Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Α. Αλεξάκης: Να υπάρξει κρατική παρέμβαση για το κλείσιμο καταστημάτων της Πειραιώς

Τράπεζα Πειραιώς
01 Δεκεμβρίου 2020 / 15:16

«Kρίνουμε σκόπιμο να υπάρξει κρατική παρέμβαση προκειμένου να υιοθετηθεί η βέλτιστη λύση, η οποία δεν θα θίγει τα δικαιώματα κανενός πολίτη» επισημαίνει η Επτανησιακή Πρωτοβουλία

Το σχέδιο της Τράπεζας Πειραιώς προβλέπει το κλείσιμο των μοναδικών τραπεζικών καταστημάτων σε Ιθάκη και Παξούς, ενώ οι κάτοικοι της Λευκίμμης απομονώνονται και αναγκάζονται να διανύσουν δεκάδες χιλιόμετρα για να εξυπηρετηθούν.

Όπως τονίζει ο επικεφαλής της Επτανησιακής πρωτοβουλίας Αλέξανδρος Αλεξάκης, η πρόσβαση όλων  σε βασικές υπηρεσίες και αγαθά είναι βασική αρχή του κράτους δικαίου και της ποιότητας ζωής των πολιτών.


Αναλυτικά ο Α. Αλεξάκης αναφέρει:  
Η απόφαση της Τράπεζας Πειραιώς να κλείσει 53 καταστήματά της ανά την επικράτεια δημιουργεί τεράστια κοινωνική αναστάτωση εν μέσω οικονομικής κρίσης και πανδημίας, όχι μόνο στις οικογένειες των εργαζομένων που θα περάσουν στην ανεργία μέσω εθελουσίας, αλλά και στους κατοίκους των περιοχών που θα πρέπει στο εξής να μετακινούνται και να συνωστίζονται σε άλλα καταστήματα προκειμένου να εξυπηρετηθούν.

Σε ότι αφορά την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, σαφώς επηρεάζεται από την παραπάνω απόφαση, καθώς στα νησιά των Παξών και της Ιθάκης προβλέπεται να κλείσουν τα μοναδικά υποκαταστήματα, ενώ στην Δημοτική Ενότητα Λευκίμμης ομοίως σχεδιάστηκε η παύση λειτουργίας του υποκαταστήματος. Εικάζουμε ότι η συγκεκριμένη απόφαση του ομίλου, βασίστηκε στην διοικητική διάρθρωση, βάσει της οποίας δυνητικά οι περιοχές αυτές μπορούν να εξυπηρετηθούν από κεντρικά υποκαταστήματα.

Πιο συγκεκριμένα, οι Παξοί και η Λευκίμμη  υπάγονται διοικητικά στην ΠΕ Κέρκυρας, η Ιθάκη στην ΠΕ Κεφαλληνίας - Ιθάκης. Δεν λαμβάνεται όμως υπόψη το γεγονός ότι για την περίπτωση της Λευκίμμης υπάρχει μεγάλη χιλιομετρική απόσταση από οποιοδήποτε κεντρικό κατάστημα, ενώ η κατάσταση είναι δυσμενέστερη για τους Παξούς και την Ιθάκη, όπου η πρόσβαση στην έδρα των Περιφερειακών Ενοτήτων στις οποίες υπάγονται, γίνεται μόνο δια θαλάσσης. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα οι διαμένοντες  στην  Λευκίμμη να αναγκάζονται να μετακινούνται προς τα κεντρικά υποκαταστήματα, ενώ οι κάτοικοι των Παξών και της Ιθάκης, ειδικά τους χειμερινούς μήνες, θα μένουν εκτός εξυπηρέτησης. Το σημαντικό είναι πως όλα τούτα συμβαίνουν την ίδια στιγμή που η εν λόγω τράπεζα, μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθίσταται κρατική για όσο διάστημα διαρκέσει η διαδικασία εξυγίανσης της.

Συνεπώς οι Έλληνες πολίτες, οι οποίοι σημειωτέον, έχουν συνδράμει σε κάθε διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, έχοντας υποστεί μειώσεις εισοδήματος και φορολογικές επιβαρύνσεις, βρίσκονται αυτή τη στιγμή αντιμέτωποι με την ολοσχερή απώλεια πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες. Ο συγκεκριμένος τραπεζικός όμιλος λειτουργεί υπό ιδιωτικό μεν καθεστώς, ωστόσο με βάση την κρατική οικονομική ενίσχυση που έχει λάβει τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να διασφαλιστεί η οικονομική του βιωσιμότητα, θα ήταν φρόνιμο και κοινωνικά δίκαιο, τέτοιου είδους αποφάσεις να υπόκεινται σε έλεγχο ως προς την ορθότητα και τις επιπτώσεις που προκαλούν σε σημαντικό μέρος του πληθυσμού.

Ως εκ τούτου κρίνουμε σκόπιμο να υπάρξει κρατική παρέμβαση προκειμένου να υιοθετηθεί η βέλτιστη λύση, η οποία δεν θα θίγει τα δικαιώματα κανενός πολίτη.
Η πρόσβαση όλων  σε βασικές υπηρεσίες και αγαθά είναι βασική αρχή του κράτους δικαίου και της ποιότητας ζωής των πολιτών. Η χώρα μας έχει δοκιμαστεί πολύ τα τελευταία χρόνια της παρατεταμένης ύφεσης και εξακολουθεί να βιώνει αβεβαιότητα και οικονομική δυσπραγία εξαιτίας της πανδημίας. Οι Έλληνες πολίτες έχουν επωμιστεί τεράστιο βάρος και είναι ηθικά ανεπίτρεπτο να λαμβάνονται αποφάσεις που απομειώνουν και τα τελευταία αποθέματα της κοινωνικής τους αντοχής.