Τετάρτη 17.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο για τη διατήρηση των πάρκινγκ σε Λαϊκή και Σπηλιά

Πάρκινγκ
30 Δεκεμβρίου 2020 / 09:37

ΚΕΡΚΥΡΑ. Να ζητήσει να μην καταργηθούν άμεσα οι χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων στη Λαϊκή και στη Σπηλιά,

αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Κεντρικής Κέρκυρας στη συνεδρίαση της Τρίτης.

Αφορμή για τη συζήτηση ήταν το έργο της ολοκλήρωσης της Μαρίνας της Σπηλιάς από τον ΟΛΚΕ και το έργο της ανάπλασης του χώρου του Νέου Φρουρίου, έργα τα οποία θα στερήσουν την πόλη από εκατοντάδες θέσεις στάθμευσης.

Το θέμα εισήχθη με πρωτοβουλία του Γιώργου Καρύδη, επικεφαλής της Κερκυραϊκής Συμμαχίας, ο οποίος ήταν και ο εισηγητής (δείτε την εισήγηση εδώ). 

Παρέμβαση στη συζήτηση έκανε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μονίμων Κατοίκων Παλιάς Πόλης Νικόλαος Ολύμπιος, ο οποίος μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μόνιμοι κάτοικοι με το θέμα της στάθμευσης.

Η συζήτηση επεκτάθηκε στο συνολικό κυκλοφοριακό πρόβλημα της Κέρκυρας, το οποίο σοβεί από δεκαετίες και «στραγγαλίζει» την πόλη, η οποία πρέπει να παραμείνει ζωντανή και λειτουργική.

Στο πρόβλημα του κυκλοφοριακού, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Νίκος Καλογέρος, ενημέρωσε για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), για το οποίο ξεκινά η εκπόνηση μελέτης, λαμβάνοντας υπόψη και τις παλαιότερες -πλην ξεπερασμένες- μελέτες, όπως και τις απόψεις των φορέων της πόλης. Στο πλαίσιο του ΣΒΑΚ, προβλέπεται και η επίλυση του προβλήματος στάθμευσης με την χωροθέτηση περιφερειακών πάρκινγκ. 

Ωστόσο ο Νίκος Καλόγερος παραδέχθηκε ότι οι διαδικασίες ολοκλήρωσης και υλοποίησης του σχεδίου απαιτούν πολύ χρόνο.

Το θέμα του κυκλοφοριακού προβλήματος και του ΣΒΑΚ θα έρθει σε μια από τις επόμενες συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών.

Σε παρέμβασή της η δήμαρχος Μερόπη Υδραίου τόνισε ότι το δημοτικό συμβούλιο πρέπει καταρχήν να ζητήσει επίσημη ενημέρωση από τους δύο φορείς που διαχειρίζονται τα πάρκινγκ, τον ΟΛΚΕ στη Σπηλιά και το Υπουργείο Πολιτισμού στη Λαϊκή Αγορά.

Η Δήμαρχος όπως και ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Πάνος Βαρούχας, τόνισαν ότι στο θέμα του έργου της μαρίνας στη Σπηλιά, το δημοτικό συμβούλιο δεν πρέπει να δηλώσει αντίθετο, καθώς θα αναβαθμίσει και θα αναδείξει τον χώρο του Παλιού Λιμανιού. Με την παρατήρηση αυτή δεν διαφώνησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης.

Με αυτήν την προσθήκη, μετά από  μεγάλη συζήτηση και τοποθετήσεις από όλες τις παρατάξεις, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να ζητήσει από τον ΟΛΚΕ και το Υπουργείο Πολιτισμού, να διατηρήσουν προς το παρόν τους δύο χώρους προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες στάθμευσης, δίνοντας έτσι περιθώριο στο Δήμο να βρει εναλλακτικές λύσεις.