Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Παράταση του lockdown βλέπουν οι επιστήμονες - Τα σενάρια

lockdown
29 Nov 2020 / 14:24

Προς το τέλος της προσεχούς εβδομάδας κι αφού ληφθούν υπόψη τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις σχετικά με την άρση των περιοριστικών μέτρων.

ΑΘΗΝΑ. Ειλημμένη θεωρείται η απόφαση της κυβέρνησης για παράταση του lockdown και πέραν της 7ης Δεκεμβρίου, μιας και η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας μας δεν επιτρέπει το άνοιγμα να γίνει ούτε την πρώτη εβδομάδα του ερχόμενου μήνα, που λήγουν τα μέτρα, μετά και την πρώτη παράταση που ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας

Το πιθανότερο σενάριο είναι να ανακοινωθεί ότι θα επαναλειτουργήσουν σε πρώτη φάση τα δημοτικά σχολεία και στη συνέχεια το λιανεμπόριο, ενώ γρίφο αποτελεί το άνοιγμα της εστίασης.  

Στο «τραπέζι» επίσης έχει πέσει και το σενάριο η σταδιακή άρση του lockdown να γίνει σε δύο φάσεις. Δηλαδή, να ξεκινήσει από τις λιγότερο επιβαρυμένες περιφέρειες και να ακολουθήσουν –όταν το επιδημιολογικό φορτίο μειωθεί και εκεί– οι υπόλοιπες.

Από την άλλη πλευρά ωστόσο προβάλλεται το επιχείρημα ότι η επιδημιολογική εικόνα σε πολλές περιοχές της χώρας μεταβάλλεται με μεγάλη ταχύτητα, οπότε η επιστροφή στο καθεστώς των πορτοκαλί και κόκκινων περιοχών μπορεί να δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα.

Τι λένε οι επιστήμονες

Ενδεικτικό του πόσο μακριά βρισκόμαστε από την άρση του lockdown είναι τα όσα είπε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, o καθηγητής Παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος.

Ο κ. Γώγος επιβεβαίωσε το ότι οποιεσδήποτε συζητήσεις περί άρσης του lockdown θα ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα.

Βέβαια έσπευσε να αποκλείσει τις ελπίδες περί άρσης του lockdown, υπογραμμίζοντας πως πριν τις 14 Δεκεμβρίου είναι δύσκολο να ανοίξει κάτι.

«Αρχίζουμε να έχουμε κάποια επάρκεια στις κλίνες, δυστυχώς όμως στις ΜΕΘ δεν είναι έτσι».

Για το αν θα συνεχίσουν να υπάρχουν μέτρα και μετά τη λήξη του lockdown, ο κ. Γώγος είπε ότι τα μέτρα πρέπει να είναι οριζόντια, ωστόσο σε κάποιες «κόκκινες» περιοχές μπορεί να είναι επαυξημένα.

«Υπάρχουν προβλεπτικά μοντέλα. Όσο πιο αργά ανοίξουμε τόσο πιο καλές είναι οι προβλέψεις. Υπάρχει όμως και το πρόβλημα στην οικονομία. Αυτή τη στιγμή προηγείται η υγειονομική κατάσταση» τόνισε.

Ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ πρότεινε ο χρονικός ορίζοντας των περιοριστικών μέτρων να φτάσει έως και τις 21 Δεκεμβρίου.

Όπως είπε «η λελογισμένη άρση του lockdown από τις 21 Δεκεμβρίου θα δώσει μεγαλύτερα περιθώρια στο σύστημα», καθώς εκτίμησε πως με την άρση των μέτρων θα αυξηθούν και τα κρούσματα. 

«Τα σημερινά στοιχεία δεν επιτρέπουν αυτή την στιγμή καμία πρόβλεψη γιατί δεν διανοούμαι ότι θα ανοίξουμε την κοινωνία έχοντας τις μονάδες καλυμμένες κατά 88%, στην Θεσσαλονίκη 100% και έχοντας αυτόν τον αριθμό των νεκρών», τόνισε.