Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μπιάγκης: «Χωρίς Επίδομα Ανεργίας χιλιάδες εργαζόμενοι του Τουρισμού»

Μπιάγκης Δημήτρης
26 Nov 2020 / 13:43

«Πρέπει άμεσα η πολιτεία να προχωρήσει στις απαραίτητες παρεμβάσεις, ώστε να λάβουν το επίδομα ανεργίας, αλλά και να διασφαλίσει πως θα τύχουν διευκολύνσεων στα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω της πανδημίας», τονίζει στην Ερώτησή του προς τους αρμόδιους Υπουργούς ο Βουλευτής Κέρκυρας με το ΚΙΝ.ΑΛ.

ΑΘΗΝΑ (ΓΡΑΦΕΙΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ).  Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Οικονομικών και Τουρισμού, κατέθεσε ο Βουλευτής Κέρκυρας του Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μπιάγκης, με θέμα την «Χορήγηση επιδόματος ανεργίας στους εργαζόμενους των τουριστικών εποχιακών επιχειρήσεων».

Ο Βουλευτής στην ερώτησή του τονίζει πως μεγάλο κομμάτι αυτών των εργαζομένων δεν εργάστηκε ούτε μια ημέρα αυτήν τη σεζόν, ενώ αντίθετα, ακόμα και αυτοί που κατάφεραν να εξασφαλίσουν τα απαιτούμενα πενήντα (50) ένσημα κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς επίδομα ανεργίας, αφού κανένα Τουριστικό Γραφείο δεν εξασφαλίζει τον απαραίτητο δείκτη εποχικότητας χορηγώντας την απαραίτητη βεβαίωση εποχικότητας στους εργαζόμενους, με αποτέλεσμα να είναι βέβαιη (με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο) η απόρριψη της αίτησης τους για επιδότηση ανεργίας.

Ο Βουλευτής ζητά να τροποποιηθούν τα κριτήρια του Ν.1836/89 ειδικά για τη φετινή πρωτόγνωρη χρονιά και να χορηγηθεί το επίδομα ανεργίας σ’ όλους αυτούς τους εργαζομένους. Παράλληλα ζητά την παροχή διευκολύνσεων προς αυτούς τους εργαζομένους, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις πολλαπλές υποχρεώσεις τους, τόσο προς το κράτος, όσο και προς τις ΔΕΚΟ και τις Τράπεζες αλλά και τη θεσμοθέτηση και ένταξη των συγκεκριμένων εργαζομένων στην κατηγορία των τουριστικών υπαλλήλων και όχι των υπαλλήλων ναυτιλιακών εταιρειών όπως ισχύει μέχρι σήμερα.

«Οι εργαζόμενοι αυτοί αποτέλεσαν την προμετωπίδα του τουρισμού σε μια δύσκολη περίοδο, θέτοντας τον εαυτό τους στην πρώτη γραμμή της μάχης για την ανάκαμψη της οικονομίας και της τουριστικής αγοράς. Είχαν να αντιμετωπίσουν την απειλή της πανδημίας χωρίς καμιά ουσιαστική υποστήριξη και εργάστηκαν με σοβαρότητα και ζήλο προκειμένου να ανοίξει η τουριστική περίοδος και να στηριχθεί η οικονομία μας. Εργάστηκαν με υπομονή και επιμονή σε πρωτόγνωρες συνθήκες και κίνδυνο. Είναι οι ίδιοι εργαζόμενοι που θα κληθούν να εργαστούν και πάλι την επόμενη τουριστική περίοδο», επισημαίνει στην ερώτησή του ο Βουλευτής και συνεχίζει:

«Πρέπει άμεσα η πολιτεία να προχωρήσει στις απαραίτητες παρεμβάσεις, ώστε να λάβουν το επίδομα ανεργίας, αλλά και να διασφαλίσει πως θα τύχουν διευκολύνσεων στα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω της πανδημίας».