλευτή Κέρκυρας κ. Αυλωνίτη
7. Βουλευτή Κέρκυρας κ. Μπιάγκη
8. κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κέρκυρας
9. Τοπικά και διαδικτυακά ΜΜΕ

Αργυράδες, 23.12.2020

ΑΙΤΗΣΗ- ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ- ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΜΕΤΑ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ
Μετά την επιτόπια παρέμβαση οχημάτων του Δήμου Νότιας Κέρκυρας το Σάββατο 12.12.2020, ανήμερα της εορτής του Αγίου Σπυρίδωνος, εν κρυπτώ, σε δύο αγροτεμάχια της ιδιοκτησίας άλλωτε Δήμου Κορισσίων στην θέση «Λεύτερα» της ευρύτερης κτηματικής περιοχής Δ.Ε.Αργυράδων και την γνωστοποίηση του κ. Δημάρχου Κων/νου Λέσση στο Δημοτικό Συμβούλιο την Δευτέρα 14.12.2020 περί της προθέσεώς του να δημιουργήσει Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμάτων (Σ.Μ.Α.) στο σημείο αυτό, ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ όλοι οι υπογράφοντες την ως άνω συμπεριφορά και την παράνομη αποψίλωση.
Για την ιστορία και μόνον να αναφερθεί ότι κατά το έτος 2010 προηγούμενη Δημοτική Αρχή του άλλοτε Δήμου Κορισσίων, από την οποία και αγοράστηκαν τα συγκεκριμένα αγροτεμάχια, είχε μετατρέψει την εν λόγω περιοχή σε μια μικρή χωματερή. Όπως και τότε, έτσι και σήμερα η διαμαρτυρία μας είναι εντονότατη και βεβαίως καθόλα δικαιολογημένη, αφού κανείς τοπικός σύμβουλος και εκπρόσωπός μας, άλλος πλην του κ. Δημάρχου, γνώριζε για το εγχείρημα αυτό!
Η δε δημόσια εμφάνιση του κ. Δημάχου Νότιας Κέρκυρας στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης και η ανακοίνωσή του ότι ήδη έχει αναθέσει σχετική προμελέτη σε ειδικούς μελετητές, με μοναδική πρόταση δική του για την δημιουργία ΣΜΑ στην εν λόγω περιοχή «Λεύτερα» των Αργυράδων, μας βρίσκει καθόλα αντίθετους και βεβαίως αρνητικούς για τους κάτωθι αναλυτικά λόγους:

1. Δεν υφίσταται καμία μελέτη χωροθέτησης ούτε και εγκεκριμένη μελέτη περιβαλλοντικών όρων, που να επιτρέπει στον Δήμο Νότιας Κέρκυρας την αποψίλωση της εν λόγω ιδιοκτησίας με σκοπό την δημιουργία ΣΜΑ. Συνεπώς η όποια παρέμβαση έγινε τις προηγούμενες ημέρες και η όποια παρέμβαση γίνει άνευ των κατάλληλων μελετών και αδειών, είναι καθόλα ΠΑΡΑΝΟΜΗ και θα πρέπει να διωχθούν ποινικά οι υπεύθυνοι.

2. ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΒΙΟΚΑ
Η αγορά των συγκεκριμένων αγροτεμαχίων το έτος 2009 έγινε κατόπιν ένταξης στο πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ με σκοπό την δημιουργία Βιολογικού Σταθμού για τον άλλοτε Δήμο Κορισσίων και χωρικά μόνον για αυτόν! Αμέσως μετά την αγορά ο τέως Δήμαρχος Κορισσιών θεώρησε σκόπιμο να χρησιμοποιήσει επί διμήνου τον Ιούλιο και Αύγουστο του έτους 2010 τον χώρο αυτό για την ανέλεγκτη εναπόθεση απορριμάτων, επικίνδυνων και αδρανών υλικών. Την ενέργεια αυτή είχαμε και τότε καταγγείλει στις αρμόδιες Αρχές και στην αρμόδια τότε κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κέρκυρας. Αποτέλεσμα αυτής μας της διαμαρτυρίας ήταν να σταματήσουν οι όποιες ενέργειες βεβήλωσης του φυσικού κάλλους της εν λόγω περιοχής «Λεύτερα». Ο χώρος αυτός ήταν και είναι μέχρι σήμερα περιβαλλοντικά ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ για την κατασκευή βιολογικού καθαρισμού και βεβαίως για οποιαδήποτε άλλη οχλούσα χρήση! Το δε όποιο εγχείρημα επικαιριοποίησης σήμερα της όποιας σχετικής μελέτης του παρελθόντος θα αποτύχει παταγωδώς, λόγω της ιδιαιτερότητας της θέσεως των ακινήτων, του εδάφους, του υπεδάφους και των υπαρκτών φυσικών προστατευόμενων οικοσυστημάτων και δεδομένων της περιοχής. Να σημειωθεί ότι στα δύο αγροτεμάχια που εμφανίστηκαν δια ενόρκου βεβαίωσεως ότι ανήκαν δια χρησικτησίας στους δικαιοπαρόχους του Δήμου Κορισσίων, περιλήφθηκαν και ξένες ιδιοκτησίες που ανήκουν σε άλλους ιδιοκτήτες για παραπάνω από 50 έτη, οι οποίοι τα νέμονται, τα καλλιεργούν και τα κατέχουν αδιαλείπτως και αδιατάρακτα με τίτλους ιδιοκτησίας! Συνεπώς ακόμη και η όποια παλαιότερη τοπογραφική μελέτη είναι καθόλα λανθασμένη και θα πρέπει επίσης να διορθωθεί!

3. ΚΑΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ
Καμία απολύτως λογική δεν έχει η προτεινόμενη χωροθέτηση ΣΜΑ στην περιοχή «Λεύτερα» των Αργυράδων, διότι δεν υφίσταται καμία απολύτως οικονομοτεχνική μελέτη για την δημιουγία και διατήρηση και συντήρηση ενός ΣΜΑ. Τα απορριμοτοφόρα θα πρέπει να διανύσουν έναν απέραντο καλλιεργούμενο ελαιώνα και μια απόσταση από 1.200 μέτρα από την Επαρχιακή Οδό Κέρκυρας Λευκίμμης επί αγροτικής οδού, προκειμένου να φθάνουν στα «Λεύτερα»! Ο δε δρόμος αυτός είναι αγροτικός μέσου πλάτους 4 μέτρων και θα πρέπει να υποστεί διπλάσια διαπλάτυνση για να υπάρχει κυκλοφορία δύο ρευμάτων! Η δε οικολογική και περιβαλλοντολογική επιβάρυνση του ελαιοκάρπου από τα καυσαέρια και τα ζουμιά που θα μολύνουν τον δρόμο αυτό και το έδαφος και υπέδαφος, καθώς και τις υδροληψίες θα είναι ανήπωτη!

4. ΠΟΤΑΜΙ και ΥΔΑΤΑ
Τα αγορασθέντα αγροτεμάχια βρίσκονται εν τω μέσω παλαιότατου πυκνού ελαίωνα της ευρείας κτηματικής περιφέρειας της Δ.Ε. Αργυράδων, πλησίον του οικισμού Μαραθιά. Σε πολύ μικρή απόσταση από τα αγροτεμάχια στα «Λεύτερα» περνάει ένα από τα ποτάμια που καταλήγει στην παραλία του Μαραθιά. Το δε συγκεκριμένο ποτάμι, που έχει χειμώνα- καλοκαίρι νερό, έχει χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος ως προστατευόμενη περιοχή, λόγω της καθαρότητας των υδάτων του! Σημειωτέα και τα αμέτρητα σημεία υδροληψίας (πηγάδια και γεωτρήσεις) της περιοχής «Λεύτερα», «Λαού» και «Δεντρίλα», που υφίστανται εδώ και αιώνες και εξυπηρετούν τις αγροκαλλιέργειες τιης περιοχής. Η οποιαδήποτε μελέτη ήθελε εκπονηθεί κατ’ εντολήν του κ. Δημάρχου, θα πρέπει να λάβει όλα αυτά τα στοιχεία υπόψιν της, άλλως θα πρέπει να διωχθούν ποινικά για απάτη και παράβαση καθήκοντος οι υπεύθυνοι και αποκρύπτοντες την αλήθεια των υπαρκτών δεδομένων!

5. Οικοσύστημα
Στην περιοχή «Λεύτερα» διαβιούν προστατευόμενα είδη πουλιών, είδη ερπετών και είδη εντόμων, μοναδικών σε όλο τον κόσμο! Τα αμέτρητα είδη μανιταριών, οι ελαιοκαλλιέργειες και  τα οπορωφόρα δέντρα συμπληρώνουν την βιοποικιλότητα της περιοχής. Οι οικολογικές καλλιέργειες υψιλής ποιότητας έχουν λάβει πιστοποίηση από ευρωπαϊκούς φορείς και θα θιγούν επίσης. Ένα ονειρεμένο οικοσύστημα που θα διαταραχθεί βάναυσα από την ηχορύπανση, τα καυσαέρια, τις οσμές, τα τρωκτικά και τους γλάρους που θα μαζευτούν στο σημείο της μεταφόρτωσης των απορριμάτων μετά βεβαιότητας! Οικοσυστήματα όπως το παρόν στα «Λεύτερα» χρήζουν σύμφωνα με την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία της απόλυτης προστασίας της πολιτείας και η όποια οχλούσα χρήση που θα οδηγήσει σε διατάραξη του οικοσυστήματος δεν πρέπει να αδειοδοτείται αλλά να απαγορεύεται δια ροπάλου! Οι δε υπεύθυνοι που ήθελαν υπογράψουν την όποια αδειοδότηση μη λαμβάνοντας όλα τα παραπάνω υπόψιν θα καταγγελθούν από εμάς στους ευρωπαϊκούς θεσμούς προστασίας του περιβάλλοντος και βεβαίως στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές!

6. Παραλία
Σε απόσταση λιγότερο από 600 μέτρα βρίσκεται η πανέμορφη παραλία του Μαραθιά, η οποία κάθε χρόνο βραβεύεται και λαμβάνει την μπλέ σημαία για την καθαρότητα των υδάτων της. Στην παραλία αυτή καταλήγει το ποτάμι που ρέει παραπλεύρως των αγροτεμαχίων που προτείνονται από τον κ. Δήμαρχο ως χώρος για τη δημιουργία ΣΜΑ στην θέση «Λεύτερα». Επί της παραλίας λειτουργούν μείζονες τουριστικές επιχειρήσεις, οι οποίες βεβαίως και θα πληγούν από την δημιουργία ΣΜΑ και βεβαίως κάποιος υπεύθυνος θα πρέπει να τις αποζημιώσει για την βλάβη που θα υποστούν!

7. Προστατευτέα μνημεία
Σε απόσταση λιγότερη των 250 μέτρων από τον προτεινόμενο χώρο διασώζονται τα ερείπια της μεσαιωνικής εκκλησίας του Παλιανικόλα, ένα ερημοκλήσι του 17ου αιώνα που θα πρέπει να τύχει ιδιαίτερης προστασίας από την Πολιτεία ως προστατευτέο μνημείο του πολιτισμού. Το ερημοκλήσι είναι προσβάσιμο, έχει αναδειχθεί από τους συλλόγους της περιοχής μας και αποτελεί επίσης αξιοθέατο για τους περιηγητές και περιπατητές της περιοχής. Όλοι οι φορείς της περιοχής έχουν αναδείξει τα τελευταία 20 έτη με διακριτικές πινακίδες τα περιπατιτικά μονοπάτια της ευρύτερης περιοχής και της περιοχής στα «Λεύτερα» με ιδίους πόρους και προσπάθειες. Ας σεβαστεί επιτέλους αυτές τις προσπάθειες και η Δημοτική μας Αρχή.

8. ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Σε απόσταση μόλις 300 μέτρων βρίσκεται το πρώτο τουριστικό κατάλυμα της περιοχής και όλος ο οικισμός Μαραθιά και ο Άγιος Γεώργιος δέχεται πια ως επισκέπτες κυρίως λάτρες της φύσης, μέλη περιπατιτικών συλλόγων, ποδηλατικών συλλόγων, περιβαλλοντικών συλλόγων και οικογένειες με παιδιά, που απολαμβάνουν τους περιπάτους σε αυτή την παρθένα περιοχή στα «Λεύτερα». Η όποια ανθρώπινη παρέμβαση σε αυτό το φυσικό κάλλος θα απομακρύνει αυτούς τους επισκέπτες και βεβαίως θα πάνε χαμένες όλες οι προσπάθειες των κατοίκων και επιχειρήσεων να αναδείξουν αυτή την φυσική ομορφιά, ως το μόνο πλεονέκτημα για την επισκεψιμότητα της περιοχής! Ήλιος, θάλασσα και φυσικό περιβάλλον! Αυτά είναι τα επιχειρήματα για τον επισκέπτη αυτής της περιοχής του νησιού μας και τίποτε άλλο!
Ας αναλογιστούν λοιπόν οι υπεύθυνοι και του τουριστικού μας προϊόντος που θα οδηγηθεί η επισκεψιμότητα της περιοχής, αν δημιουργηθεί ΣΜΑ σε αυτήν ή άλλη οχλούσα χρήση! Και ας σκεφτούν πόσα θα κερδίσουμε και πόσα θα χάσουμε ως περιοχή!
Δεν λέμε όχι στην σωστή διαχείριση των απορριμμάτων, ένα αιώνιο πρόβλημα που ταλανίζει όλο το νησί! Δεν λέμε όχι στην δημιουργία ΣΜΑ στην Νότια Κέρκυρα, αν και θεωρούμε ξεπερασμένη αυτού του τύπου διαχείριση απορριμμάτων, που οι Ευρωπαίοι γείτονές μας ήδη έχουν καταργήσει προ πολλού, αναπτύσσοντας ένα προχωρημένο μοντέλο ανακύκλωσης.
Λέμε όμως ΟΧΙ στην δημιουργία ΣΜΑ στην παρθένα περιοχή «Λεύτερα» για όλους τους παραπάνω λόγους που αναφέραμε!
ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ την συμπεριφορά του κ. Δημάρχου και την πρόθεσή του να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα αποψιλώνοντας εν μέρει την ιδιοκτησία του άλλοτε Δήμου Κορισσίων με σκοπό να αλλοιώσει το φυσικο περιβάλλον και οι όποιοι μελετητές να αποκτήσουν λανθασμένη εικόνα από το τοπίο και την κατάσταση της ιδιοκτησίας αυτής! Στον κ. Εισαγγελά θα κατατεθούν και φωτογραφίες ώστε να προβεί στα νόμιμα.
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ ΕΝΤΟΝΟΤΑΤΑ κατά της ανάθεσης εκπόνησης μελέτης ή επικαιριοποίησης παλαιότερης μελέτης που θα περιλαμβάνει την περιοχή «Λεύτερα»  ως σημείο για την εγκατάσταση Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμάτων (Σ.Μ.Α.) ή άλλης οχλούσας χρήσης, χωρίς την ενημέρωση και απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Νότιας Κέρκυρας και χωρίς την απαραίτητη διαβούλευση.
ΣΑΣ ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΜΕ την παρούσα διαμαρτυρία μας με μορφή ψηφίσματος και με ..... υπογραφές!
ΣΑΣ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΟΥΜΕ ότι θα αντιδράσουμε με κάθε νόμιμο μέσο κατά της λανθασμένης εκπόνησης μελέτης χωροθέτησης Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμάτων στην περιοχή «Λεύτερα» και τυχόν μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων που δεν θα λάβει υπόψιν της τα ήδη αναφερόμενα, αφού μια τέτοια μελέτη θα πρέπει να γίνει στο σύνολο της επιφάνειας του Δήμου Νότιας Κέρκυρας, αποκλείοντας πρωτίστως όλες τις ακατάλληλες περιοχές, όπως και τα «Λεύτερα».
ΕΠΙΦΥΛΛΑΣΣΟΜΑΣΤΕ να ασκήσουμε ενώπιον κάθε αρμόδιου Δικαστηρίου και Αρχής, κάθε μας δικαίωμα προς διαφύλαξη του φυσικού κάλλους της περιοχής «Λεύτερα» και της προστασίας της από αυθαίρετες και παράνομες ενέργειες.
ΕΠΙΦΥΛΛΑΣΣΟΜΑΣΤΕ να καταθέσουμε κάθε ένδικο μέσο κατά της όποιας Μελέτης ήθελε αποσιωπήσει τα φυσικά δεδομένα της περιοχής «Λεύτερα».
ΚΑΛΟΥΜΕ τις αρμόδιες ελεγκτικές Αρχές στις οποίες απευθείνεται και συγκοινοποιείται η παρούσα να προβούν στα νόμιμα.


ΟΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΕΝΟΙ