Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μαίνεται ο αλβανικός Δεκέμβρης της νεολαίας (video)

δολοφονία
11 Δεκεμβρίου 2020 / 19:56
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

«Πυροσβεστικό» μήνυμα με «μητρικές παραινέσεις» προς τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους άλλους ν΄ αποκηρύξουν τη βία. Προφυλακίστηκε ο αστυνομικός που κατηγορείται για τον φόνο του 25χρονου.

ΤΙΡΑΝΑ. Ομοιότητες του αλβανικού Δεκέμβρη με τον ελληνικό και τη δολοφονία Γρηγορόπουλου. Το ξέσπασμα της νεολαίας και τα επεισόδια σε συγκρούσεις με την Αστυνομία, προκάλεσαν μέχρι και την παρέμβαση της αμερικανικής Πρεσβείας στη Χώρα.

Προφυλακιστέος

Στο μεταξύ συνελήφθη ο αστυνομικός που πυροβόλησε και σκότωσε τον 25χρονο, Κλόντιαν Ράσα. Παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα και προφυλακίστηκε. Σύμφωνα με τα αλβανικά ΜΜΕ, δήλωσε μετανιωμένος ζητώντας συγγνώμη από την οικογένεια του θύματος.

Ο Δεκέμβρης της νεολαίας

Στο μεταξύ, οι διαδηλώσεις πήραν τη μορφή νεολαΐστικης εξέγερσης που επεκτάθηκε στις μεγάλες αλβανικές πόλεις πέραν της πρωτεύουσας.
Μόνον την Πέμπτη, η Αστυνομία προχώρησε σε 59 συλλήψεις ενώ συνολικά διώκονται πάνω από 100 πολίτες με δικογραφίες για τουλάχιστον πέντε σοβαρά, ποινικά αδικήματα. Πέντε αστυνομικοί αναφέρονται τραυματισμένοι. Ανάμεσα στους συλληφθέντες και παιδιά. Η Αστυνομία εξέδωσε ανακοίνωσε με την οποία καλεί τους γονείς να προστατέψουν τα παιδιά τους.

Η αντιπολίτευση δυναμιτίζει, λέει ο Ράμα

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα ρίχνει την ευθύνη των επεισοδίων στην αντιπολίτευση χρησιμοποιώντας βαριά λόγια στη δήλωσή του «η αντιπολίτευση και ο Πρόεδρος (σ.σ. της Δημοκρατίας) δεν είναι μόνο οι υποκινητές, αλλά και οι ενορχηστρωτές της βίας που ταπεινώνει τη μνήμη του Κλόντιαν, φαινομενικά για δικαιοσύνη, αλλά στην πραγματικότητα μόνο για να εξυπηρετήσουν τους πολιτικούς λογαριασμούς τους».

Αμερικάνικες διπλωματικές παραινέσεις

Σ' αυτήν την ατμόσφαιρα εκδόθηκε και η δήλωση της πρέσβειρας των ΗΠΑ Γιούρι Κιμ, «Ο θάνατος του Klodian Rasha είναι τραγωδία και εκφράζουμε τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια και τους φίλους του.

Η πρέσβειρα Κιμ μίλησε σήμερα (σ.σ. Παρασκευή 11/12) με τον Πρωθυπουργό Ράμα, τον Διευθυντή της Αστυνομίας, Βέλιου, τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος Μπάσα και τον Πρόεδρο του LSI για τα δικαιώματα των πολιτών και τις ευθύνες των ηγετών. Υπογράμμισε ότι αυτοί που έχουν την εξουσία έχουν την ευθύνη να παρέχουν μια πλήρη και διαφανή διερεύνηση του συμβάντος, να ασκούν αυτοσυγκράτηση στην προστασία της δημόσιας ασφάλειας και της περιουσίας και να διασφαλίζουν την υπευθυνότητα σε όλες τις περιπτώσεις.

Από αυτήν την άποψη, σημειώνουμε ότι οι αρχές συνέλαβαν τον εν λόγω αστυνομικό και ξεκίνησαν έρευνα. Όσοι επιδιώκουν να είναι στην εξουσία πρέπει να αποδείξουν την ικανότητά τους να διοικούν με υπεύθυνο τρόπο, συμπεριλαμβανομένης της απόρριψης της βίας. Εκείνοι που ήταν στην εξουσία στο παρελθόν δεν πρέπει να επαναλάβουν τα λάθη του παρελθόντος, δείχνοντας ότι η βία μπορεί κα νάναι αποδεκτή.

Η Πρεσβεία των ΗΠΑ καλεί όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, σύμφωνα με το αξίωμά τους, έτσι ώστε να προστατεύονται τα δικαιώματα όλων των Αλβανών και η φωνή τους, συμπεριλαμβανομένης της διαμαρτυρίας, μπορεί να εκφραστεί και να ακουστεί χωρίς βία».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.