Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ό,τι προβλέπεται θα προχωρήσει γρήγορα, επέμεινε ο Γραφάκος για τη διαχείριση των σκουπιδιών και τα εργοστάσια

ΦΟΔΣΑ
07 Δεκεμβρίου 2020 / 18:13
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Αποφασισμένη να προχωρήσει στο σχέδιο του νέου περιφερειακού ΦΟΔΣΑ η κυβέρνηση, παρά τις αντιδράσεις του Α΄ βαθμού Αυτοδιοίκησης

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η παρουσία του «καθ΄ ύλην», Μ. Γραφάκου στην συνεδρίαση της ΠΕΔΙΝ προσέδωσε μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Ιδιαιτέρως επειδή ο γ.γ. διαχείρισης αποβλήτων βρέθηκε στο στόχαστρο των δημοτικών Αρχών Κερκύρας και Αργοστολίου για τον χειρισμό της μετάβασης από το τοπικό καθεστώς διαχείρισης στον διαβαθμιδικό, περιφερειακό ΦΟΔΣΑ.

Άλλωστε η επίμαχη συνεδρίαση με μοναδικό θέμα τα σκουπίδια προκλήθηκε από τον δήμαρχο Αργοστολίου όταν ζήτησε στο τέλος της προηγούμενης συνεδρίασης, μια τέτοια ειδικού περιεχομένου διαδικασία.

Τελικώς η συνεδρίαση έγινε χωρίς όμως να ληφθεί κάποια απόφαση. Και πως να ληφθεί άλλωστε αφού οι προθέσεις ήταν αποκλίνουσες. Υδραίου (Κεντρική Κέρκυρα) και Μιχαλάτος (Αργοστόλι) ήθελαν να αποφασίσει το συμβούλιο της ΠΕΔΙΝ δεσμευόμενο από τις επί μέρους σχετικές αποφάσεις των δυο δημοτικών συμβουλίων.

Ο πρόεδρος Παρίσης δεν θέλησε να βάλει κάτι τέτοιο σε ψηφοφορία και αντέτεινε σχέδιο τριών σημείων για την άμεση δημοπράτηση των έργων, τη νομοθετική αποσαφήνιση σχετικά με τη μεταβίβαση της περιουσίας και την επανάληψη της διατύπωσης για την αντίθεση των δημάρχων σε άρθρα του νόμου. Τελικώς δεν έγινε ποτέ καμιά ψηφοφορία για τίποτα.

Κι απέμεινε η κατηγορηματική δήλωση Γραφάκου για το απρόσκοπτο και ταχύ των διαδικασιών, έτσι όπως έχουν αποφασιστεί και αποδίδουν κυρίαρχο και βασικό ρόλο στη ΔΙΑΔΥΜΑ. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι τα τεύχη δημοπράτησης του εργοστασίου της Κεφαλονιάς θα είναι έτοιμα εντός 10 ημερών, ενώ της Κέρκυρας εντός εικοσαημέρου.

Στο θέμα της μεταβίβασης των περιουσιών διευκρίνισε ότι τα περιουσιακά στοιχεία των Συνδέσμων και των Δήμων που μεταβιβάζονται στον ΦΟΔΣΑ εφόσον αποκτήθηκαν με δημοτικούς πόρους θα μεταβιβάζονται κατά χρήση ενώ εάν αποκτήθηκαν χρηματοδοτούμενα από τις Δημόσιες Επενδύσεις και Ευρωπαϊκά προγράμματα, μεταβιβάζονται κατά κυριότητα. Διευκρίνηση που έγινε προφορικά, με την προοπτική να κατοχυρωθεί και νομικά, εφόσον υπάρχει ασάφεια στον νέο νόμο.  
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.