Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ευχές Πρωτοχρονιάς από τον Καθολικό Αρχιεπίσκοπο Ιωάννη Σπιτέρη

Καθολικός Αρχιεπίσκοπος
30 Δεκεμβρίου 2020 / 11:22

«...Ο χρόνος που περνάει δεν φταίει καθόλου για τις δραματικές στιγμές που περάσαμε και περνούμε ακόμα όλοι, λόγω της πανδημίας...»

Αγαπητοί μου,

Για την Αγία Γραφή και τη Θεολογία υπάρχει διαφορά μεταξύ του χρόνου και του καιρού. Ο χρόνος είναι αυτός για τον οποίον ο Άγ. Αυγουστίνος έλεγε «αν με ρωτήσετε τι είναι ο χρόνος θα σας απαντήσω πως τον γνωρίζω, αλλά δεν ξέρω να σας πω τι είναι». Είναι αυτό που ζούμε όλοι και ξετυλίγεται σε ένα παρελθόν, ένα παρόν και ένα μέλλον. Ο καιρός είναι οι ευκαιρίες που μας δίνει ο Θεός για να αναγνωρίσουμε την παρουσία του, τα χαρίσματά του και επίσης για να μετανοήσουμε για ότι από δική μας υπαιτιότητα δεν πήγε καλά. Ο χρόνος που περνάει δεν φταίει καθόλου για τις δραματικές στιγμές που περάσαμε και περνούμε ακόμα όλοι, λόγω της πανδημίας. Ο χρόνος γίνεται πολύτιμος, διότι μέσα σ’ αυτόν, ο Θεός μας στέλνει «καιρούς» κι ευκαιρίες σωτηρίας.

Η ευχή μου για τον καινούργιο χρόνο, που αρχίζει για όλους, γνωστούς και φίλους, να είναι μόνο γεμάτος «καιρούς» ευκαιρίας για να συναντήσουμε το πρόσωπο του Θεού σε όποιον έχει περισσότερο ανάγκη από εμάς.

Σε όλους εσάς αλλά κυρίως στους αρρώστους, στους ηλικιωμένους, σε αυτούς που είναι μόνοι, που λαχταρούν λίγη αγάπη, εύχομαι να περάσει ο εφιάλτης της πανδημίας και να αρχίσουμε αυτόν τον καινούριο χρόνο ανανεωμένοι, να ανακαλύψουμε και πάλι αυτό που στερηθήκαμε τον περασμένο χρόνο, δηλαδή την αδελφοσύνη, την αλληλεγγύη, την εμπειρία της κοινότητας, να ανοίξουν και πάλι κανονικά οι εκκλησίες μας για να μπορέσουμε, μαζί, ως χριστιανική κοινότητα να δοξάσουμε και να ευχαριστήσουμε το Θεό και να αισθανθούμε την τρυφερότητά του προς τον καθένα από εμάς.

Καλή χρονιά κι ευλογημένη
+ Ιωάννης Σπιτέρης