Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Χριστούγεννα 2020 στις Φυλακές Κέρκυρας: H κοινωνία της Κέρκυρας, μια ανοικτή κοινωνία

Κυριάκος Κωλέσης
28 Δεκεμβρίου 2020 / 09:23

Γράφει ο Κυριάκος Κωλέσης, Διευθυντής του Σχολείου Φυλακών Κέρκυρας

H κοινωνία της Κέρκυρας, παραμένει μια ανοικτή κοινωνία, που έχει καλοχωνεμένη την εμπειρία της επαφής με το ξένο, το διαφορετικό και το περιθώριο.

Αυτό έχει αποδείξει ιστορικά το νησί με τον τρόπο που φιλοξένησε εδώ και αιώνες ιδρύματα ψυχιατρικά και σωφρονισμού. Αυτό απέδειξε και φέτος με την έμπρακτη στήριξή του στην προσπάθεια του Συλλόγου “Φίλοι Σχολείου Φυλακών Κέρκυρας” να συγκεντρωθούν για τις μέρες γιορτών τηλεκάρτες του ΟΤΕ (για επικοινωνία των κρατουμένων με τους οικείους τους), συγκινητικές εγκάρδιες ευχές γραμμένες σε Χριστουγεννιάτικες κάρτες (που θα τους στηρίξουν τις μέρες αυτές της διπλής απομόνωσης) και μικρά κεράσματα σε ατομικές συσκευασίες.



Συνολικά συγκεντρώθηκαν 68 τηλεκάρτες των 4€ και 15 των 10€, πολλές ευχετήριες κάρτες και διάφορα χριστουγεννιάτικα γλυκά. Όλα παραδόθηκαν στην Προϊσταμένη του Καταστήματος Κράτησης κα Σταύρου Ευθυμία- Λαμπρινή  και στον αρχιφύλακα κο Δαλιάνη Ελισαίο οι οποίοι ευχαρίστησαν ένθερμα το Σχολείο και τα μέλη του Συλλόγου, καθώς ειδικά εφέτος δεν είχαν στήριξη από άλλους φορείς και συλλογικότητες.



Όπως προδίδουν οι φωτογραφίες, ακόμη και ο τρόπος συσκευασίας των μικρών δεμάτων φανερώνει την φροντίδα και το ενδιαφέρον των φίλων του σχολείου για τους τρόφιμους, γεγονός που μαζί με την μεγάλη συμμετοχή στη συγκεκριμένη προσπάθεια δίνει κουράγιο σε εκπαιδευτές και μαθητές-κρατούμενους.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες στο cafe-roastery Cafetierra (στους Αλέξανδρο, Άγγελο και Σπύρο) που δέχθηκαν να φιλοξενήσουν την δράση, στο Βoulanger  Κoulouris στο Σολάρι (Ρούλα και Σταμάτη) για την τρυφερή προσφορά τους και στην Σπυριδούλα για την μεσολάβηση.





Οι φίλες και φίλοι του Συλλόγου απέδειξαν ότι η κοινωνική αποστασιοποίηση που θα χαρακτηρίσει, μοιραία, τα επόμενα χρόνια ζωής της κοινωνίας μας μπορεί να αντισταθμιστεί αποτελεσματικά με μιαν αντεπίθεση αγάπης στον Άλλο. Ειδικά στον Ξένο. Κάπως έτσι μπορούμε να πιάσουμε ξανά το ιστορικό νήμα του τόπου, να νοηματοδοτήσουμε εκ νέου την ταυτότητά μας.


Ο Δ/ντής του
Σχολείου Φυλακών Κέρκυρας
Κυριάκος Κωλέσης