Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«ΕΚΚΙΝΗΣΗ»: Ψέματα & περίσσιο θράσος από την Δήμαρχο για τη διαχείριση των απορριμμάτων

«Εκκίνηση»
05 Δεκεμβρίου 2020 / 11:06

Η παράταξη εξηγεί γιατί ψήφισε «παρών» στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις του δ.σ. τονίζοντας ότι η όψιμη σύγκρουση Υδραίου-Κράτσα εντάσσεται σε μικροκομματικές σκοπιμότητες μακριά από τα συμφέροντα των δημοτών

ΚΕΡΚΥΡΑ («ΕΚΚΙΝΗΣΗ»).  Ανακοίνωση της παράταξης «Εκκίνηση» για τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων.

«Με μια πανηγυρική εισήγηση η δήμαρχος στο δημοτικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στις 26/11/20, προσπάθησε να παρουσιάσει το άσπρο μαύρο.
Με ψέματα, ανακρίβειες και αοριστίες παρουσίασε στο δημοτικό συμβούλιο μια κατάσταση, ότι όλα έχουν λυθεί από τη νέα δημοτική αρχή. Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά, όπως παρουσιάστηκαν στην εισήγηση της δημάρχου:

1) Είναι γεγονός ότι η μεταφορά επιτέλους ξεκίνησε. Παραλείπει να μας πει όμως, ότι λόγω καθυστερήσεων, αναποτελεσματικότητας στη διαχείριση και ανικανότητας, από τις 23.700 τόνους που προβλέπονταν να μεταφερθούν φέτος, μέχρι το τέλος της χρονιάς θα μεταφερθούν περίπου 5.000 τόνοι. Όπως καταλαβαίνουμε, η μεταφορά για τη φετινή χρονιά είναι σα να μην πραγματοποιήθηκε.

Παραλείπει επιπλέον να μας μιλήσει για το κόστος της μεταφοράς. Παρά το ότι η μεταφορά αυτή έχει κοστολογηθεί στα 58€ / τόνο, αυτή τη στιγμή η μεταφορά πραγματοποιείται στην τιμή των 76€ / τόνο, ενώ για την επόμενη χρονιά, παρά το γεγονός ότι μεγαλώνει η ποσότητα και θα περίμενε κανείς να πέσει η τιμή, αυτή ανεβαίνει στα 84€ / τόνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι και στους δύο διαγωνισμούς υπήρξε μόνο ένας ουσιαστικά μειοδότης.

2) Πανηγυρίζει για τη συμπλήρωση του βιολογικού καθαρισμού στο Τεμπλόνι με νέο μηχάνημα. Δε μας λέει όμως, ότι οι χώροι «προσωρινής» εναπόθεσης απορριμμάτων δεν συνδέονται με το βιολογικό. Με αποτέλεσμα τα στραγγίδια να φεύγουν ανεξέλεγκτα στον υδροφόρο ορίζοντα.

3) Με περίσσιο θράσος μιλάει για την επιτάχυνση του έργου αποκατάστασης των τριών κυττάρων. Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι το έργο έχει ανατεθεί στον εργολάβο από τον Ιούνιο τους 2019 και αυτός έχει ξεκινήσει εργασίες από τον Αύγουστο, πριν δηλαδή αναλάβει η σημερινή δημοτική αρχή. Το έργο της αποκατάστασης, σύμφωνα με τη σύμβαση με τον εργολάβο, θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2020. Αυτό που κατάφερε η δήμαρχος ως πρόεδρος του ΣΥΔΙΣΑ, είναι να καθυστερήσει η ολοκλήρωση του έργου, με παράλληλη τροποποίηση της ΑΕΠΟ, ώστε όλο αυτό το διάστημα να πέφτουν νέα σκουπίδια στο έργο της αποκατάστασης. Η αποκατάσταση δηλαδή, να λειτουργήσει με τέτοιο τρόπο, ώστε να επιτραπεί, από το παράθυρο, να ανοίξει και πάλι η λειτουργία της χωματερής. Δημιουργώντας ένα άτυπο 4ο κύτταρο στη συνένωση των δύο υπό αποκατάσταση κυττάρων. Και απ’ ότι φαίνεται το έργο αυτό δε θα ολοκληρωθεί ούτε μέχρι το τέλος της χρονιάς που λήγει και η παράταση.

4) Με ακόμα περισσότερο θράσος αναφέρει σαν επίτευγμα την επικαιροποίηση της μελέτης πυρασφάλειας στην εγκατάσταση του Τεμπλονίου. Που χρειάστηκαν δύο φωτιές, για να γίνει γνωστό σε όλους ότι η άδεια από την πυροσβεστική έχει ανακληθεί από το 2018 και κανείς μέχρι τις πυρκαγιές δεν ενδιαφέρθηκε για την υποχρέωση που έχει ο ΣΥΔΙΣΑ να ανανεώσει την άδεια αυτή. Και σε κάθε περίπτωση προκαλεί εντύπωση το γεγονός, ότι παρουσιάζει σαν επίτευγμα την υλοποίηση της αυτονόητης υποχρέωσης κάθε εργοταξίου να έχει άδεια πυροπροστασίας.

5) Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι ότι, παρά το γεγονός ότι ένα χρόνο μετά βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν όσον αφορά τη δημοπράτηση του εργοστασίου, η εισήγηση πανηγυρίζει για το «χρόνο ρεκόρ», όπως αναφέρεται, που ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες δημοπράτησης του έργου αυτού.

Με ψέματα προσπαθεί να μας πείσει ότι ο λόγος που χρειάζεται η μεταφορά είναι ότι δεν έχει ολοκληρωθεί το εργοστάσιο. Ψεύδεται όταν λέει ότι το εργοστάσιο αυτό θα λύσει όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί της Κέρκυρας στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Ο λόγος που χρειαζόμαστε την μεταφορά είναι ότι δεν υπάρχει ΧΥΤ στο νησί μας, που να μπορεί να υποδεχτεί τα απορρίμματα. Και ο λόγος που χρειάζεται η μεταφορά, δεν είναι για να γίνει το εργοστάσιο, αλλά για να δοθεί ο χρόνος να οργανωθεί ένα ολοκληρωμένο και σύγχρονο σύστημα πρόληψης, επανάχρησης, διαλογής στην πηγή και ανακύκλωσης των απορριμμάτων.

Επίσης η στάση της όσον αφορά το νέο ΦΟΔΣΑ μόνο προβληματισμό μπορεί να προκαλέσει, καθώς στο Δ.Σ. του Νοεμβρίου εισηγήθηκε την διασφάλιση των περιουσιακών στοιχείων του Δήμου απέναντι στο Διαβαθμιδικό ΦΟΔΣΑ με παράλληλη ολοκλήρωση όλων των δημοπρασιών από τον απερχόμενο. 

Ταυτόχρονα στο δια περιφοράς κατεπείγον Δ.Σ. που πραγματοποιήθηκε στις 04/12/20 ζήτησε να δοθούν εκατό χιλιάδες ευρώ, ως συνεισφορά του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας στο μετοχικό κεφάλαιο του νέου οργανισμού.

Η ΕΚΚΙΝΗΣΗ και στα δύο Δημοτικά Συμβούλια ψήφισε παρών, καθώς η όψιμη σύγκρουση της κα. Δημάρχου με την κα. Περιφερειάρχη, εντάσσονται σε μικροπολιτικές και μικροκομματικές σκοπιμότητες εντός του πλαισίου της ΝΔ και δεν σχετίζονται με τα συμφέροντα του Δήμου και των συνδημοτών μας».