Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Παράταση του lockdown… ταφόπλακα στον αθλητισμό

Covid
22 Δεκεμβρίου 2020 / 17:24
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

ΑΘΗΝΑ. Η κυβέρνηση μπορεί να έχει επιβάλλει lockdown ως τις 7/1/2021 και θα κάνει αξιολόγηση ξανά, μετά από τις προτάσεις των ειδικών.

Όμως ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει επέκταση του lockdown και η άρση του να μη γίνει νωρίτερα από τις 20 Ιανουαρίου, γιατί πιθανόν να υπάρξει αναζωπύρωση του ιού. Ο κ. Σαρηγιάννης πιστεύει ότι και τα σχολεία δεν πρέπει να ανοίξουν στις 8 Ιανουαρίου, όπως αρχικά έχει σχεδιαστεί, αλλά να μείνουν κλειστά μέχρι τις 20/1/2021.

Μάλιστα πριν τρεις μέρες είχε τονίσει ότι ο Ιανουάριος θέλει προσοχή και ότι θα ήταν ασφαλέστερο να μείνουμε μέσα μέχρι τις 20/1/2021. Δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι τα μέτρα πρέπει να τα ακολουθήσουμε μέχρι τον Μάιο και πως τα μέτρα και το εμβόλιο είναι καλός συνδυασμός για να αποφύγουμε τα χειρότερα. Τη θέση του αυτή την ασπάζονται και άλλοι ειδικοί και πλέον αναμένεται η εισήγηση της επιτροπής των ειδικών για να αποφασίσει η κυβέρνηση τι θα γίνει. Πρέπει να πούμε ότι και ο Διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Ν. Καπραβέλος συμφώνησε παράταση του lockdown ως  τις 20/1/2021, ενώ είπε πως οι γιατροί αναμένουν αύξηση της νοσηρότητας, λέγοντας ότι ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος είναι επίφοβοι μήνες.
Όλα αυτά σημαίνουν πολλά για τον αθλητισμό, κυρίως τον ερασιτεχνικό που ενδιαφέρει την Κέρκυρα και σε ποσοστό 95% οι προπονήσεις γίνονται με ειδικές συνθήκες.

Αν ξεκινήσουμε από το ποδόσφαιρο και με δεδομένο ότι θα επιτραπούν ομαδικές προπονήσεις μετά από τις 20 Ιανουαρίου, χρειάζεται τουλάχιστον 3-4 εβδομάδες προετοιμασία, άρα μετά από τις 15 Φεβρουαρίου, θα πρέπει να ξεκινήσουν  πρωταθλήματα σε Γ΄ Εθνική και τοπικά. Αυτό όμως είναι ανέφικτο, μετά από τρεισήμισι μήνες χωρίς αγωνιστική δράση και δεδομένου ότι έγιναν μόλις 3 αγωνιστικές, δεν βγαίνουν οι ημερομηνίες για να ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα.

Όσο και να αλλάξουν τις προκηρύξεις δεν προλαβαίνουν, εκτός και αν κάποιοι αποφασίσουν να γίνονται αγώνες και τον Ιούλιο τουλάχιστον στα ερασιτεχνικά.
Για το χάντμπολ και τον Φαίακας που αγωνίζεται στην Handball Premier, είναι πιθανόν να δοθεί η δυνατότητα επανέναρξης με πολύ αυστηρούς όρους λόγω κατηγορίας, αν και εφόσον η Ομοσπονδία κρίνει έτσι και αφού πάρει την άδεια της Υγειονομικής επιτροπής. Για την Α2 και τη γυναικεία ομάδα του Φαίακα οι πιθανότητες να ξεκινήσει το πρωτάθλημα είναι ελάχιστες ως μηδαμινές, έστω και αν τα παιχνίδια είναι πολύ λίγα. Να σημειώσουμε ότι η ΟΧΕ, ούτε ομίλους, ούτε κλήρωση έχει κάνει, για ένα πρωτάθλημα που παραδοσιακά ξεκινούσε τον Νοέμβριο.
Το μπάσκετ και το βόλεϊ φαίνονται να οδεύουν επίσης προς ματαίωση. Στο μεν μπάσκετ έχουν γίνει τυπικά τρεις αγωνιστικές με αρκετές αναβολές και υπολείπονται 15 συν τα μπαράζ.

Το βόλεϊ δεν ξεκίνησε καν, άνδρες και γυναίκες της Βολίδας θέλουν έναν μήνα τουλάχιστον προετοιμασία για να μπουν στους αγώνες της Β΄ Εθνικής και με τα δεδομένα που υπάρχουν η διεξαγωγή των πρωταθλημάτων είναι αδύνατη.
Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, μόνο αν παραταθεί η αγωνιστική περίοδος ως τον Ιούλιο τουλάχιστον και δεν υπάρξει κι άλλο lockdown υπάρχουν ελπίδες να έχουμε επίσημους αγώνες, κάτι που φαντάζει σχεδόν αδύνατον.
Όμως πέραν αυτού, σε κάθε περίπτωση θα έχουμε και το φόβο κάποια ή κάποιες ομάδες να έχουν σε μια περίοδο 10-15 ημερών ικανό αριθμό αθλητών με covid-19 κάτι που σημαίνει ότι δεν θα μπορεί η ομάδα να αγωνιστεί και μιλάμε για όλα τα ομαδικά αθλήματα. Σε μια τέτοια περίπτωση η αναβολή αγώνων θα παρατείνει τον χρόνο ολοκλήρωσης των πρωταθλημάτων, κάτι που δεν θα μπορούν να υποστηρίξουν πολλές ομάδες.

Με τα ως τώρα δεδομένα και επειδή προέχει η υγεία όλων, ίσως αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις να πρέπει να αποφασίσουν έγκαιρα για την τύχη κάθε πρωταθλήματος έτσι ώστε να μην ταλαιπωρηθεί κόσμος. Εκτός των άλλων οι παράγοντες των ομάδων που γνωρίζουν ότι τα 2.500€ που δίνει η πολιτεία σε κάθε ερασιτεχνικό σωματείο σαν ενίσχυση, είναι ψίχουλα, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν και το οικονομικό κομμάτι, που και αυτό θα έχει επηρεαστεί από την πανδημία. Ιδιαίτερα οι ποδοσφαιρικές ομάδες της Γ΄ Εθνικής, αν δεν βοηθηθούν από το Δήμο της περιοχής τους και την Περιφέρεια θα είναι σχεδόν αδύνατον να αντεπεξέλθουν στα έξοδα και ίσως η ματαίωση του πρωταθλήματος μέσα στην πανδημία να είναι λύτρωση για αυτές.              
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Συνεργάστηκε το 1979 με την «Αθλητική Πορεία» 2 χρόνια. Αρχές του ΄92 για 25 χρόνια στο «Κερκυραϊκό Βήμα», από το 1994 εκδότης - διευθυντής στα «Κερκυραϊκά Σπορ», από το 2000 για 15 χρόνια στο «ΦΩΣ των ΣΠΟΡ», τα τελευταία 9 χρόνια στην «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ». Επίσης συνεργάστηκε με την τηλεόραση του Corfu Chanel και Start TV συνολικά 15 χρόνια