Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η ΑΔΕΔΥ Κέρκυρας για τις αναγκαστικές μετακινήσεις γιατρών από το Νοσοκομείο Κέρκυρας

Νοσοκομείο Κέρκυρας
28 Δεκεμβρίου 2020 / 10:00

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο της "κινητικότητας", έγινε και η πρόσφατη αναγκαστική μετακίνηση - απόσπαση 6 ιατρών της 6ης ΥΠΕ, σε νοσοκομεία της 3ης ΥΠΕ στη Β. Ελλάδα,

αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ Κέρκυρας, επισημαίνοντας την ευθύνη της Διοίκησης του Νοσοκομείου που δεν εναντιώθηκε στις αποφάσεις του Υπουργείου Υγείας για αποψίλωση του Νοσοκομείου Κέρκυρας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΑΔΕΔΥ Κέρκυρας, που υπογράφεται από τον Πρόεδρο Βαγγέλη Χριστοδούλου και τη Γραμματέα Μαρίνα Ράπτη:

Το υποκριτικό αφήγημα της κυβέρνησης και των στελεχών της, ότι η αντιμετώπιση της πανδημίας είναι υπό έλεγχο, καταρρέει καθημερινά σαν χάρτινος πύργος. Ο κορωνοϊός εξακολουθεί να μεταδίδεται ραγδαία, αφού δεν έχουν ληφθεί  ουσιαστικά μέτρα περιορισμού της διασποράς στους μεγάλους εργασιακούς χώρους και στα ΜΜΜ.  Η αδήριτη ανάγκη θωράκισης του δημόσιου συστήματος υγείας εξακολουθεί με ευθύνη της κυβέρνησης να παραμένει κενό γράμμα. Τα καθημερινά χιλιάδες κρούσματα με τις εκατοντάδες θανάτων συνανθρώπων μας του δεύτερου κύματος της πανδημίας, φορτώνονται στην ατομική ευθύνη και στο λαό. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αξιοποιεί προσχηματικά την πανδημία, για την προώθηση πλήθους αντιλαϊκών και αντεργατικών νομοσχεδίων, σε όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και της εργοδοσίας. 

Πίσω από τα υποκριτικά κυβερνητικά «χειροκροτήματα», του αγώνα ζωής και θανάτου που (ομολογουμένως) δίνουν με αυταπάρνηση οι υγειονομικοί στα νοσοκομεία και στις ελάχιστες ΜΕΘ, η κυβέρνηση επιχειρεί να κρύβει τις τεράστιες ευθύνες της, συσκοτίζοντας έτσι το χάλι των τραγικών ελλείψεων, της  ανεπάρκειας και υποστελέχωσης  των δομών υγείας.

Η κυβέρνηση αντί να προχωρήσει σε γενναίες προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και προσωπικού υποστήριξης σύμφωνα με τις διεκδικήσεις και αγωνιώδεις εκκλήσεις των υγειονομικών, πλασάρει  με εντυπωσιοθηρικό τρόπο τον εθελοντισμό  ως «πανάκεια», ρίχνοντας ένα ακόμη προπαγανδιστικό τρυκ αποπροσανατολισμού του λαού, που αγωνιά για τη ζωή και την υγεία του. 

Σ’ αυτήν ακριβώς τη λογική αποπροσανατολισμού, εντάσσονται και οι αναγκαστικές μετακινήσεις  υγειονομικού προσωπικού από κλινική σε κλινική, από ΥΠΕ σε ΥΠΕ και από νοσοκομείο σε νοσοκομείο.
Το νομοθετικό πλαίσιο της κινητικότητας αποτελεί κοινή πολιτική επιλογή τόσο της ΝΔ, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΙΝΑΛ.

Σύμφωνα λοιπόν μ’ αυτό το νομικό πλαίσιο της «κινητικότητας», έγινε και η πρόσφατη αναγκαστική μετακίνηση - απόσπαση  6 ιατρών της 6ης ΥΠΕ, σε νοσοκομεία της 3ης ΥΠΕ στη Β. Ελλάδα, και μάλιστα  με πρακτικές «εντέλλεσθαι»!!!  Αποδεικνύεται έτσι με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι η κυβέρνηση συνειδητά επιλέγει με «μπαλώματα» και ανακύκλωση προσωπικού να   ρετουσάρει επιφανειακά την κατάσταση στις δομές υγείας, επειδή δεν είναι πολιτική της η (αναγκαία) στελέχωση των νοσοκομείων με νέες προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού.

Σ’ αυτή την λογική εντάσσεται και η αναγκαστική απόσπαση του γιατρού πνευμονολόγου του ΓΝΚ Μάνου Αντωνάκη, στο νοσοκομείο της Βέροιας. Ο Μάνος Αντωνάκης όμως εκτός από γιατρός, είναι συγχρόνως και o πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών του Γ.Ν. Κέρκυρας (ΕΓΕΣΥΚ), της οποίας η συνδικαλιστική και αγωνιστική δράση μαζί με το Ενιαίο σωματείο εργαζομένων του ΓΝΚ, καταδεικνύουν την πραγματική κατάσταση με τις τραγικές ελλείψεις και ανάγκες του νομού στις δομές  υγείας.

Έκθετος είναι ο Διοικητής του Γ.Ν. Κέρκυρας, που αντί να εναντιωθεί ως όφειλε στις απαράδεκτες κυβερνητικές αποφάσεις του Υπ. Υγείας για αποψίλωση του προσωπικού του ΓΝΚ, αντί να διαφυλάξει στοιχειωδώς τη λειτουργία του νοσοκομείου το οποίο είναι τραγικά υποστελεχωμένο, επέλεξε τον άχαρο ρόλο του «κυβερνητικού κομπάρσου».

…Παίρνοντας υπόψη τις ανησυχητικές διαστάσεις των τραγικών συνεπειών της πανδημίας, σε μια εποχή που οι λαϊκές ανάγκες επιτάσσουν την ολόπλευρη στήριξη, χρηματοδότηση και θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας με το απαιτούμενο προσωπικό και μέσα, η κυβέρνηση επιμένει να «βαφτίζει» το κρέας, ψάρι ! 
…Πέρα από τα υποκριτικά κυβερνητικά «χειροκροτήματα» στους υγειονομικούς,  η πραγματική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ στην υγεία,  συνοψίζεται και αποκαλύπτεται στα παρακάτω στοιχεία:

Στοιχεία προϋπολογισμού για Δαπάνες υγείας
2020: 4,829 δις ευρώ
2021: 4,257 δις ευρώ…. (Διαφορά: 572 εκατ. ευρώ λιγότερα!!!)………και «ο νοών νοείτω» !

Η Ε.Γ. του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Κέρκυρας συμπαραστέκεται στον αγώνα και στις διεκδικήσεις της ΕΓΕΣΥΚ και του Ενιαίου σωματείου του ΓΝΚ. Στηρίζει όλα τα δίκαια αιτήματα των υγειονομικών για ουσιαστική θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας, ικανού να προσφέρει δωρεάν για όλο το λαό υψηλού επιπέδου  περίθαλψη και υγεία,  με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση.
 
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
• Να σταματήσουν οι μετακινήσεις των υγειονομικών. Η ανακύκλωση του προσωπικού δεν αποτελεί ενίσχυση του ΕΣΥ!
• Να ανακληθεί η απόφαση του ΓΓ του υπουργείου Υγείας για την αναγκαστική μετακίνηση του γιατρού του ΓΝΚ  Μ. Αντωνάκη και προέδρου της ΕΓΕΣΥΚ.  Να επιστρέψει ο γιατρός στο νοσοκομείο της Κέρκυρας.
• Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Κάλυψη όλων των αναγκών σε ιατρικό και σε όλο το υγειονομικό και λοιπό προσωπικό. Μονιμοποίηση ΤΩΡΑ όλων των συμβασιούχων.
• Πραγματική επίταξη, άνευ όρων του Ιδιωτικού τομέα υγείας χωρίς προνόμια και επινοικίαση δομών και υπηρεσιών.
• Επαρκή μέτρα προστασίας με περιοδικούς ελέγχους όλου του προσωπικού στις δομές υγείας.
• Ένταξη στα ΒΑΕ όλου του ιατρονοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού στις δομές υγείας.