Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το «μετέωρο δείπνο» στην Κέρκυρα - Πιλοτική δράση για την επανεκκίνηση του γαστρονομικού τουρισμού

Γαστρονομικός τουρισμός
03 Ιανουαρίου 2021 / 17:43

Από ένα ιταλικό έθιμο, το "caffè sospeso (μετέωρος καφές)", μια δράση για την προβολή του γαστρονομικού και πολιτιστικού τουρισμού στην Ελλάδα.

Κέρκυρα, Βενετία, 2 Ιανουαρίου 2021. Η ιδέα είναι απλή: μια διαδικτυακή κλήρωση που προσφέρει ένα ολοκληρωμένο γεύμα (μεσημεριανό ή βραδινό) στο Ταβερνάκι της Μαρίνας, στην Παλιά Πόλη. Η λογική είναι εκείνη του early booking, συν το "παιχνιδιάρικο" στοιχείο της κλήρωσης και, βέβαια, το γεγονός ότι πρόκειται για δώρο.

Όσον αφορά την έμπνευση, πρόκειται για μια διακριτική πράξη γενναιοδωρίας που γεννήθηκε στην πόλη της Νάπολης, κατά την οποία ένας πελάτης αφήνει έναν καφέ παραπάνω πληρωμένο, ιδανικά για έναν επόμενο, και άγνωστο, πελάτη που δεν έχει τις δυνατότητες να πληρώσει τον καφέ του. Έτσι εξηγείται το όνομα, "μετέωρος καφές".
 
Μόλις εγκαινιάστηκε η πρωτοβουλία του "μετέωρου δείπνου" απέκτησε υψηλή απήχηση από πολλούς Ιταλούς καθώς και Έλληνες followers. «Εισαγάγαμε απλώς μια ιταλική παράδοση στην Ελλάδα. Στη Νάπολη υπάρχει ο "μετέωρος καφές" εδώ και αιώνες, οπότε σκεφτήκαμε ένα μετέωρο γεύμα, έτσι όσοι οραματίζονται και ελπίζουν να έρθουν στην Ελλάδα θα έχουν έναν ακόμη λόγο να την επιλέξουν, μόλις η κατάσταση θα το επιτρέψει.

Η Κέρκυρα είναι από τους αγαπημένους προορισμούς των ιταλών τουριστών, και είναι ιδιαίτερα ευχάριστο να μπορέσουμε να πειραματιστούμε μια τέτοια πρωτοβουλία εδώ, μαζί με την Μαρίνα Μπέσκα και την οποία ευχαριστώ
Η αγάπη των Ιταλών για την Ελλάδα είναι δυνατή. Έτσι κρατάμε την επιθυμία ζωντανή» σχολιάζει ο Alberto Cotrona, σύμβουλος της Περιφέρειας του Βένετο (Βενετία και ευρύτερη περιοχή) και ιδρυτής της MYTH euromed, συμβουλευτικής εταιρίας ευρωπαϊκού και πολιτιστικού σχεδιασμού που ειδικεύεται στις σχέσεις Ιταλίας-Ελλάδας. 


Alberto Cotrona


Η δύσκολη κατάσταση που δημιούργησε ο Covid στον τουριστικό τομέα.

«Με τέτοιες πρωτοβουλίες, στόχος είναι να συνδυάσουμε την ελληνική φιλοξενία και την ιταλική δημιουργικότητα, έχοντας κατά νου την αγάπη πολλών Ιταλών για την Ελλάδα
. Ήρθε η ώρα για επανεξέταση των τουριστικών μοντέλων. Με τέτοιες πρωτοβουλίες, στοχεύουμε στη βιωσιμότητα, στον αργό τουρισμό, στην προώθηση της γαστρονομίας και των παραδοσιακών τοπικών προϊόντων. Στην Ιταλία έχουμε τη dolce vita, εδώ στην Ελλάδα τη καλή ζωή και το ευ ζην, τα οποία ανυπομονούμε να ανακαλύψουμε»

Ο νικητής της κλήρωσης, η οποία θα γίνει στις 5 Ιανουαρίου, θα μπορεί να χρησιμοποιήσει το voucher όταν και με όποιον θέλει (πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο γεύμα για δύο άτομα), έχοντας την ευκαιρία να επισκεφθεί το ιστορικό κέντρο της πόλης, προστατευμένο από την UNESCO, και τα εργαστήρια παραγωγής των συνεργατών της πρωτοβουλίας, το Οινοποιείο Pontiglio και το Lazaris Distillery. 

Μετά την πρώτη πιλοτική δράση, το πρότζεκτ MedTaste σκοπεύει να δημιουργήσει μια πλατφόρμα εξειδικευμένη στον γαστρονομικό τουρισμό στην Ελλάδα, ξεκινώντας απο την Κέρκυρα. 
 
Link
https://www.facebook.com/MedTasteGreeceItaly
https://myth-euromed.weebly.com/