Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ερώτηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σε Βρούτση για στήριξη των εργαζόμενων γονέων

Αυλωνίτης Αλέξανδρος
11 Δεκεμβρίου 2020 / 10:13

Η ερώτηση, την οποία συνυπογράφει και ο Βουλευτής Κέρκυρας, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, αφορά στην ανάγκη λήψης μέτρων για τη διευκόλυνση των εργαζόμενων γονέων, που είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι

ΑΘΗΝΑ (ΓΡΑΦΕΙΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ).  Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση, κατέθεσαν Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ. με πρωτοβουλία του βουλευτή Λάρισας, Βασίλη Κόκκαλη, σχετικά με την ανάγκη λήψης μέτρων για τη διευκόλυνση των εργαζόμενων γονέων που είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι.

Την εν λόγω ερώτηση συνυπογράφει ο Βουλευτής Κέρκυρας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Αλέξανδρος Αυλωνίτης.

Οι Βουλευτές τονίζουν πως η χορήγηση διευκολύνσεων (πχ άδειας ειδικού σκοπού ή της διευκόλυνσης του μειωμένου ωραρίου) στους γονείς υπαλλήλους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα δεν ισχύει για γονείς ελεύθερους επαγγελματίες ή αυτοαπασχολούμενους. Καταλήγουμε δε στο οξύμωρο σχήμα, ενώ η επαγγελματική δραστηριότητα δεν έχει ανασταλεί, εντούτοις ο γονέας, ειδικά όταν αμφότεροι είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, να θέτει εαυτόν σε προσωρινή εκούσια αναστολή της εργασίας του, χάνοντας μέρος του εισοδήματός του.

Η έλλειψη λήψης μέτρων ανάλογων της άδειας ειδικού σκοπού, της εκ περιτροπής εργασίας, της αναπλήρωσης ωραρίου κλπ, και η ακαμψία που δημιουργείται στους γονείς ελεύθερους επαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενους, αναφορικά με την πρωταρχικής φύσεως υποχρέωσή τους να παραμένουν στην φροντίδα των τέκνων τους, οδηγεί σε άνιση αντιμετώπιση των ίδιων των μαθητών – τέκνων.

Εν κατακλείδι, οι Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία ρωτούν τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων:

1. Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει το Υπουργείο ώστε να παρέχει ανάλογη στήριξη και διευκόλυνση στους γονείς ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, ώστε να παραμείνουν στην φροντίδα των τέκνων τους για όσο χρόνο διαρκεί η αναστολή της εκπαιδευτικής λειτουργίας και συγχρόνως να μην εγκαταλείπουν αναγκαστικώς την εργασία τους;

2. Προτίθεται το Υπουργείο να προβεί σε αναστολή καταλογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για το διάστημα της αναστολής;

3. Προτίθεται το Υπουργείο να προβεί σε έκτακτη επιδοματική πολιτική για τις κατηγορίες αυτών των εργαζομένων;