Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Βγάζει «στη σέντρα» τον Μ. Γραφάκο η Υδραίου για το εργοστάσιο απορριμμάτων

Μανώλης Γραφάκος
26 Nov 2020 / 23:38

Η Υδραίου πρότεινε απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, η οποία θα αποσταλεί στον Πρωθυπουργό.

"Απασφάλισε" στο δημοτικό συμβούλιο της Πέμπτης η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας, σχετικά με τη μεταφορά αρμοδιότητας της δημοπράτησης του εργοστασίου ολοκληρωμένης διαχείρισης στο διάδοχο σχήμα του περιφερειακού ΦΟΔΣΑ.

Φωτογραφίζοντας τον Γ.Γ. Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλη Γραφάκο, μίλησε για «καρεκλοκένταυρους» σε κάποια υπουργεία που δεν σέβονται τους αιρετούς, εκλεγμένους από την κοινωνία των πολιτών, δεν σέβονται τον Δήμο και την Περιφερειακή Αρχή, βάζοντάς τους σε μια μέγγενη και ένα λαβύρινθο, δημιουργώντας προβλήματα μεταξύ των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης.

Αιφνιδιασμός

Ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία αντιδικία με την Περιφερειάρχη Ρόδη Κράτσα, με την οποία συνεργάστηκαν και πορεύτηκαν μαζί στις εκλογές, έκανε λόγο για αιφνίδια αλλαγή στάσης του Υπουργείου στο θέμα της δημοπράτησης του εργοστασίου, ενώ μέχρι τον Σεπτέμβρη ο Μ. Γραφάκος έδινε συνεχώς διαβεβαιώσεις και "πράσινο φως" στη δημοτική αρχή για να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τη διαδικασία.

Εξάλλου σοβαρές αιχμές για τα κίνητρα του Υπουργείου άφησαν και οι Χρυσόστομος Μπούκας της Παράταξης Κερκυραϊκή Αναγέννηση και Γιάννης Μπορμπότης της Λαϊκής Συσπείρωσης, μιλώντας για μεθοδεύσεις του υπουργείου που έχουν έντονη "οσμή"  αλλότριων συμφερόντων ή μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών.  

Πιο σκληροί στους χαρακτηρισμούς τους ήταν οι αντιδήμαρχοι Καθαριότητας Γιάννης Σερεμέτης και Τεχνικών Υπηρεσιών Νίκος Καλόγερος, οι οποίοι κατονόμασαν ευθέως τον Μ. Γραφάκο, αποδίδοντας του εμμονική στάση αλλά και αυταρχική συμπεριφορά απέναντι στην δημοτική αρχή.

Τα τεύχη δημοπράτησης

Η Μερόπη Υδραίου υποστήριξε ταυτόχρονα ότι πήρε υπερβολικές διαστάσεις από πλευράς του Γενικού Γραμματέα το θέμα των τευχών δημοπράτησης, τα οποία μετά και από τις τελικές τροποποιήσεις ήταν έτοιμα για δημοπράτηση. Αναφορικά με τα νέα πρότυπα τεύχη δημοπράτησης, είπε ότι δεν είναι παρά αντιγραφή των τωρινών.

Η παράταξη Τρεπεκλή από την άλλη, επέρριψε τις ευθύνες στη Μερόπη Υδραίου, καταλογίζοντάς της πολλά λάθη, τα οποία έφεραν όλες τις καθυστερήσεις και τελικά την αφαίρεση της αρμοδιότητας και την μεταβίβασή της στην Περιφέρεια. Όπως είπε μάλιστα ο κ. Τρεπεκλής, το "αντάρτικο" της Μερόπης Υδραίου έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση.

 

Δείτε ακόμα: 

Στο δ.σ. φέρνει η Υδραίου τις αντιρρήσεις της για τον ΦΟΔΣΑ 



Το άρθρο 93

Η συζήτηση στο Δημοτικό συμβούλιο περιστράφηκε εν πολλοίς γύρω από το περίφημο "άρθρο 93", την ειδική διάταξη δηλαδή που κατάργησε με μια μονοκοντυλιά τους τοπικούς φορείς διαχείρισης και μεταβίβασε τις αρμοδιότητές τους σε ένα νέο περιφερειακό σχήμα με πρόεδρο την Περιφερειάρχη. 

Όπως και σε προηγούμενη συνεδρίαση, η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων εξέφρασε την κάθετη αντίθεσή της με την αφαίρεση της αρμοδιότητας από του Δήμους, με τον Χρύσανθο Σαρλή και τον Γιώργο Καρύδη να προτείνουν προσφυγή σε ένδικα μέσα προκειμένου να ακυρώσουν το επίμαχο άρθρο του νόμου. 

Η Δήμαρχος πρότεινε την απρόσκοπτη συνέχιση των δρομολογημένων διαδιακασιών σύμφωνα με τον σχεδιασμό για το έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης αποβλήτων. Πρότεινε επίσης η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να αποσταλεί στον Πρωθυπουργό και στα αρμόδια Υπουργεία για να βρεθεί λύση.

Η συζήτηση τελείωσε τα μεσάνυχτα αλλά δεν έγινε η ψηφοφορία λόγω του προχωρημένου της ώρας. Η συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί το Σάββατο, δεδομένου ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έχει βάλει τελική προθεσμία παράδοσης τις 30/11.