Τετάρτη 24.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Για τη λύση του ασφαλιστικού γρίφου των περιφερειακών εφημερίδων

ΣΗΠΕ
20 Δεκεμβρίου 2020 / 18:51

ΑΘΗΝΑ. Την πρόθεσή τους να παρέμβουν άμεσα ώστε να ανακουφισθούν οι επιχειρήσεις περιφερειακού και κλαδικού Τύπου, που εμφανίζονται χρεωμένες έναντι των ασφαλιστικών Ταμείων, ανακοίνωσαν στους εκπροσώπους τους, ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης και ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας.

Η αποτίμηση αυτών των άμεσων ενεργειών θα γίνει σε επόμενη τηλεδιάσκεψη, που όπως γνώρισε το Γραφείο Πέτσα στον πρόεδρο του ΣΗΠΕ, ορίστηκε ήδη για την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου.
 
Ο καθ' ύλην υπουργός, Γ. Βρούτσης επαναδιατύπωσε τις επιφυλάξεις του για την επιπλέον εισφορά 2% υπέρ ΕΔΟΕΑΠ. Υπενθύμισε την από 1.1.21 ποσοστιαία μείωση των ασφαλιστικών εισφορών kat;a 3.9% εν γένει ενώ επεσήμανε ότι οι εισφορές δεν μπορεί να υπερβαίνουν την οροφή του συνολικά 36,6%, όπως προσδιορίζεται στο νέο ασφαλιστικό σύστημα και ισχύει. Σε κάθε περίπτωση, οι δυο υπουργοί υποσχέθηκαν βραχυπρόθεσμη αλλά και οριστική λύση στο πρόβλημα των εργοδοτικών εισφορών.
 
Όσον αφορά στο πρόγραμμα στήριξης του Τύπου, ο κ. Πέτσας δήλωσε ότι δεν έχει αποκλίνει από τις υποσχέσεις που έδωσε, κατά καιρούς και από το 2019, στον ΣΗΠΕ και τις άλλες Ενώσεις, λέγοντας ότι από τον Απρίλιο ενεστώτος έτους έχει ετοιμάσει Σχέδιο, που ωστόσο εκκρεμεί. Εξετάζει μάλιστα και την καθιέρωση μηδενικού ΦΠΑ στις επιχειρήσεις Τύπου, σύμφωνα με ευρωπαϊκό υπόδειγμα.
 
Ο κ. Πέτσας διατύπωσε ακόμα την πρόθεσή του να παρέχεται κάθε αρωγή στα λογιστήρια των επιχειρήσεων Τύπου ώστε να μην συσσσωρεύονται ανεξόφλητες εκκρεμότητες τιμολογίων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ιδιαιτέρως με την λήξη του οικονομικού έτους.
 
Ο υπουργός στον πρωθυπουργό, ανταποκρινόμενος στην πρόταση του ΣΗΠΕ κ.α. Ενώσεων, δεσμεύτηκε για την έναρξη οργανωμένου διαλόγου με αντικείμενο το θεσμικό πλαίσιο  συνολικά του Τύπου, περιφερειακού και κλαδικού, από τα μέσα Ιανουαρίου 2021. Σ' αυτήν την συζήτηση ο ίδιος έθεσε και τα ασφαλιστικά βάρη αλλά και τη διατήρηση των καταχωρίσεων.
 
Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το πρωί στην πλατφόρμα του υπουργείου Εργασίας και εκτός των δυο υπουργών, μετείχαν ο πρόεδρος Γ. Κατσαΐτης και ο αντιπρόεδρος του ΣΗΠΕ, Μ. Χαλκιαδάκης, ο πρόεδρος της ΕΙΕΤ, Μ. Μουντάκης, της ΕΔΙΠΤ, Μ. Σαββάκης, της ΕΙΗΕΕ, Γ. Τριανταφυλλόπουλος, ο πρ. πρόεδρος του ΣΗΠΕ, Γ. Γαρεδάκης και ο διευθύνων σύμβουλος της Ελευθερίας Λάρισας, Γ. Μιχαλόπουλος.