Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δυο τρία πράγματα που ξέρω για το CLUB MED

Δημήτρης Λεβέντης
26 Nov 2020 / 17:41

Αφού έθεσαν ωμά τον εκβιασμό .. αν δεν κάνετε δεκτό το αίτημά μας, παίρνουμε των οματιών μας και φεύγουμε, λες κι απευθύνονται σε ιθαγενείς σε καθεστώς κατοχής. Παρέλειψαν να ελέγξουν ότι η πρόταση για την παραχωρούμενη γη των 69 στρεμμάτων, απεικονίζεται διαφορετικά στην ύστατη πρόταση τους και διαφέρει ριζικά από την εγκεκριμένη, δηλ. από την απόφαση των υπουργών του 2015. Που πάτε ρε παιδιά;

Το Κλαμπ Μεντιτερανέ αποτέλεσε την πρώτη τουριστική μονάδα μεγάλης κλίμακας όχι της  Κέρκυρας αλλά της Ελλάδας.  Η μονάδα που άρχισε  αναπτύσσεται από τον Μπλιτζ εδώ κι εξήντα οχτώ χρόνια, είναι το "φώς του Θαβώρ" του ελληνικού τουρισμού και της  οικονομικής ανάπτυξης της σύγχρονης Ελλάδας. Του τουρισμού που δεν αποτελεί  βιομηχανία όπως κόπτονται ορισμένοι αλλά κάθετο υπηρεσιακό σύστημα που προσφέρει  κατανάλωση με μηχανισμό συνδεδεμένο και αλληλεπιδρώντα με όλους τους τομείς της παραγωγής (την υπεραξία της γης, τις κατασκευές, το μεταπρατικό εμπόριο).

Πολύ σωστά  θεωρούνται διατηρητέα μνημεία, ταπεινά λιοτρουβιά και τεράστιες ιστορικές βιομηχανικές μονάδες (Φίξ, Δεσύλλας, Ανεμογιάννης στους Παξούς), γιατί όχι  λοιπόν οι εγκαταστάσεις  ή μέρος τούτων του Club  να μην προστατευτούν και να βελτιωθούν με τον ίδιο σεβασμό και φροντίδα που πρέπει αφιερώσουμε στην Ανουντσιάτα ή τον Φοίνικα .... σαν κοινωνία, σαν σύνολο σκεπτόμενων ανθρώπων. 

Διατηρητέο
 
Ναι!! είναι διατηρητέο μνημείο όπως τα ανάλαφρα Ξενία του Κωνσταντινίδη .. γιατί  δίδαξε πως ένα χωριό με 1700 κατοίκους (1500 πελάτες και 200 προσωπικό) μπορεί να  σταθεί μες  στη κερκυραϊκή φύση χωρίς να την ανασκολοπίσει χωρίς να ασελγήσει στο κορμί της. Δίδαξε  πώς  συνδέεται  η ψυχαγωγία με το παιχνίδι και τη φιλοξενία, ανοίγοντας τον δρόμο στον αθλητικό τουρισμό στις εύκολες all inclusive συναλλαγές με τις  χάντρες ή στη μετατροπή των πελατών σε εκπαιδευμένο προσωπικό  ή animateurs, με μια επιτηδευμένη μέθοδο στρατολογίας και  δελεαστικής παράτασης της διαμονής. Πού έμαθε η Ελλάδα θαλάσσιο ασκί και αλεξίπτωτο, σανγκρίες  και στέικ ταρτάρ; Δίδαξε επιπλέον ένα πρώτο  δυναμικό στελεχών για τις νέες συνθήκες του τουρισμού που αποτελούσε ακόμα παρθένο  απλησίαστο έδαφος. Αυτές οι γυναίκες κι άντρες που πέρασαν από το Κλαμπ ήταν το πρώτο οριτζινάλ ντόπιο stuff των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που άρχισαν να ξεφυτρώνουν εκείνη την δεκαετία και που επανδρωνόταν κυρίως από κερκυραίους της διασποράς από τις μεγαλουπόλεις και τα καράβια .. αρκετοί ταξίδεψαν και κατάλαβαν  τι  γίνεται παρά  όξω .. μεγάλο μέρος  απ΄ αυτούς μετά στέριωσαν σαν αυτόνομοι ανεξάρτητοι επαγγελματίες η επιχειρηματίες.  
 
Η άδεια από ΣΥΡΙΖΑ
 
Ας  ξαναδεί το θέμα λοιπόν η Πολιτεία γιατί με τρόπο εύκολο κι αβασάνιστο οι τωρινοί ιδιοκτήτες επιχειρούν να κατεδαφίσουν ότι έχει απομείνει  από το κουφάρι της κραταιάς μονάδας. Όχι δεν σβήνουμε την σύγχρονη ιστορία  μας.. Δεν υποτιμάμε τα θεμέλια της σημερινής οικονομικής ευρωστίας του τόπου μνημονεύουμε  τους πρωτοπόρους τους τολμηρούς κείνους που άνοιξαν τον δρόμο. Αυτά τα ερείπια είναι  το δικό μας Πάνθεον, για μας τους  πιο σύγχρονους  έχουν αξία  τεράστια  σαν τόπος  και μνήμη... 

Η εκμετάλλευση αυτής της ευλογημένης γης που επιχειρείται τώρα είναι ακριβώς  το αντίθετο απ΄ αυτό το ανάλαφρο - ανοιχτό πνεύμα που έφερε το κλαμπ ... Δηλαδή  υπερδόμηση 38.500 τ.μ. με όρους ξενοδοχείου εκτός σχεδίου κατάτμηση του 30%, για παραθεριστικές κατοικίες, δηλαδή  115 τουλάχιστον σπίτια των 100 τ.μ. με τη γη τους που πωλούνται και προφανώς πάνω στη θάλασσα. Η  έγκριση που πήραν από τη συγκυβέρνηση  Συριζανέλ, αφορά 734 κλίνες και την υπέγραψαν ο Λαφαζάνης και η Κουντουρά μέσω μιας  χαριστικής  Άδειας έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, που ο όγκος της πρέπει να έχει τρομάξει κι αυτούς τους ίδιους. 
 
Προσοχή παγίδα
 
Το Δημοτικό Συμβούλιο σύρθηκε κυριολεκτικά σε μια  στοχευμένη ενέδρα. Με ελλιπέστατα στοιχεία απλά με κουβεντούλες μπήκε το δίλλημα  «γη ή φράγκα»; Και με 2 προς 1 αποφάσισε φράγκα.. κι αν έχετε την καλοσύνη λίγο πιο γρήγορα γατί έχουμε ανάγκες ..  Άποψη μου είναι ότι σκόπιμα αποκρύφτηκε από τους  αιτούντες το Μaster Plan της εγκεκριμένης μελέτης στην εισήγηση των τεχνικών υπηρεσιών   δεν αναφέρεται καν  η Αμεο  η οποία βέβαια δεν δόθηκε στους δημοτικούς συμβούλους  ένα  κείμενο 36 σελίδων ..

Με ένα σκαρίφημα της κακιάς ώρας επιχειρήθηκε να καταλάβουν οι σύμβουλοι τι ακριβώς συμβαίνει.... αλλά πάνω στη φούρια τους οι εξυπνοεξυπνάκηδες την πάτησαν. Αφού έθεσαν ωμά τον εκβιασμό  .. αν δεν κάνετε δεκτό το αίτημά μας, παίρνουμε των οματιών μας και φεύγουμε, λες κι απευθύνονται σε ιθαγενείς σε καθεστώς  κατοχής. Παρέλειψαν να ελέγξουν ότι  η πρόταση για  την παραχωρούμενη γη των 69 στρεμμάτων, απεικονίζεται διαφορετικά  στην ύστατη πρόταση τους και διαφέρει ριζικά  από την εγκεκριμένη, δηλ.  από την απόφαση των υπουργών του 2015.

Που πάτε ρε παιδιά; Γιατί τόση υπεροψία; Πάτε να  γελάσετε  τη κερκυραϊκή κοινωνία  επειδή θέλετε να βγάλετε  τ΄ άντερά  σας; Εκτός  από τα θέματα αρχής που πολύ σωστά  έθεσε το ΤΕΕ και ζητήματα πολιτικής χρήσεων γης και οργανωμένου κρατικού  σχεδιασμού,  που καθιστούν απαράδεχτο το δίλλημα, γη ή χρήμα, υπάρχουν και ορισμένες άλλες παράμετροι που θ΄αναφερθώ σ΄επόμενο σχόλιο..