Πέμπτη 18.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

O ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας για το νομοσχέδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση

Ανακοίνωση
19 Δεκεμβρίου 2020 / 10:42

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας, σμε ανακοίνωσή του σχετικά με το νομοσχέδιο

για την επαγγελματική εκπαίδευση αναφέρει:
 
«Το  Υπουργείο Παιδείας βάζει τα ασανσέρ όλα να κατεβαίνουν
Είναι αλήθεια ότι το μόλις ψηφισμένο νομοσχέδιο φέρνει μεγάλες αλλαγές στην επαγγελματική εκπαίδευση και έχει «φοβερές» καινοτομίες. Συγκεκριμένα:
  • Πότε άλλοτε είχαμε θεσμοθετημένη απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία; Τώρα θα έχουμε!
  • Πότε άλλοτε είχαμε νόμιμη εργασία ανηλίκων; Με αυτό το νόμο θα έχουμε. Και το επιχείρημα: Αφού λέει οι νέοι ψηφίζουν από τα 17, γιατί να μη δουλεύουν από τα 15;
  • Πότε άλλοτε είχαν κίνητρα οι μαθητές μας να εγκαταλείψουν το σχολείο; Τώρα θα έχουν, μετά το Γυμνάσιο να μη δουν ποτέ το Λύκειο και  να πάρουν ειδικότητα εργάτη (επιπέδου 3), μήπως χάσουν αυτή την ευκαιρία!
  • Πότε άλλοτε είχαν τη δυνατότητα οι μαθητές να μπουν στο πανεπιστήμιο από την πίσω πόρτα, χωρίς Πανελλαδικές; Τώρα θα έχουν, πηγαίνοντας σε ένα καλό Ιδιωτικό ΙΕΚ και με κατατακτήριες θα τους κατατάσσουν αναλόγως.
  • Πότε άλλοτε οι ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ υποβαθμίστηκαν σε επίπεδο 3; Τώρα είναι γεγονός.
  • Πότε άλλοτε τα ΔΗΜΟΣΙΑ ΙΕΚ έκλειναν αυτόματα ανάλογα με τον αριθμό σπουδαστών;  (200 για Αττική, ή 100 για επαρχία, που σημαίνει ότι το 40% των Δημόσιων ΙΕΚ κλείνουν). Δεν ισχύει αυτό βέβαια για τα Ιδιωτικά ΙΕΚ.
  • Πότε άλλοτε είχαν δίδακτρα τα Δημόσια ΙΕΚ; Φοβήθηκε η κυβέρνηση μήπως μείνουν σε κάποια οι 100 σπουδαστές και δεν κλείσουν.
Ο κατάλογος της υποβάθμισης και ιδιωτικοποίησης  είναι μακρύς, και πολύ περισσότερες είναι οι ρυθμίσεις που υποβαθμίζουν ή απομειώνουν κάθε τι Δημόσιο, ενώ από την άλλη τα δώρα τα δίνει απλόχερα προς την ιδιωτική εκπαίδευση.
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την Επαγγελματική εκπαίδευση αναβάθμισε τα ΕΠΑΛ με το πρόγραμμα μια νέα αρχή για τα ΕΠΑΛ και το έτος Μαθητείας, για απόφοιτους ΕΠΑΛ με αμειβόμενη και ασφαλισμένη εργασία, όπου μετά από πιστοποίηση (Εθνικού φορέα) οδηγεί από το επίπεδο 4 στην απόκτηση πτυχίου επιπέδου 5! Παράλληλα είχαν αυξημένη δυνατότητα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Επιπλέον η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε θεσμοθετήσει και οργανώσει τη λειτουργία 2-ετών τμημάτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης υπό την εποπτεία των ΑΕΙ (δωρεάν) επιπέδου 5.

Το χθεσινό νομοσχέδιο καταργεί και αυτά τα2-ετή τμήματα στα ΑΕΙ και αφήνει μοναδική επιλογή των μαθητών να διακόψουν στο Γυμνάσιο για να πάνε στις Επαγγελματικές σχολές κατάρτισης, ή να πάνε να πληρώσουν τα Ιδιωτικά ΙΕΚ. Ακόμα και οι μεταγυμνασιακές Επαγγελματικές σχολές κατάρτισης, δεν θα είναι (απαραίτητα) Δημόσιες, ενώ τα προγράμματα αλλά και η πιστοποίηση θα γίνονται από ιδιώτες.

Αυτή η κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της στη Επαγγελματική εκπαίδευση από εκεί που άφησε τον Ιούλιο του 2013, με το κλείσιμο 46 Ειδικοτήτων ΕΠΑΛ, την απόλυση 2500 εκπαιδευτικών ΕΠΑΛ και τη σύσταση των τοτινών και σημερινών Σχολών επαγγελματικής κατάρτισης. Είναι αδιόρθωτοι. Όσο παραμένουν διαλύουν τη Δημόσια Εκπαίδευση".