Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Υπερεπειγόντως, ταχύς διαγνωστικός έλεγχος

Κώστας Σπίγγος
25 Nov 2020 / 18:56

Η μόνη επιλογή που υπάρχει αυτή τη στιγμή για να δημιουργηθεί ένα ρήγμα στην εξάπλωση του ιού είναι ο α) κεραυνοβόλος β) μαζικός γ) ειδικά στοχευμένος δ) αντιγονικός έλεγχος του πληθυσμού, συνδυασμένος ε) με την ανάλογη καθοδήγηση όσων βρεθούν θετικοί και στ) την τήρηση των σχετικών οδηγιών που θα δοθούν από μία ζ) ειλικρινή κυβέρνηση, καλύτερα ίσως μια διακομματική επιτροπή, προς μια η) ευαισθητοποιημένη κοινωνία που έτσι θα επανέλθει σε μια ελάχιστη εμπιστοσύνη προς την ιατρική και τη διοίκηση και με θ) τους θετικούς φορείς να στηρίζονται απόλυτα ως προς τις ιατρικές, εργασιακές και κοινωνικές ανάγκες τους μετά τη διάγνωση καθώς θα απαιτηθεί η απομόνωσή τους για περίπου 10 μέρες.

Δεδομένο1
Ο κορωνοϊός ήρθε για να μείνει, τουλάχιστον εφέτος. Ο ιός επιδιώκει στο καλύτερο σενάριο να πάρει μαζί του τους ευπαθείς σε κάθε χώρα και το κάνει άσχετα με τα περισσότερα μέτρα που έχουν ληφθεί ως τώρα. Μιλάμε για τουλάχιστον 15000 Έλληνες, πιθανώς και πολύ περισσότερους αν εδώ προστεθούν οι υγειονομικές αστοχίες (κατάρρευση της ιατρικής περίθαλψης) και οι κοινωνικές παρενέργειες των θεραπειών που επιχειρούνται.
Όσο τον καθυστερούμε τόσο θα επιμένει, δεν ξεχνά τον βιολογικό προγραμματισμό του. Άρα, με βάση τα δεδομένα, είμαστε μόνο στο 15% μόνο του φόρου που πρέπει να πληρώσουμε και αυτό στην καλύτερη περίπτωση. Και δυστυχώς, όχι, τα βάσανά μας για φέτος δεν θα λήξουν με την έλευση εμβολίου ακόμη και τον Ιανουάριο.
Δεδομένο 2:Η απόδοση των μέτρων ως προς τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας βρίσκεται μόνο στο 30%. Ωστόσο, ο χειμώνας είναι μπροστά και μόλις κατέβει κι άλλο η θερμοκρασία, το κοντέρ του ιού θα γράψει… κάτι παραπάνω. Επί του παρόντος, παρατηρούμε λοιπόν συσσώρευση κρουσμάτων στο επίπεδο των 2000, αριθμός που θα εκτιναχθεί προς τα 3, 4 και 5.000, ΕΝ ΜΕΣΩ των μέτρων περιορισμού!
Επομένως: Η μόνη επιλογή που υπάρχει αυτή τη στιγμή για να δημιουργηθεί ένα ρήγμα στην εξάπλωση του ιού είναι ο α) κεραυνοβόλος β) μαζικός γ) ειδικά στοχευμένος δ) αντιγονικός έλεγχος του πληθυσμού, συνδυασμένος ε) με την ανάλογη καθοδήγηση όσων βρεθούν θετικοί και στ) την τήρηση των σχετικών οδηγιών που θα δοθούν από μία ζ) ειλικρινή κυβέρνηση, καλύτερα ίσως μια διακομματική επιτροπή, προς μια η) ευαισθητοποιημένη κοινωνία που έτσι θα επανέλθει σε μια ελάχιστη εμπιστοσύνη προς την ιατρική και τη διοίκηση και με θ) τους θετικούς φορείς να στηρίζονται απόλυτα ως προς τις ιατρικές, εργασιακές και κοινωνικές ανάγκες τους μετά τη διάγνωση καθώς θα απαιτηθεί η απομόνωσή τους για περίπου 10 μέρες.
Κεραυνοβόλος σημαίνει εντός ελάχιστων ημερών ώστε να μην προλάβουν να διπλώσουν τα αδιάγνωστα κρούσματα, μαζικός σημαίνει σε όλη την Ελλάδα, ειδικά στοχευμένος σημαίνει με έμφαση στους κυκλοφορούντες ολιγοσυμπτωματικούς ή ασυμπτωματικούς, δηλαδή υγειονομικούς, σώματα ασφαλείας, φροντιστές, οδηγούς, ταχυμεταφορείς, υπάλληλους σούπερ-μάρκετ, υπαλλήλους δημόσιων και δημοτικών υπηρεσιών, στρατιωτικούς, μαθητές και φοιτητές (αν επανέλθουν σε διά ζώσης μαθήματα) κλπ. Ταχύς αντιγονικός, δηλαδή με κάποιες πιθανότητες να χαρακτηρίσει φορείς και κάποιους που δεν είναι, αλλά δυστυχώς, ο μαζικός μοριακός έλεγχος αν και πιο ειδικός είναι απαγορευτικός ως προς τους χρόνους, τους ανθρώπους και τα κόστη. Καθοδήγηση και συνεργασία σημαίνουν ειλικρίνεια (ενημέρωση), πραγματική στήριξη (πολιτική πράξη) και όχι πυγμή (αστυνομία).
Υπάρχει κάτι άλλο; Δυστυχώς, τίποτε άλλο.