Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Γ. Καρύδης: Να παραμείνουν τα πάρκινγκ σε Σπηλιά και Λαϊκή

Γιώργος Καρύδης
28 Δεκεμβρίου 2020 / 15:39

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 29 Δεκεμβρίου 2020, μετά από αίτημα του δημοτικού συμβούλου και επικεφαλής της Παράταξης "Κερκυραϊκή Συμμαχία" Γιώργου Καρύδη

έχει συμπεριληφθεί  στην Ημερήσια Διάταξη το θέμα: ‘’Συζήτηση και λήψη απόφασης σχετικά α) με την αποφυγή της μετατροπής του χώρου στάθμευσης της Λαϊκής σε χώρο υπαίθριου θεάτρου  και β) την παραμονή του χώρου στάθμευσης  στο χώρο του παλιού λιμανιού στη Σπηλιά.

Η Εισήγηση για το θέμα είναι η εξής:

«Είναι σε όλους γνωστό πως το κυκλοφοριακό πρόβλημα είναι ένα από τα σοβαρότερα που αντιμετωπίζει διαχρονικά  η Κέρκυρα και προπαντός η Δημοτική Κοινότητα Κερκυραίων του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων νήσων.

Το κυκλοφοριακό ζήτημα αποτελείται από τρεις κύριες συνιστώσες, της συγκοινωνίας, της προσβασιμότητας  και της στάθμευσης. Η επίλυσή του πρέπει να είναι συνολική. Ο κάθε τομέας  συνδέεται και επηρεάζει τους άλλους δύο, ταυτόχρονα όμως απαιτεί και αυτοτελή αντιμετώπιση.

Παρά τις ποικίλες απόψεις, προτάσεις, παραταξιακές θέσεις και υποσχέσεις που κατά καιρούς έχουν κατατεθεί, το πρόβλημα όχι μόνο παραμένει άλυτο, αλλά διαρκώς οξύνεται.

Μέχρι σήμερα δεν έχει δρομολογηθεί η κατασκευή οργανωμένων χώρων στάθμευσης, ούτε υπόγειων μέσα στην πόλη της Κέρκυρας, ούτε περιφερειακών έξω απ΄ αυτήν. Ταυτόχρονα η αύξηση της κυκλοφορίας μηχανοκίνητων οχημάτων και η μεγέθυνση των αστικών  και τουριστικών δραστηριοτήτων  επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο το πρόβλημα της έλλειψης χώρων στάθμευσης.

Κάτω από τις δυσμενείς αυτές συνθήκες η διαπίστωση  ότι μεθοδεύεται η μετατροπή του χώρου στάθμευσης στη Λαϊκή σε χώρο Υπαίθριου Θεάτρου και η πληροφόρηση ότι δρομολογείται η  κατάργηση του χώρου στάθμευσης στο παλιό λιμάνι στη Σπηλιά,  μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι επίκειται κυκλοφοριακό έμφραγμα στην πόλη της Κέρκυρας.

Αυτό θα επιφέρει δυσμενέστατες  συνέπειες τόσο για την εμπορική και κοινωνική δραστηριότητα όχι μόνο της πόλης αλλά ολόκληρης της  Κέρκυρας.  Επιπλέον θα προκαλέσει μεγάλη ταλαιπωρία στη  διαβίωση των μόνιμων κατοίκων όλης της πόλης, που δεν θα βρίσκουν τρόπο να μετακινηθούν από και προς τις κατοικίες τους.

Κατά συνέπεια το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων νήσων οφείλει να λάβει άμεσα απόφαση ώστε:
1) Να παραμείνει ως έχει ο χώρος στάθμευσης στο χώρο της Λαϊκής Αγοράς. Και
2) Να προβεί στις δέουσες ενέργειες και παρεμβάσεις προς τον ΟΛΚΕ και την ΠΙΝ, ώστε να παραμείνει σε λειτουργία ο χώρος στάθμευσης στο παλιό λιμάνι της πόλης της Κέρκυρας.

Κατά τη συζήτηση του θέματος προτείνω να κληθούν και να λάβουν μέρος οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Κατοίκων Παλιάς Πόλης, προκειμένου να εκθέσουν τις απόψεις τους» .