Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Alert

editorial
23 Δεκεμβρίου 2020 / 13:45

Η εναλλαγή των καταγγελιών για σκάνδαλα στην επικαιρότητα προοιωνίζεται μια βρωμερή συνέχεια της κομματικής αντιπαράθεσης. Υποστηρίζεται από την ένθεν κακείθεν ενσωματωμένη δημοσιογραφία, με ελεύθερους σκοπευτές τα τρολ, που ενδημούν στα κοινωνικά δίκτυα.

Κάπως έτσι υποτιμάται η πολιτική αντιπαράθεση ενώ υποβαθμίζεται και η μαζική επικοινωνία. 
Ο «ιός» πρόσβαλε αρχικώς τη μεγάλης διείσδυσης τηλεοπτική ενημέρωση, μεταλλάχτηκε γρήγορα και χτύπησε ό, τι ενημερωτικό κινείται σε όποια φόρμα και πλατφόρμα. 
Η παρακμή που βιώνουμε περιγράφει τον τρόπο που ο τεχνολογικός πολιτισμός επικοινωνίας και διαχείρισης πληροφοριών μπήκε στη ζωή μας, παραβιάζοντας όλες τις σταθερές της αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας. Για τούτο άλλωστε, πότε ο ένας πότε ο άλλος, κάνουμε λόγο για δικτατορία. Κι αυτό, είτε ζήσαμε είτε όχι επί των ημερών του γύψου και των συνταγματαρχών.
Σ' όλα αυτά μπήκε «κερασάκι» η καραντίνα του κορονοϊού, απελευθερώνοντας τις χειραγωγικές δυνάμεις, που απέκτησαν ηθικό πλεονέκτημα και αιτιολογική βάση για μεθόδους, ενέργειες και επιβολές. Και τώρα; Τι κάνουμε;
Η απαίτηση της επιστροφής της πολιτικής έναντι των ορμηνειών των επιτελείων συνεπάγεται την αποκατάσταση κανόνων και χώρου πρωτίστως ιδεολογικής αντιπαράθεσης. Με κατά το δυνατόν πιστότερη επιστημονική τεκμηρίωση ώστε να ενώσει το κομμένο νήμα που συνδέει το σήμερα με το παρελθόν και τις παρακαταθήκες του, ιδιαιτέρως τις αξιακές. Ας ανοίξουν οι κιβωτοί, εκεί όπου φυλάσσονται ιδέες και ντοκουμέντα, να πλημμυρίσουν τα πάντα με το περιεχόμενο τους. Διαφορετικά θα πνιγούμε στα βοθρολύμματα των πάντοτε αποκαλύψεων και των ποτέ εκκαθαρίσεων. 
Ας αναλογιστεί κανείς πόσες ουρανομήκεις καταγγελίες σκανδαλώδους διαχείρισης και συμπεριφοράς άκουσε, και πόσων γνώρισε την τελική απόφαση, που να είναι τουλάχιστον σύντονη των αρχικών και διθυραμβικών βεβαιοτήτων.
Όλα δείχνουν πως οι περιορισμοί του κορονοϊού θα παραμείνουν για χρονικό διάστημα ικανό ώστε να παγιωθούν δεδομένα, που θα εξακολουθήσουν και μετά την επιδημία. Και δεν είναι ελληνικά, αλλά οικουμενικά. 
Έτσι απορρίπτοντας όλες τις θεωρίες συνωμοσίας δεν μπορεί να μην επιφυλαχθεί κανείς για τα αποτελέσματα, που δεν χρειάζονται καμιά θεωρία να επιβεβαιώσουν. Ας μην μεταλλαχθούμε σε τηλεθεατές σκανδάλων και σκανδαλολογίας. Στη λοίμωξη της Δημοκρατίας, η ιδιωτεία δεν είναι το εμβόλιο αλλά ο ιός!